ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευ. Βενιζέλος: «Ατυχής η δήλωση Σαμαρά»

Ευ. Βενιζέλος: «Ατυχής η δήλωση Σαμαρά»

Μετά τη δήλωση του Πρωθυπουργού περί ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε παρέμβασή του στη συνεχιζόμενη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ τόνισε τα εξής:

«H εισαγωγική μου ομιλία ήταν σαφής. Η στάση του ΠΑΣΟΚ είναι καθαρή και υπεύθυνη και εμπεριέχει συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις. Όταν το ΠΑΣΟΚ τηρεί αυτή τη στάση, μία εσπευσμένη ανακοίνωση του τύπου «η κυβέρνηση έκανε ότι μπορούσε να κάνει, προχωράει και όποιος θέλει ακολουθεί» και μάλιστα την ώρα που συνεδριάζει η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και αρχίζει η συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ, είναι το λιγότερο ατυχής. Όταν εμείς γυρίζαμε κάποιοι άλλοι πήγαιναν στα θέματα της εθνικής ευθύνης και της διαχείρισης της κρίσης. Ας προσέχουν συνεπώς στο πως χειρίζονται τα θέματα τώρα που όλα είναι εξαιρετικά λεπτά. Όταν άρα ο κ. Σαμαράς ανακοινώνει την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τα μέτρα και τον προϋπολογισμό, εννοεί προφανώς ότι ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις στο επίπεδο της τρόικας.

Είναι, όμως, προφανές:

- Πρώτον, ότι όσα σχετίζονται με την εσωτερική ισορροπία των δημοσιονομικών μέτρων, εξαρτώνται από σειρά κρίσιμων ειδικών ρυθμίσεων που θα αποσαφηνιστούν στον εφαρμοστικό νόμο. Μέχρι την ψήφιση των ρυθμίσεων αυτών στην Ολομέλεια της Βουλής, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης χωρίς να αλλάζει ο δημοσιονομικός στόχος.

- Δεύτερον, ότι τα μέγιστα θέματα της επιμήκυνσης, της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και των κοινωνικών και αναπτυξιακών αντίβαρων θα κριθούν μέχρι το τέλος της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup, στις 12/11 σε πολιτικό επίπεδο, ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμικούς της εταίρους, δηλαδή τα κράτη-μέλη, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συνεπώς το κρίσιμο πολιτικό στάδιο της διαπραγμάτευσης όχι μόνον δεν τελείωσε αλλά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και καλούμε την κυβέρνηση να βάλει τα δυνατά της, να αξιοποιήσει όλες τις εθνικές δυνάμεις, να επιδιώξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μέχρι το τέλος της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup».

«Όχι» Σκανδαλίδη, Κουτσούκου, Κασσή

Την διαφωνία του με την αφήγηση Βενιζέλου εξέφρασε σύμφωνα με πληροφορίες στη συνεδρίαση της ΚΟ ο Κώστας Σκανδαλίδης, εισηγούμενος να μην ψηφιστούν τα μέτρα από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. «Οι εκλογές έγιναν για να αλλάξει ρότα η χώρα και να αλλάξει η οικονομική συνταγή. Τσαλαπατήθηκε η προγραμματική συμφωνία», φέρεται να είπε, τονίζοντας πως τα ψέματα που ελέχθησαν στον λαό οδήγησαν στον εκφασισμό του. «Οι προϋποθέσεις έχουν προσπεραστεί», είπε, τονίζοντας ότι δε γίνεται συζήτηση για αναπτυξιακές πολιτικές και κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό ότι θέλει να λύσει το πρόβλημα των τραπεζιτών. «Ψήφιση των μέτρων ισοδυναμεί με παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας», φέρεται να είπε, έχοντας στο πλευρό του τον βουλευτή Ιωαννίνων Μιχάλη Κασσή. «Όποιος δεν ψηφίσει τα μέτρα, να παραδώσει την έδρα του», είπε παίρνοντας τον λόγο ο Γιώργος Ντόλιος, για να πάρει την απάντηση του κ. Κασσή, ότι δεν παραδίδει καμία έδρα και θα παραμείνει στο ΠΑΣΟΚ, παρότι δεν θα ψηφίσει τα μέτρα. «Πουλήσατε την Ακρόπολη της Ηπείρου (Δωδώνη) με αδιαφάνεια και μου λέτε να εμπιστευθώ τις αποκρατικοποιήσεις;», είπε.

