ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ.Τσίπρας στην Die Zeit: Το ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι βιώσιμο

Αλ.Τσίπρας στην Die Zeit: Το ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι βιώσιμο

Συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα Die Zeit παραχώρησε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του δημοσιογράφου, για το ότι ο Πρωθυπουργός φάνηκε ανακουφισμένος, όπως και η Ευρώπη με την έστω και οριακή υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου , ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Πιστεύω ότι ο κ. Σαμαράς προσπάθησε να κρύψει τα αληθινά του συναισθήματα. Στην πραγματικότητα ο κ. Σαμαράς δεν είναι ανακουφισμένος, είναι σε πανικό. Η τρικομματική κυβέρνησή του, μετά τις πρόσφατες εκλογές του Ιουνίου αριθμούσε 179 βουλευτές. Στην προχθεσινή ψηφοφορία, κι ενώ δεν έχουν περάσει 5 μήνες, συγκέντρωσε 153 βουλευτές. Η κυβέρνηση κρέμεται από μια κλωστή και δεν θα αντέξει. Τώρα έχει να εφαρμόσει το μόλις ψηφισμένο πακέτο λιτότητας. Αυτό θα προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις στην κοινωνία». Σε ερώτηση που ανέφερε πως η κυβέρνηση ισχυρίζεται, ότι έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της στην Ευρώπη και για το εάν εκείνος νιώθει απομονωμένος, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε:

«Ο κ. Σαμαράς ακολουθεί μια τελείως λανθασμένη στρατηγική, η οποία οδηγεί απευθείας σε αδιέξοδο, δηλαδή: «εφαρμόζω πάντα αυτό το οποίο η Τρόικα των δανειστών ζητάει από μένα, και, ακολούθως, είμαι ικανοποιημένος με ό,τι μου δίνει κάθε φορά». Αυτό δεν έχει καμία σχέση με αυτό το οποίο ο ίδιος υποσχέθηκε πριν τις εκλογές, δηλαδή να επαναδιαπραγματευθεί με την τρόικα. Αλλά για ποια αξιοπιστία που δήθεν απολαμβάνει μιλάμε, όταν μέσα σε τέσσερις μήνες μια σειρά από κυβερνητικοί βουλευτές αρνούνται να τον ακολουθήσουν, και όταν σε μια τόσο σημαντική ψηφοφορία συγκεντρώνει μια τόσο ισχνή και εύθραυστη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο; Έχω σοβαρή αμφιβολία ότι υφίσταται πλέον συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα για το πώς θα λυθεί το πρόβλημα της κρίσης. Πού βλέπετε εσείς τη συμφωνία όταν ο ίδιος ο Όλι Ρεν λέει ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι βιώσιμο; Αμφιβάλλω αν υπάρχει ένα σχέδιο για τη λύση της ελληνικής κρίσης. Εμείς πάντοτε υποστηρίζαμε ότι αυτό το πρόγραμμα δεν εφαρμόζεται, ανεξάρτητα από το ότι εμείς διαφωνούμε και πολιτικά και ιδεολογικά μαζί του. Ας πάρουμε το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Ο αρχικός, ουτοπικός στόχος για εισπράξεις 50 δις έγινε τώρα 10 δις για την επόμενη τετραετία. Αυτά είναι 2,5 δις το χρόνο, δηλαδή μόλις 1,2% του ΑΕΠ ετησίως. Έχει πράγματι νόημα να ξεπουλήσουμε τη δημόσια περιουσία μας για αυτό»;

Σχετικά με την θέση του ως προς τις αποκρατικοποιήσεις και εάν θα προσπαθήσει να τις εμποδίσει, ο κ. Τσίπρας απάντησε, πως «η ίδια η αγορά θα φροντίσει για αυτό. Κανένας σοβαρός επενδυτής δε θα δαπανήσει τα χρήματά του, όταν ξέρει ότι ο χρόνος αυτής της κυβέρνησης, που το αποφάσισε αυτό τελειώνει. Μια τόσο καταστροφική πολιτική θα μπορούσε ίσως να πραγματοποιηθεί σε μια αφρικανική χώρα, όχι στην Ευρώπη, με το νομικό της πολιτισμό. Θα έπρεπε να καταργηθεί το Σύνταγμα και το Κοινοβούλιο». Σχετικά με την άρνηση του Βερολίνου για να γίνει «κούρεμα» στο ελληνικό χρέος ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε, πως «ο κ. Σαμαράς, στα τέλη Αυγούστου, κατά την επίσκεψή του στην καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο, διαβεβαίωνε ότι η Ελλάδα θα αποπλήρωνε το χρέος της μέχρι το τελευταίο ευρώ. Πρόσφατα, ο κ. Άκερμαν ο τέως επικεφαλής της Deutsche bank είπε ότι μοναδική λύση για την Ελλάδα θα ήταν ένα γενναίο κούρεμα χρέους. Σας ρωτώ, ποιόν πιστεύετε; Ποιος από τους δύο έχει δίκιο; Ο κ. Άκερμαν ή ο κ. Σαμαράς; Ποιος έχει μια πρόταση προς το συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρώπης; Εγώ λέω ο κ. Άκερμαν».

Ο γερμανός δημοσιογράφος ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα ακόμα αι για το πανό που ανήρτησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έξω από την Βουλή, για λάβει την απάντηση, πως «είχε μια συμβολική σημασία. Να σχηματίσουμε μια γέφυρα ανάμεσα στο Κοινοβούλιο και στο λαό, ο οποίος δίκαια διαμαρτύρεται και αντιτίθεται στην πολιτική που ασκείται». Μάλιστα ο δημοσιογράφος της Die Zeit επέμεινε σε υτό το σημείο και ρώτησε τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εάν η κίνηση αυτή ρίχνει «νερό στον μύλο» εκείνων που τον αποκαλούν λαϊκιστή. «Δεν χρειάζεται να ξεσηκώσουμε εμείς το λαό. Αρκεί μια δήλωση της κ. Μέρκελ ότι χώρες με χρέος άνω του 80% του ΑΕΠ οφείλουν να χάσουν την κυριαρχία τους. Αυτό προκαλεί θυμό στον κόσμο».

Ερωτηθείς για την συμμετοχή του επικεφαλής της γερμανικής αριστεράς σε διαδήλωση στην Αθήνα μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Από κοινού το σκεφτήκαμε. Για να δείξουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τίποτα ενάντια στον γερμανικό λαό. Στρεφόμαστε ενάντια σε μια Γερμανική Ευρώπη, κάτι που ονειρεύονται οι συντηρητικοί όπως η κυρία Μέρκελ». Ο Γερμανός δημοσιογράφος ρώτησε τον Πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ εάν θεωρεί έτοιμο το κόμμα του να κυβερνήσει, απάντησε: «Ήμασταν έτοιμοι ήδη από τις 18 Ιουνίου. Αν δεν είχαν κινήσει θεούς και δαίμονες για να μας αποτρέψουν από την εξουσία, η Ελλάδα δε θα είχε τώρα ένα νέο Μνημόνιο. Θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτή που είμαστε σήμερα. Η χώρα έχασε μια ευκαιρία. Αλλά σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κυβέρνηση στην Ελλάδα».