ΠΟΛΙΤΙΚΗ

B.Μιχαλολιάκος: «Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική»

B.Μιχαλολιάκος: «Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική»

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος με θέμα: «1912-2012 Επετειακή Έκθεση Βαλκανικών Αγώνων Δήμου Πειραιά». Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιούν αύριο, Τετάρτη, στις 18:00 στο νεοκλασικό κτήριο της οδού Κανθάρου (Ηρώων Πολυτεχνείου 91 και Κανθάρου).

Στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Πειραιά δεν έκανε μία τυπική αναφορά στην θεματολογία της έκθεσης αλλά υπενθύμισε με τον πλέον γλαφυρό τρόπο, πως στην εποχή της ητττοπάθειας και της λογιστικοποίησης των πάντων, υπάρχει ένας πολιτικός που εξακολουθεί να εφαρμόζει τις αρχές της πολιτικής αξιοπρέπειας που μόνον αυτές μπορούν να εγγυηθούν την Εθνική αξιοπρέπεια. Υπάρχει ένας πολιτικός που οφείλει την εκλογή του στον πολίτη και όχι στα συμφέροντα που λυμαίνονται την κοινωνία και μόνον τότε μπορεί να εφαρμόσει ανεξάρτητη, κοινωνικά ευαίσθητη, πραγματικά πατριωτική πολιτική.

Δεν είναι ένας πολιτικός που χρωστά σε «βαρόνους» και τους κάνει δεξιώσεις κάθε τρεις και λίγο, αφήνοντας παιδιά εκτός παιδικών σταθμών όπως άλλοι δήμαρχοι πράττουν. Ο κ. Μιχαλολιάκος προσπάθησε μέσα από έναν πύρινο λόγο να στείλει ένα σαφές μήνυμα στα Σκόπια και την προκλητικότητα του Γκρούεφσκι και προσπάθησε να εμφυσήσει πατριωτισμό …την δύσκολη αυτή εποχή, που ό,τι ελληνικό τείνει να «θαμπώνει» από την απαισιοδοξία των καιρών. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Οκτωβρίου, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό και ώρες λειτουργίας καθημερινά: 10.00-14.00 και 18.00-20.00 και τα Σαββατοκύριακα 10.00-14.00.

Για την Επετειακή Έκθεση, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος τόνισε:

«Σήμερα, από εδώ τον Πειραιά δίνουμε το σύνθημα για εθνική αφύπνιση και για εθνική αναγέννηση. Τα τελευταία δυόμισι χρόνια κάποιοι επιχειρούν να μετατρέψουν τη χώρα μας σε ένα απέραντο λογιστήριο. Κόψε τόσα, βάλε τόσα, περιόρισε εκείνα. Ναι χρωστάμε δεν το κρύψαμε. Ναι δανειστήκαμε περισσότερα από ότι μπορούσαμε και ζήσαμε μια ψευδαίσθηση ευδαιμονίας με δανεικά. Αλλά, Ελλάδα δεν είναι μόνο ευρώ. Ελλάδα είναι πολιτισμός.

Ελλάδα είναι Ιστορία. Ελλάδα είναι αγώνες για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την εθνική ανεξαρτησία. Ελλάδα είναι και οι 1.000.000 νεκροί του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Έλληνες που θυσιάστηκαν για να υπάρχει σήμερα ελευθερία και δημοκρατία στην Ευρώπη. Γι΄αυτό λέμε λοιπόν, ένα ηχηρό φτάνει πια σε όλους αυτούς που θέλουν να μας κρατούν ταπεινωμένους. Λέμε, φτάνει πια σε όσους μας υποτιμούν και μας προσβάλλουν. Υπάρχει η άλλη Ελλάδα, η πραγματική Ελλάδα. Η Ελλάδα των αγώνων και των θυσιών. Η Ελλάδα που δεν έκανε ποτέ επεκτατικούς πολέμους, η Ελλάδα που δίδαξε αρχές, αξίες και ιδανικά.

Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνά κανείς και πρώτα από όλα εμείς οι ίδιοι. Για μας, η έκθεση για τους Βαλκανικούς Πολέμους, αλλά και οι άλλες που θα ακολουθήσουν, έχουν αυτόν τον σκοπό. Να επιστρέψει η αυτογνωσία μας και η εθνική μας περηφάνια.

Γνωρίζετε και γνωρίζουμε όλοι ότι οι καιροί που περνάμε είναι δύσκολοι. Αλλά από εδώ, από τον Πειραιά, θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα:

Ότι η Ελλάδα δεν γονατίζει.

Ότι η Ελλάδα είναι υπερδύναμη στον Πολιτισμό και στη Ναυτιλία.

Ότι η Ελλάδα που δίδαξε τη Δημοκρατία οφείλουν να την σέβονται εχθροί και φίλοι.

Ότι η Οικουμενική Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει.

Ότι ο Πειραιάς βγαίνει από το «λιμάνι» του και ανοίγει τα πανιά του, δημιουργώντας γεγονότα.

H Ελλάδα, στην μακρόχρονη ιστορία της, δεν έκανε ποτέ πολέμους κατακτητικούς. Οι αγώνες της ήταν εθνικοαπελευθερωτικοί. Είναι ιστορικό χρέος κάθε γενιάς να παραδίδει στην επόμενη τη σκυτάλη της μνήμης και της γνώσης των αγώνων και των παραδόσεων αυτού του τόπου.

Με αυτό το σκεπτικό αποφασίσαμε να διοργανώσουμε στην πόλη του Πειραιά μια σειρά από εκδηλώσεις με θέμα τα «100 χρόνια από τους Βαλκανικούς Πολέμους». Σκοπός μας, δεν ήταν και δεν είναι να αναθερμάνουμε εθνικισμούς και να ανοίξουμε εκ νέου πληγές που για χρόνια ταλαιπώρησαν αυτήν την ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων.

Στόχος μας είναι να μάθει κυρίως η νέα γενιά, μέσα από το πλούσιο ιστορικό υλικό που θα εκθέσουμε την ιστορία, όχι μόνο από τις σελίδες ενός βιβλίου, αλλά από μια σειρά ντοκουμέντα της εποχής που άλλαξαν τον ρου της Ελλάδας και οδήγησαν στον διπλασιασμό της και στην απελευθέρωση της Μακεδονίας μας. Που δυστυχώς δεν απελευθερώθηκε ολόκληρη. Γιατί η Μακεδονία είναι μια και είναι ελληνική όπως έλεγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Ελπίδα μας είναι να φωτίσουμε τα γεγονότα ενός νικηφόρου απελευθερωτικού πολέμου για την Ελλάδα και να τονίσουμε τον ρόλο που έπαιξε η ενότητα του Έθνους σε μια ιστορική καμπή, ώστε να μην επαναλάβουμε λάθη και παραλείψεις. Να καταθέσουμε με τον δικό μας τρόπο ένα στεφάνι δόξας στους μαχητές των Βαλκανικών Πολέμων. Οι δύο Βαλκανικοί Πόλεμοι αποτελούν το μεγαλύτερο στρατηγικό επίτευγμα του ελληνισμού μετά το 1821.

Γι΄αυτό και στις εκδηλώσεις μας θα υπάρχουν εξειδικευμένοι ομιλητές, γνώστες του αντικειμένου της έκθεσης. Την Τετάρτη στις 6 το απόγευμα, κάνουμε τα εγκαίνια. Με ομιλητή τον Νίκο Μέρτζο, μια ιστορική φυσιογνωμία γνωστή για τους αγώνες για το Μακεδονικό. Θα μιλήσει και η δραστήρια πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδας η κυρία Αναστασία Αναγνωστοπούλου- Παλούμπη.

Την Κυριακή, στις 7 Οκτωβρίου, στις 6 το απόγευμα, διοργανώνουμε στη Μαρίνα Ζέας συναυλία με την ορχήστρα του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Θα έχουμε κοντά μας και άλλους εκλεκτούς ομιλητές, ιστορικούς και πανεπιστημιακούς κάθε Τετάρτη. Όπως τον Νίκο Λυγερό, τον Σπυρίδωνα Πλουμίδη, το Σαράντο Καργάκο, τον Χατζηβασιλείου Ευάνθη, τον Ζήση Φωτάκη.

Στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε πρέπει να ξαναβρούμε την υπερηφάνεια και την εθνική μας αυτοπεποίθηση. Το Έθνος των Ελλήνων, μπορεί πάλι τώρα να υπερβεί την εθνική χρεοκοπία, να βγει από την ταπείνωση και να επιτύχει πάλι ένα θαύμα. Αρκεί να το πιστέψει, να ενωθεί και να αγωνισθεί σκληρά σε όλα τα επίπεδα − Λαού και ιδίως ηγεσίας.

ΑΛΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Παράλληλα προγραμματίζουμε επίσης μια σειρά από εκδηλώσεις στην Κανθάρου και για τους επόμενους μήνες με συγκεκριμένες θεματικές.

Συγκεκριμένα:

  1. Από την 1-30 Νοεμβρίου, Έκθεση με θέμα: «Ελιά και Λάδι».
  2. Από την 1-23 Δεκεμβρίου, Έκθεση και Ομιλίες με θέμα τα 90 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, αν και τον ελληνισμό κανείς δεν μπορεί να τον καταστρέψει, γιατί έχει μέσα του το σπόρο της αναγέννησης. Και οι Μικρασιάτες είναι σήμερα πρωταγωνιστές στην μητέρα πατρίδα, αλλά και αλλού.
  3. Τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2013: Έκθεση Μπενάκη «Ο Πειραιάς μέσα από την νεοελληνική ιστορική συλλογή του Κων/νου Τρίπου», φωτογραφίες του Πειραιά από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τον 20ο αιώνα.
  4. Θα ακολουθήσουν σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν και μια σειρά από εκδηλώσεις που θα αφορούν την Ναυτιλία και τις διαχρονικές σχέσεις της με τον Πειραιά, εκθέσεις με την ιστορία του Ποντιακού και του Κυπριακού Ελληνισμού.

Πρέπει σε όλα τα σημεία της Ελλάδος και όπου υπάρχει ελληνισμός, να αναδείξουμε ότι το ελληνικό λάδι είναι το καλύτερο λάδι στον κόσμο. Πάνω από όλα να αναδείξουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο μιζέρια, δεν είναι μόνο λεφτά. Είναι ζωή, είναι πολιτισμός, είναι δράση, είναι αγώνες, είναι δημοκρατία, είναι ανθρωπιά.

Όπως το αποδεικνύει, κάθε ημέρα, ο Πειραϊκός λαός, που σε αυτή την οικονομική κρίση, αναδεικνύει μια κοινωνική αλληλεγγύη μοναδική, ώστε να μην έχουμε κανένα παιδάκι χωρίς εμβόλια, να μην έχουμε κανένα άστεγο χωρίς κρεβάτι να κοιμηθεί, κανένα πεινασμένο χωρίς ένα πιάτο φαγητό, κανένα χωρίς γιατρό και φάρμακα».

Διαβάστε επίσης:

Πρωτοπόρος ο Δήμος Πειραιά – Ούτε ένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών

Βασίλης Μιχαλολιάκος «Το κόμμα μου είναι ο Πειραιάς»