ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή σήμερα τα νέα μέτρα

Στη Βουλή σήμερα τα νέα μέτρα

Τι περιλαμβάνουν οι 500 σελίδες του πολυνομοσχεδίου -

Τα 17 δισ. ευρώ αγγίζουν οι παρεμβάσεις του υπουργείου Οικονομικών

Η κρισιμότερη ίσως εβδομάδα από τότε που άρχισε η κρίση είναι αυτή που ξεκίνησε σήμερα.

Από σήμερα μπαίνουν στην τελική ευθεία οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των ενεργειών που απαιτούνται από τους διεθνείς εταίρους της Ελλάδας (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ) για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις. ευρώ.

Σήμερα Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με το πακέτο των μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των διατάξεων για τα εργασιακά, που θα τεθεί προς ψήφιση την Τετάρτη.

Την Κυριακή ψηφίζεται ο Προυπολογισμός του 2013 που περιλαμβάνει περικοπές 10,9 δις. ευρω.

Ο υπουργός κ. Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε παρέμβασή του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής προειδοποίησε ότι σε περίπτωση μη ψήφιση των μέτρων από την Ολομέλεια της Βουλής, είναι ορατός ο κίνδυνος χρεοκοπίας και άμεσης εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Το πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή περιλαμβάνει όλα τα δημοσιονομικά μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί με τη τρόικα για τη περίοδο 2013-2016 και τις παρεμβάσεις στα εργασιακά. Το συνολικό τους ύψος φτάνει τα 17 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων, προβλέπει την κατάργηση της καθολικότητας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Παράλληλα περιλαμβάνει την κατάργηση του οικογενειακού επιδόματος, τη μείωση του χρόνου προαναγγελίας απόλυσης στο 4μηνο (σήμερα έως 6 μήνες) και τη θέσπιση πλαφόν 2.000 ευρώ ανά έτος στις αποζημιώσεις απόλυσης όσων έχουν προϋπηρεσία πάνω από 16 έτη στον ίδιο εργοδότη.

Στο ίδιο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται και οι Περικοπές 5 δισ. ευρώ στις συντάξεις το 2013, καθώς και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη.

Περιλαμβάνονται επίσης κατάργηση των δώρων σε όλα τα Ταμεία, συμπεριλαμβανομένου του ΟΓΑ, αύξηση των μηνιαίων εισφορών στον ΟΓΑ από 12 ευρώ σε 25 ευρώ από 1/1/2013, καθώς και μείωση έως 35% στα εφάπαξ.

Οι ένστολοι απ’ ότι φαίνεται δεν θα γλιτώσουν το «ψαλίδι» στα ειδικά μισθολόγια 5% ως 25%, ενώ θα ενσωματωθεί σε όλες τις ΔΕΚΟ το ενιαίο μισθολόγιο.