ΠΟΛΙΤΙΚΗ

H τρόικα ζητά «γη και ύδωρ» στα εργασιακά!

H τρόικα ζητά «γη και ύδωρ» στα εργασιακά!

Διακόπηκαν προσωρινά οι συνομιλίες των εκπροσώπων της τρόικαςμε τον Γιάννη Βρούτση, λόγω της μεγάλης διάστασης απόψεων που αφορά στον καθορισμό του κατώτατου μισθού, τις τριετίες και τις αποζημιώσεις.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας, οι οποίοι συναντήθηκαν και πάλι με τους υπουργούς Οικονομικών Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με στόχο την οριστικοποίηση των νέων μέτρων, ζητούν ριζικές αλλαγές στα εργασιακά.

Μάλιστα οι συνεχείς αλλαγές στις απαιτήσεις της τρόικας έφεραν τα πάνω κάτω στο σημερινό πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να πάει πίσω η συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Η τρόικα απαιτεί την μείωση στο μισό των αποζημιώσεων, μείωση του χρονικού ορίου προειδοποίησης απόλυσης στο τρίμηνο, κατάργηση των τριετιών, αλλά και έναν νέο μηχανισμό διαμόρφωσης του κατώτερου μισθού, από τον ερχόμενο Απρίλιο.

Οι τροϊκανοί θέτουν ακόμη επί τάπητος το θέμα εξαήμερης απασχόλησης, μιλώντας για «ανάγκη μεγαλύτερης ευελιξίας στα ωράρια εργασίας και της αύξησης των εργασίμων ημερών».

Σθεναρή στάση απέναντι στις απαιτήσεις αυτές προβάλλουν τα στελέχη της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας , ενώ εκφράζεται μια γενικότερη αισιοδοξία ότι η τελική συμφωνία για τα εργασιακά θα επέλθει σήμερα.

Την θέση του ξεκαθάρισε ο ίδιος ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος τόνισε ότι σώζονται οριστικά ο 13ος και 14ος μισθός στο ιδιωτικό τομέα, ενώ ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει στα 586 ευρώ.

Ο κ. Βρούτσης πάντως παραδέχθηκε πως η τρόικα έχει όντως ζητήσει την κατάργηση των δώρων στο Δημόσιο αλλά και πως έχουν ήδη «κλειδώσει» κλιμακωτές μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις άνω των 1000 ευρώ.

Σε ό, τι αφορά στο πακέτο μέτρων ευθύνης του υπουργείου Οικονομικών, κατά τη χθεσινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα διαπιστώθηκε διάσταση απόψεων όσον αφορά στο ύψος του πακέτου αλλά όλα δείχνουν πως έχουν «κλειδώσει» μέτρα ύψους 9,2 δισ. ευρώ για το 2013 (από7,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού).

Στη σημερινή νέα συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα θα επιχειρηθεί να «κλείσουν» τα νέα οικονομικά μέτρα του 2013 αλλά και τα μακροοικονομικά σενάρια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, από τα οποία θα εξαρτηθεί το πόσο σκληρά θα είναι τα επόμενα μέτρα.

Το νέο βασικό σενάριο στο οποίο φαίνεται να καταλήγουν τρόικα και κυβέρνηση προβλέπει έλλειμμα 0% για το 2013, για το 2014 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% (αντί 4,5% που προβλέπει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού), 3% για το 2015 και 4,5% για το 2016 (προφανώς αν αποφασιστεί η επιμήκυνση).

Μέχρι το Συμβούλιο Κορυφής της Πέμπτης θα έχουν κλείσει μόνο τα διαρθρωτικά μέτρα.

Στη συνέχεια η τρόικα θα επιστρέψει για να καθορίσει και τις επιπλέον χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας που θα πρέπει να καλυφθούν αν δοθεί επιμήκυνση. «Χωρίς την επιμήκυνση θα έπρεπε να ληφθούν μέτρα 18 δισ. ευρώ» έλεγε πηγή του υπουργείου Οικονομικών «ενώ ο στόχος για πλεόνασμα 4,5% μετατεθεί από το 2014 στο 2016 επαρκούν τα μέτρα 13,5 δισ. ευρώ».

Διαβάστε ακόμη:

Μέτρα «σκλαβιάς» για εργαζόμενους και συνταξιούχους!

Λυπάται ο Τόμσεν: Κάναμε λάθος με τους Έλληνες!

Ποια νέα μέτρα-«φωτιά» μας επιφυλάσσει η Τρόικα