ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Τσαυταρή – Ράιχενμπαχ για την γεωργία

Συνάντηση Τσαυταρή – Ράιχενμπαχ για την γεωργία

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης συναντήθηκε σήμερα με τον Επικεφαλής της Task Force της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα Horst Reichenbach, και τους συνεργάτες του, ύστερα από αίτημά του.

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο κ. Τσαυτάρης είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση και ο ίδιος στη γεωργία ως πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας.. Ειδικά στην παρούσα συγκυρία που τόσο παγκοσμίως, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γίνεται στροφή προς μια πιο ποιοτική γεωργία. Ο κ. Υπουργός ανέπτυξε τις δράσεις που έχουν αναληφθεί, τα έργα που υλοποιούνται, αλλά και όσα σχεδιάζονται, προκειμένου η χώρα να εφαρμόσει αποδοτικά τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική από το 2014.

Τόνισε τη σημασία της εξωστρέφειας των προϊόντων, την αξία που τους προσδίδει η μεταποίηση και η σύμπραξη του πρωτογενούς με άλλους τομείς της οικονομίας. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη σημασία της έρευνας, της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών για την ικανοποίηση των στόχων που θέτει η νέα ΚΑΠ. Οι δύο πλευρές τόνισαν την ανάγκη ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού στον κλάδο της γεωργίας και της παροχής στοχευμένων γεωργικών συμβουλών με τη διασύνδεση κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών.

Από την πλευρά του ο κ. Reichenbach εξήρε τις προσπάθειες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, απλουστεύει τις διαδικασίες εξαγωγής των ελληνικών αγροτικών προϊόντων (πρόγραμμα single window) με πρώτα πιλοτικά προϊόντα το κονσερβοποιημένο ροδάκινο στις ανατολικές χώρες και τη φέτα σε ΗΠΑ και Καναδά.

Τόνισε, επίσης, τη σημασία της εξωστρέφειας και συμφώνησε, με τον κ. Τσαυτάρη ότι η ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας πρέπει να στηριχθεί στους νέους ανθρώπους, στα υψηλής ποιότητας ελληνικά αγροτικά προϊόντα και στη βελτίωση της παραγωγικότητας μέσω της έρευνας και της καινοτομίας. Τέλος, ο κ. Reichenbach υπογράμμισε τη συνεργασία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με το Υπουργείο Τουρισμού, για την ανάδειξη των διατροφικών προϊόντων και της γαστρονομίας, ως μέρος του τουριστικού πακέτου της χώρας.