ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξαίρεση των ευπαθών ομάδων από τις διακοπές ρεύματος ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Εξαίρεση των ευπαθών ομάδων από τις διακοπές ρεύματος ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Η Κουμουνδούρου καταγγέλλει ότι «σε περίπτωση διακοπής ρεύματος η ΔΕΗ αρνείται παρανόμως να προχωρήσει σε επανασύνδεση αν δεν εξοφληθεί και το ΕΕΤΗΔΕ εκβιάζοντας τους καταναλωτές».

Συνολικά 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση με την οποία ζητούν νομοθετική ρύθμιση για την εξαίρεση των ευπαθών κατηγοριών καταναλωτών από τις διακοπές ρεύματος λόγω αδυναμίας εξόφλησης των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, παρ' όλο που η Πολιτεία έχει θεσπίσει το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο για να προστατεύει τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, δεν έχουν ληφθεί ακόμη οι απαραίτητες εκείνες πρόνοιες (π.χ. απαγόρευση διακοπής ρεύματος, μεγαλύτερη προθεσμία εξόφλησης λογαριασμών κ.ά.) στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, επειδή εκκρεμεί ακόμη η έγκριση του νέου Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας από τη ΡΑΕ.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνουν ότι οι διακοπές ρεύματος έχουν αυξηθεί κατά 20% τον τελευταίο χρόνο, έχοντας εκτοξευτεί σε σχέση με το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2012, με τις ανεξόφλητες οφειλές -κυρίως λόγω του τέλους ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ- να ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν, παρά τη σχετική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (απόφαση 1972/2012) για τις διατάξεις του άρθρου 53 του ν. 4021/2011, το υπουργείο Οικονομικών αποστέλλει εσωτερικές ερμηνευτικές και διευκρινιστικές εγκυκλίους προς τη ΔΕΗ, σχετικά με την «εκκαθάριση του ΕΕΤΗΔΕ 2011 στους λογαριασμούς ρεύματος», υποχρεώνοντας τους πελάτες - καταναλωτές της ΔΕΗ να απευθυνθούν στις ΔΟΥ.

«Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος η ΔΕΗ αρνείται παρανόμως να προχωρήσει σε επανασύνδεση αν δεν εξοφληθεί και το ΕΕΤΗΔΕ εκβιάζοντας τους καταναλωτές παρά την απόφαση του ΣτΕ», ενώ ακόμα κι αν οι καταναλωτές καταβάλλουν το ποσό που αναλογεί στο λογαριασμό της ΔΕΗ, αφού αφαιρέσουν το ΕΕΤΗΔΕ, «η ΔΕΗ προχωρά σε παράνομο και αυθαίρετο συμψηφισμό αποδίδοντας μέρος του καταβαλλόμενου ποσού ως ΕΕΤΗΔΕ, με αποτέλεσμα να θεωρεί τον λογαριασμό ρεύματος ανεξόφλητο και να απειλεί ή να πραγματοποιεί διακοπές ρεύματος».

Μεταξύ άλλων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εγκαλούν την κυβέρνηση για το γεγονός ότι «εξακολουθεί να μην διαχωρίζει πλήρως το τέλος ΕΕΤΗΔΕ και την ρευματοδότηση του καταναλωτή, συνεχίζοντας συνυπολογισμό του τέλους ΕΕΤΗΔΕ στο λογαριασμό της ΔΕΗ» και επειδή «δεν συμμορφώνεται με την απόφαση του ΣτΕ και δεν εκδίδει εγκύκλιο προς την ΔΕΗ με την οποία να ορίζεται σαφώς ότι στην περίπτωση που ο καταναλωτής πληρώνει την αξία του ηλεκτρικού ρεύματος χωρίς την αξία του τέλους ΕΕΤΗΔΕ, δηλαδή όταν γίνεται μερική εξόφληση του λογαριασμού, να μην γίνεται διακοπή της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος».

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων