ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Σε εξέλιξη το κρίσιμο Eurogroup

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Σε εξέλιξη το κρίσιμο Eurogroup

Τη «χρυσή τομή» αναζητούν Ευρωζώνη και ΔΝΤ - Συγκρατημένη αισιοδοξία παρά το «άγριο παζάρι» μέχρι την τελευταία στιγμή

Το κρισιμότερο ίσως Eurogroup των τελευταίων ετών ξεκίνησε το μεσημέρι της Δευτέρας στις Βρυξέλλες.

Η κρίσιμη σύνοδος των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης βρίσκεται από τις 14:00 το μεσημέρι σε εξέλιξη, με τους εταίρους να εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την εξεύρεση λύσης.

Σύμφωνα με όλες οι ενδείξεις, σήμερα θα υπάρξει πολιτική συμφωνία για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ενώ ανοικτό παραμένει το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, καθώς η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει κάθε σκέψη για «κούρεμα» στα διακρατικά δάνεια.

«Η Ελλάδα εκπλήρωσε το δικό της μέρος της συμφωνίας, περιμένουμε από τους εταίρους μας ότι θα κάνουν το ίδιο», δήλωσε προσερχόμενος τη Δευτέρα στο κρίσιμο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.

«Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε σήμερα μια αμοιβαία επωφελή λύση», είπε.

Πεπεισμένος ότι στο σημερινό Eurogroup θα βρεθεί η πολυπόθητη λύση για την Ελλάδα εμφανίστηκε ο κ. Βολφγκανγκ Σόιμπλε.

«Είμαστε καλά προετοιμασμένοι για την εξεύρεση λύσης για την Ελλάδα», δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Την ανάγκη να υπάρξει σήμερα μία αξιόπιστη λύση για την Ελλάδα υπογράμμισε η Κριστίν Λαγκάρντ.

«Πρέπει να είναι αξιόπιστη και πρέπει να αφορά πραγματικά την Ελλάδα», σημείωσε λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup, συμπληρώνοντας ότι ΔΝΤ και Ε.Ε. πρέπει να εργαστούν εντατικά πάνω σε αυτήν τη βάση.

Αισιόδοξος για λύση εμφανίστηκε και ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος είπε πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βρίσκονται πολύ κοντά σε μία απόφαση για την Ελλάδα. «Εχουμε φτάσει ουσιαστικά σε συμφωνία, μένουν μόνο μερικά εκατοστά από τον... τερματισμό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί και επέμεινε ότι θα ήταν αδιανόητο να μην υπάρξει σήμερα θετική έκβαση.

Την ανάγκη να υπάρξει μία πολιτική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, υπογράμμισε ο ευρωπαίος εκπρόσωπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων Όλι Ρεν.

Ο κ. Ρεν προσερχόμενος στο Eurgogroup σημείωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα, καθώς πρέπει πρώτα να κλείσει η συμφωνία.

Είμαστε πολύ κοντά συμφωνία, ανέφερε από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να σταλεί σήμερα ένα θετικό πολιτικό μήνυμα στήριξης της Ελλάδας.

Αισιόδοξη ότι βρεθεί η «χρυσή τομή» μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ εμφανίστηκε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας.

«Μπορούμε να δώσουμε το πράσινο φως για τη δόση», τόνισε η κ. Φέκτερ, προσθέτοντας πως «η Ελλάδα έχει κάνει τα προαπαιτούμενα».