Κατά της ψήφισης των μέτρων φέρονται να τάχθηκαν και οι κ.κ. Γιάννης Κουτσούκος, Μίμης Ανδρουλάκης και Δημήτρης Κρεμαστινός. «Έχουμε γίνει συνιστώσα του Σαμαρά και μάλιστα χωρίς ρόλο και λόγο. Η διαπραγμάτευση ήταν ανεπαρκής, τα μέτρα είναι επαχθέστατα», είπε ο πρώτος, ζητώντας να μην ληφθούν σήμερα αποφάσεις και ο κ.Βενιζέλος να χειριστεί κοινοβουλευτικά το θέμα για να μην υπάρχει κοινοβουλευτική κρίση. Αρνητικά προς το ενδεχόμενο ψήφισης του νομοσχεδίου στάθηκε ο και ο Μ. Ανδρουλάκης, χωρίς όμως να ξεκαθαρίσει την θέση του, μιλώντας πάντως για εγκλωβισμό της ΚΟ. «Δεν θέλω να τα ψηφίσω, αλλά αν τεθεί κομματική πειθαρχία, η απόφαση της ΚΟ πρέπει να είναι δεσμευτική», είπε και ο Δημήτρης Κρεμαστινός. Στον αντίποδα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τάχθηκε υπέρ της ψήφισης των μέτρων. «Υπηρετήσαμε το ψέμα τόσα χρόνια, φορτώσαμε 150 δις τα ασφαλιστικά ταμεία, σήμερα συζητάμε αν θα υποστηρίξουμε το επίδομα γάμου ή όχι...», είπε, τονίζοντας ότι «η μη ψήφιση των μέτρων ισοδυναμεί με σκότος και χάος». Όσο για τις αποκρατικοποιήσεις, υποστήριξε ότι η Πολιτεία έχει όλο το νομικό οπλοστάσιο για να τις φέρει σε πέρας. Διαφώνησε πάντως ανοιχτά με την ακολουθούμενη στρατηγική του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, δανειζόμενος προηγούμενη φράση του οποίου και σημειώνοντας ότι αυτές έχουν οδηγήσει σε ... «κουτσουλιές».

Ομιλία Βενιζέλου στην Κ.Ο

Εκτενή αναφορά στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ έκανε ο πρόεδρος του Κινήματος Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτική Ομάδας, συνδέοντας άμεσα τη στάση που αυτή θα κρατήσει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, με την πορεία προς το Συντακτικό Συνέδριο, που έχει εξαγγείλει για τον Φεβρουάριο. Ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε κατά στελεχών τα οποία, όπως είπε, τίμησε το ΠΑΣΟΚ και σήμερα το απαξιώνουν, υπονομεύουν την προσπάθεια και «τώρα δηλώνουν ακαίρως- ευκαίρως ότι το ΠΑΣΟΚ τελείωσε και δεν μπορεί να προσφέρει». Η συγκεκριμένη αναφορά αυτή του κ. Βενιζέλου ερμηνεύτηκε ως αποδοκιμασία δημοσίων παρεμβάσεων επιφανών στελεχών, όπως των Ανδ. Λοβέρδου και Μιχ. Χρυσοχοΐδη.

Κάποιοι, είπε, «θέλουν να διαλυθεί μέσα στην κοίτη μιας απροσδιόριστης κεντροαριστεράς ή κεντροδεξιάς» και σημείωσε ότι «το μέλλον του ΠΑΣΟΚ δεν είναι ούτε να ταυτιστεί με τη ΝΔ, ούτε γίνει δεξιά πτέρυγα και «ουρά» του ΣΥΡΙΖΑ». Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ακόμη ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι ένα μικρό κόμμα καλών και αναντικατάστατων υπουργών» και πρόσθεσε ότι πρέπει να σταματήσει η ασύμμετρη υπονόμευση της παράταξης μέσα από δηλώσεις- «κουτσουλίτσες», «ελαχίστων ανθρώπων με προσωπικές στρατηγικές σε αγαστή συνεργασία των ΜΜΕ που υπηρετούν τη στρατηγική τεχνητής πόλωσης και ορισμένων από τους αναβλέψαντες που υποστηρίζουν ότι αποκατέστησαν την αξιοπιστία της χώρας». «Πρέπει να υποστούμε τη διέλευση της ερήμου, να κρατήσουμε τη χώρα όρθια και την κυβέρνηση σταθερή», τόνισε. Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι κατά την προσυνεδριακή και συνεδριακή διαδικασία, το ΠΑΣΟΚ έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας νέας ηγετικής ομάδας, η οποία θα έχει πυρήνα την ΚΟ. Το Συνέδριο, πρόσθεσε, δεν θα είναι «συνέδριο βαρόνων ή δεινοσαύρων», αλλά ένα «κανονικό συνέδριο ενός κανονικού κόμματος» και επανέλαβε την πρόσκλησή του προς όλα τα στελέχη να προσέλθουν στις διαδικασίες με τις θέσεις, τις ιδέες, τις προτάσεις, τις φιλοδοξίες τους. Μεταξύ άλλων ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε στην ομιλία του: «Εμείς στο ΠΑΣΟΚ είμαστε πάντα ειλικρινείς και υπεύθυνοι. Δεν θα κάνουμε ούτε ότι έκανε η Νέα Δημοκρατία στην πρώτη φάση μέχρι τον σχηματισμό της Κυβέρνησης Παπαδήμου, ούτε στη δεύτερη φάση μέχρι τις εκλογές. Δε θα κάνουμε ούτε αυτό που κάνει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, που παίζει εν ου παικτοίς, χωρίς όρους και όρια.

Σηκώσαμε και σηκώνουμε τεράστιο βάρος με αίσθηση εθνικής ευθύνης, χωρίς δυστυχώς αυτό να αναγνωρίζεται από τον ελληνικό λαό στο βαθμό που θα έπρεπε να αναγνωριστεί. Ελπίζουμε όμως ότι αυτό είναι συγκυριακό και τελικά όταν θα φανεί η πλήρης στρατηγική και τα αποτελέσματά της και ο λαός θα καταλάβει και η ιστορία θα μας δικαιώσει.

Το ΠΑΣΟΚ θα οριστικοποιήσει σήμερα στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα τη συλλογική θέση του για όλα τα μεγάλα ανοικτά θέματα:

- για τον προϋπολογισμό που κατατίθεται αύριο,

- για τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα,

- για τις αποκρατικοποιήσεις.

Βεβαίως, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται μέχρι να ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου. Η συζήτηση στο εσωτερικό της χώρας, σε σχέση με τα μέτρα, συνεχίζεται μέχρι την ψηφοφορία στην Ολομέλεια. Αγωνιζόμαστε ως ΠΑΣΟΚ στο μέτωπο, σε επαφή με τους εταίρους μας, δεν αναθέτουμε σε άλλους την ευθύνη της διαπραγμάτευσης. Βοηθούμε ενεργά, δεν περιμένουμε να μας φέρουν κάποιοι το αποτέλεσμα για να το αξιολογήσουμε.

Είναι δε προφανές ότι η στάση μας δεν συνιστά λευκή επιταγή σε κανέναν. Πρέπει να έχουμε πλήρη γνώση όλων των πτυχών της διαπραγμάτευσης και πρέπει ο εφαρμοστικός νόμος πριν την κατάθεσή του να είναι προϊόν διαβούλευσης ανάμεσα στα συναρμόδια Υπουργεία και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Η προσπάθεια και η ευθύνη είναι συλλογική, η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα αποφασίσει και όλοι έχουμε υποχρέωση σεβασμού της συλλογικής απόφασής μας. Όλοι, αγαπητές και αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι, έχουμε την ίδια ευαισθησία και την ίδια υπευθυνότητα, δεν υπάρχει διαβάθμιση ευαισθησίας. Πρέπει όμως να πούμε σήμερα όλη την ιστορία, τι είναι αυτό που συνέβη στην Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια; Πρόκειται για την καθολική κρίση του τρόπου συγκρότησης και λειτουργίας της χώρας, του κράτους, της οικονομίας, της κοινωνίας. Η Νέα Δημοκρατία δεν κυβερνά μόνη της. Αλλά ούτε το ΠΑΣΟΚ κυβερνά μόνο του, ούτε η ΔΗΜΑΡ κυβερνά μόνη της. Και αντιλαμβανόμαστε πως η ΔΗΜΑΡ ζει τις δυσκολίες της διακυβέρνησης και της ευθύνης, αλλά δεν είναι φυσικά πιο ευαίσθητη από εμάς. Άλλο η εθνική πολιτική και άλλο οποιεσδήποτε διεκδικήσεις οι οποίες αλλιώς λειτουργούν σ’ ένα συνδικαλιστικό επίπεδο και αλλιώς σε ένα πολιτικό, κυβερνητικό μάλιστα επίπεδο εθνικής ευθύνης. Η δεύτερη προϋπόθεση -και το είπαμε σε όλους τους τόνους προεκλογικά- είναι ότι αναζητούμε λύση συμφωνημένη με του εταίρους.

Με διαπραγματευτικό σθένος, αλλά όχι με επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς. Άρα θέλουμε συμφωνία με τους θεσμικούς εταίρους και δανειστές, με προοπτική οριστικής και αξιόπιστης εξόδου από την κρίση. Φίλες και φίλοι, λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη, πάρα πολύ σοβαρά υπόψη, τη στάση της ΔΗΜΑΡ. Όμως το ΠΑΣΟΚ είναι ΠΑΣΟΚ. Δεν ετεροπροσδιορίζεται. Έχουμε άλλη ιστορική διαδρομή, έχουμε κληθεί να σηκώσουμε ένα τεράστιο βάρος, σεβόμαστε την εμπειρία που βιώνουν τώρα οι συνάδελφοί μας της ΔΗΜΑΡ, αλλά εμείς κάνουμε τις επιλογές μας. Και σε σχέση με τη ΔΗΜΑΡ πάντα είναι ανοιχτή η πρόταση φιλίας και συνεργασίας και συμπόρευσης και πάντα μας λυπεί η επίθεση ηθικής απαξίωσης που συχνά-πυκνά δεχόμαστε. Και θέλουμε αυτό να το επανεξετάσει η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ, γιατί δεν νομίζω ότι βοηθά την προοπτική των στρατηγικών σχέσεων των δύο κομμάτων που έχουν κοινή βάση αναφοράς αξιακά».

Διαβάστε επίσης:

Η ΔΗΜΑΡ εμμένει στις θέσεις της

Α. Σαμαράς: Η διαπραγμάτευση τελείωσε

Την Τετάρτη στις 11:00 η ψηφοφορία για τις αποκρατικοποιήσεις