ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καζάκης για Σταϊκούρα: Παρέδωσαν την χώρα στους κατακτητές

Καζάκης για Σταϊκούρα: Παρέδωσαν την χώρα στους κατακτητές

«Περιθώρια άμεσης αλλαγής της συνταγής δημοσιονομικής πολιτικής, που εφαρμόζεται από την αρχή του προγράμματος στήριξης, είναι σχεδόν ανύπαρκτα», ανέφερε κατά τη διάρκεια συζήτησης του προσχέδιου Προϋπολογισμού, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Από την ώρα που η Ελλάδα προσέφυγε στο μηχανισμό στήριξης και δεδομένων των αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας, ο χώρος σχεδιασμού πολιτικών είναι αυστηρά περιορισμένος και εξαρτημένος στο πλαίσιο συνεργασίας με τους εταίρους και δανειστές», συμπλήρωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Περιγράφοντας τις απώλειες των Ελλήνων την τελευταία διετία, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για «ηράκλεια προσπάθεια με θυσίες 49 δισ. που δεν οδήγησαν σε αντάξιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα... Η οικονομία αντίθετα, ακολούθησε πτωτική πορεία και η συνολική ύφεση ξεπέρασε το 22% του ΑΕΠ, ενώ η ανεργία φτάνει το 25%».

Αυτά εξήγησε «οφείλονται στην έλλειψη σχεδίου αντιμετώπισης κρίσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που προκάλεσε την ελληνική κρίση δανεισμού, αλλά και στο ότι δεν δόθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, η δέουσα προσοχή σε μέτρα ανάκαμψης της οικονομίας – και όσα επιχειρήθηκαν, δεν προχώρησαν».

Υπάρχει μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη ομολογία δωσιλογισμού;

Υπάρχει τίποτε χειρότερο από την ομολογία ότι η χώρα έχει παραδοθεί αύτανδρη στον αυτόματο πιλότο ενός μηχανισμού χρεοκοπίας, προς όφελος τρίτων, των δανειστών της χώρας;

Η πλήρης παράδοση της χώρας και του λαού της στους κατακτητές του Τσολάκογλου, σε τι διαφέρει από την ομολογία Σταϊκούρα;

Τι φταίει για όλα αυτά; Μήπως οι χρεοκοπημένες συνταγές της τρόικας; Όχι βέβαια.

Μήπως το τρομακτικό έλλειμμα αξιοπιστίας του ΔΝΤ, της ΕΕ και του ευρώ, που έταζαν λαγούς με πετραχήλια αλλά οδήγησαν στην απόγνωση λαούς και χώρες με πρώτη την Ελλάδα.

Όχι βέβαια.

Ο δωσίλογος, ακόμη κι όταν ομολογεί το δωσιλογισμό του, το κάνει για να ρίξει το φταίξιμο στους συμπατριώτες του: «Το έλλειμμα αξιοπιστίας που διαμορφώθηκε τα τρία προηγούμενα χρόνια ήταν μεγάλο και δύσκολα διαχειρίσιμο», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Με άλλα λόγια εμείς φταίμε για αυτά που παθαίνουμε. Για το ΔΝΤ, το ευρώ, τα επιτελεία της ευρωζώνης, τους δανειστές, τους κερδοσκόπους και τα αρπαχτικά των αγορών, δεν τίθεται κανένα θέμα αξιοπιστίας, αλλά για την Ελλάδα είναι κορυφαίο θέμα.

Κλασική τακτική γκάνγκστερ. Το θύμα φταίει για όλα.

«Διαπιστώνουμε ότι πολλά κράτη της ευρωζώνης καλούνται να μειώσουν δραστικά το βιοτικό τους επίπεδο σε έκταση που δεν είχε γίνει στο παρελθόν», διαπίστωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Με βάση την πραγματικότητα αυτή η «κυβέρνηση εθνικής ευθύνης καλείται να βγάλει τη χώρα από το τέλμα, εντός του ευρώ, με άμεση επιδίωξη την εξασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος από την επόμενη χρόνια».

Τρία πουλάκια κάθονταν και κάπνιζαν ταμπάκο.

* Το παραπάνω άρθρο του οικονομολόγου, Δημήτρη Καζάκη δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Το ΧΩΝΙ»