ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλατζής:Tα λάθη στο 1ο μνημόνιο να γίνουν μάθημα για τη Κύπρο

Καλατζής:Tα λάθη στο 1ο  μνημόνιο να γίνουν μάθημα για τη Κύπρο

Την ευχή «τα λάθη που κάναμε στην εφαρμογή του πρώτου μνημονίου να γίνουν μάθημα για τους αδελφούς μας εδώ στην Κύπρο», εξέφρασε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Καλατζής, ο οποίος ηγείται αντιπροσωπείας της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, που επισκέπτεται την Κύπρο.

Σε δηλώσεις, μετά από κοινή συνεδρίαση της αντιπροσωπείας με την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, ο κ. Καλαντζής είπε ότι σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, η παιδεία και ο πολιτισμός που είναι η μεγαλύτερη δύναμη του Ελληνισμού, μπορούν να βοηθήσουν τις δύο χώρες να εξέλθουν από τη δύσκολη πορεία. Εξέφρασε, επίσης, τις ευχαριστίες του για τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν στα κυπριακά σχολεία προς ενίσχυση του ελληνικού λαού.

Στην κοινή συνεδρίαση συζητήθηκαν διάφορα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως το θέμα των μετεγγραφών Κυπρίων από τα ελληνικά πανεπιστήμια, καθώς πολλές οικογένειες Κυπρίων έχουν έως και τέσσερα παιδιά που σπουδάζουν στην Ελλάδα, σε διαφορετικά πανεπιστήμια και πόλεις. Συζητήθηκαν, επίσης, τα νέα αναλυτικά προγράμματα και συμφωνήθηκε να βρίσκονται σε διαρκή επαφή και επικοινωνία οι δύο επιτροπές για να καταλήξουν σε συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες θα καταθέσουν στις κυβερνήσεις των δύο χωρών.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Επιτροπής, Νίκος Τορναρίτης δήλωσε ότι τέθηκε επί τάπητος το θέμα της ενίσχυσης και διάδοσης της ελληνικής πρότασης από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και αναφέρεται στις 70.000 εκπαιδευόμενους Έλληνες της διασποράς για εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού. Ο κ. Τορναρίτης αναφέρθηκε, την αναγκαιότητα χαρτογράφησης της ανώτατης εκπαίδευσης και στην Κύπρο και στην Ελλάδα και την ύπαρξη έγκυρου καταρτισμένου επαγγελματικού προσανατολισμού και σύνδεσής του με την αγορά εργασίας. Τα μέλη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων συναντήθηκαν και με τον πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου και τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.