ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς στην Handelsblatt: Είναι η μάχη της ζωής μου

Σαμαράς στην Handelsblatt: Είναι η μάχη της ζωής μου

Με δραματικά λόγια περιγράφει την κατάσταση στην Ελλάδα ο πρωθυπουργό κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος προειδοποιεί ότι η δημοκρατία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt».

«Η συνοχή στην ελληνική κοινωνία απειλείται από την αυξανόμενη ανεργία, όπως συνέβη και στο τέλος της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης στη Γερμανία», δηλώνει ο κ. Σαμαράς στην οικονομική εφημερίδα.

Το κοινωνικό σύνολο απειλείται από τον «ακροαριστερό λαϊκισμό» και από ένα φαινόμενο «πρωτόγνωρο» για την Ελλάδα: «την άνοδο του ακροδεξιού, κάποιοι μπορούν να πουν και φασιστικού, νεοναζιστικού κόμματος», που αυτή τη στιγμή παρουσιάζεται τρίτο στις δημοσκοπήσεις.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός προειδοποιεί ότι «αν η κυβέρνησή μας αποτύχει, μας περιμένει το χάος». «Οι πολίτες ξέρουν ότι αυτή η κυβέρνηση αντιπροσωπεύει την τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας» και γι' αυτό , όπως τονίζει και η Handelsblatt, ο κ. Σαμαράς δίνει τη μάχη της ζωής του.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει πέραν του Νοεμβρίου εάν δεν εκταμιευτεί η επόμενη δόση, τονίζει αναφερόντας ως πιθανή βοήθεια την επιλογή της ΕΚΤ να δεχθεί μετακύλιση της ωρίμανσης ελληνικού χρέους που διακρατεί. Ανέφερε επίσης ως «σημαντική ελάφρυνση» το ενδεχόμενο η ελληνική τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση να γίνει απευθείας από τους μηχανισμούς στήριξης, όπως εξετάζεται για την Ισπανία.

«Το κλειδί είναι η ρευστότητα, γι' αυτό είναι τόσο σημαντική η επόμενη δόση» δήλωσε ο Σαμαράς στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Ερωτηθείς για το χρονικό διάστημα που η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει χωρίς την επόμενη δόση, απάντησε: «Έως τα τέλη Νοεμβρίου. Μετά το ταμείο θα έχει αδειάσει».

Αναφερόμενος στη Γερμανίδα καγκελάριο, ο πρωθυπουργός επιδοκιμάζει την αλλαγή στο ύφος της κ. Μέρκελ. «Βρήκε τον κατάλληλο τόνο όταν πρόσφατα είπε ότι ματώνει η καρδιά της για αυτούς που υποφέρουν στην Ελλάδα», σημείωσε και υποστήριξε ότι θα ήταν «πολύ σημαντικό» να επισκεφθεί η ίδια την Ελλάδα. «Είναι πάντα ευπρόσδεκτη! Εκτιμούμε τη βοήθεια της Γερμανίας και των υπολοίπων Ευρωπαίων αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Ωστόσο, αιχμηρός ήταν για τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ. Ο κ. Ρέσλερ «προφανώς δεν είναι ο καλύτερος σύμμαχός μας». Αντιθέτως, επαίνεσε τον πρώην επικεφαλής των Γερμανών Φιλελευθέρων, τον Χανς-Ντίντριχ Γκένσερ, με τον οποίο μιλά «συχνά». «Είναι καλός φίλος της χώρας μας», σημείωσε.