ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευ.Βενιζέλος: «Η Ελλάδα είναι μία ιστορία άδικων παρεξηγήσεων»

Ευ.Βενιζέλος: «Η Ελλάδα είναι μία ιστορία άδικων παρεξηγήσεων»

«Η Ελλάδα είναι μια ιστορία άδικων παρεξηγήσεων, υπάρχουν αρνητικά άδικα στερεότυπα που πρέπει να τα αντιστρέψουμε λέγοντας την αλήθεια», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσία του Αρλέμ Ντεζίρ, νέου αρχηγού του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος, τον οποίο επισκέφθηκε σήμερα το απόγευμα στο Παρίσι.

«Κάθε προοδευτικός ευρωπαίος, πρόσθεσε, καταλαβαίνει ότι το ελληνικό πρόβλημα είναι σε αριθμούς, πάρα πολύ μικρό για την Ευρώπη. Άρα η Ελλάδα πρέπει να γίνει εργαστήριο για την εφαρμογή ευρωπαϊκών πολιτικών με προοπτική, και όχι απλώς εργαστήριο για την εφαρμογή πολιτικών λιτότητας». Είμαι βέβαιος ότι ο κ. Ντεζίρ καταλαβαίνει πάρα πολύ καλά αυτό που λέμε, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υπογράμμισε: «Θα εργασθούμε μαζί και προσωπικά και στο επίπεδο των κομμάτων μας, καθώς και με άλλα κόμματα του ευρωπαϊκού νότου. Καθήκον των ευρωπαίων σοσιαλιστών είναι να προτείνουμε και να υποστηρίξουμε μια ρεαλιστική, προοδευτική, εφαρμόσιμη γραμμή. Υπολογίζουμε πάρα πολύ στους νέους σχηματισμούς που μπορεί να εμφανισθούν με την παρουσία του Φρανσουά Ολάντ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η εκλογή του πριν μερικούς μήνες συμβολίζει πολλά πράγματα, δίνει ελπίδες και πρέπει να δουλέψουμε πραγματικά στο επίπεδο αυτό για να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

Ο Αρλέμ Ντεζίρ, που βάσει της εσωκομματικής διαδικασίας θα αναγνωρισθεί επισήμως ως ο νέος γγ του κόμματος στις 18 του μήνα, δήλωσε από πλευράς του ότι προσβλέπει στην ενίσχυση της συνεργασίας των δύο κομμάτων για την απάντηση στην κρίση. «Δεν μπορούμε να δεχθούμε η Ευρώπη να βρίσκεται στα χέρια των χρηματοπιστωτικών αγορών και των κερδοσκόπων» είπε, «θέλουμε να τη συμφιλιώσουμε με τους λαούς της και για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να αλλάξει οικονομική πολιτική. Θέλουμε να αλλάξει η ΕΚΤ ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει κατ' ευθείαν όπως η FED στην Αμερική, θέλουμε η τρόϊκα να αποδεχθεί την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής στις χώρες που έχουν προβλήματα όπως η Ελλάδα». Ειδικά για τη χώρα μας ο Αρλέμ Ντεζίρ υπογράμμισε ότι θεωρεί ότι «η Ελλάδα έχει κάνει απίστευτες προσπάθειες, πολύ σκληρές για τον λαό». «Για μας η Ελλάδα είναι μέρος του ευρωπαϊκού οικοδομήματος» πρόσθεσε, «δεν ανήκει μόνο στο ευρώ αλλά είναι μέρος της ιστορικής, πολιτιστικής και πολιτικής πορείας της Ευρώπης. Όλοι μαζί, Γάλλοι, Γερμανοί, Έλληνες είμαστε αλληλέγγυοι στην απάντηση που θα πρέπει να δοθεί στην κρίση. Αυτή είναι η μάχη που εμείς οι Γάλλοι σοσιαλιστές θέλουμε να δώσουμε με τους Έλληνες συντρόφους μας και τους ευρωπαίους σοσιαλιστές».

Με αφορμή την επικαιρότητα, ερωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος σχετικά με τη διαφωνία που προέκυψε στο Τόκιο ανάμεσα στην Κριστίν Λαγκάρντ και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε γύρω από τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους. Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε, ότι ο ίδιος επανειλημμένα έχει υπογραμμίσει την αναγκαιότητα διασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους αλλά και της παράτασης της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής. «Μόνο έτσι θα μπορέσει η Ελλάδα, είπε, να βγει από την κατάσταση της κρίσης και να περάσει σε ένα ξέφωτο που θα της επιτρέψει να αποκτήσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και να ξανακερδίσει την ισότιμη θέση της μέσα στην ευρωζώνη». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το πρόβλημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους προκύπτει λόγω του ότι η ύφεση είναι μεγαλύτερη από αυτήν που είχε προβλέψει η τρόικα. Ο ίδιος θεωρεί ότι «μπορεί να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα χωρίς να χρειασθεί να κουρευθούν τα διακρατικά δάνεια, χωρίς να έχουμε πρόβλημα με κανένα κοινοβούλιο κάποιου κράτους μέλους. Έχουμε προτείνει συγκεκριμένες τεχνικές που αυτό το επιτρέπουν» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε:

«Αυτό θα μας επιτρέψει στη συνέχεια, να κάνουμε την επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής και να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα χωρίς να δημιουργούμε πρόσθετα προβλήματα ύφεσης, ρευστότητας και άρα προβλήματα στην πραγματική οικονομία, στην απασχόληση, στους απλούς και φτωχούς ανθρώπους». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναγνώρισε τέλος ότι «η κατάσταση στην Ευρώπη είναι πάρα πολύ λεπτή και δύσκολη, η δε κατάσταση στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά δύσκολη». «Πρόκειται να πάρουμε πάρα πολύ δύσκολες αποφάσεις, οι θυσίες των Ελλήνων είναι ήδη πάρα πολλές, είμαστε έτοιμοι και για άλλες θυσίες, αλλά πρέπει να έχουμε μια σαφή προοπτική, ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο, πολιτικό δημοσιονομικό, αναπτυξιακό και κοινωνικό» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.