ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου για καταργήσεις οργανισμών

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου για καταργήσεις οργανισμών

Με τους φορείς να δηλώνουν την αντίθεσή τους και να εκφράζουν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις στους εργαζόμενους από την κατάργηση και συγχώνευση δημοσίων οργανισμών και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, να εμφανίζεται καθησυχαστικός και να διαβεβαιώνει ότι θα ληφθούν υπόψη όλες οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί, ολοκληρώθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, σε πρώτη ανάγνωση, η συζήτηση και ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου.

Τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης στήριξαν το νομοσχέδιο, με την ΔΗΜΑΡ ωστόσο να εκφράζει αντιρρήσεις και να ζητά την απόσυρση του άρθρου 8 που αφορά την κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Μελετών. ως αυτοτελούς ερευνητικού κέντρου. Ο κ. Μανιτάκης πάντως απέρριψε όλες τις αιτιάσεις που ακούστηκαν τόσο από τη ΔΗΜΑΡ όσο και από την αντιπολίτευση και τους αρμόδιους φορείς. «Δεν καταργούμε το κράτος δικαίου. Σεβαστήκαμε στο ακέραιο την αποστολή όλων όσων φορέων συγχωνεύονται και διατηρούμε την αυτοτέλεια τους», υπογράμμισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Δόλγυρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει καταργήσει κάθε έννοια του διαλόγου καθώς έφερε ένα νομοσχέδιο χωρίς να ακούσει τις προτάσεις των αρμόδιων φορέων. «Καταργείτε θεσμούς κοινωνικής πολιτικής χωρίς καμία κουβέντα επειδή το επιτάσσει το μνημόνιο. Δεν κάνατε κανένα διάλογο με την ΑΔΕΔΥ. Η Δημόσια Διοίκηση είναι των πολιτών και δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Όταν όμως σπέρνουμε ανέμους θερίζουμε θύελλες», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Δόλγυρας.

Η πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών Μαρία Στουμπούδη ζήτησε την απόσυρση των διατάξεων που αφορούν καταργήσεις και συγχωνεύσεις ερευνητικών κέντρων ώστε να μελετηθεί σε βάθος μια συνολική αλλαγή, όπως είπε, που θα συμβάλλει πράγματι στην ανάπτυξη της χώρας. Παράλληλα επεσήμανε ότι το νέο σχέδιο νόμου ενισχύει την εργασιακή αστάθεια στον χώρο της έρευνας και διώχνει στο εξωτερικό σπουδαίους ερευνητές.

«Η κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Ερευνών ως αυτοτελούς ερευνητικού κέντρου, είναι σοβαρότατο πλήγμα σε μια εποχή που η ελληνική κοινωνία μαστίζεται από κοινωνική και αξιακή κρίση. Το κέντρο μας αποτελεί ένα εργαλείο για την πολιτεία. Ερμηνεύει τα κοινωνικά φαινόμενα. Και αυτό αντί να το χρησιμοποιήσει και να το αξιοποιήσει η πολιτεία προχωρά στην κατάργηση του», επεσήμανε κ. Στουμπούδη. Ο πρόεδρος του Οργανισμού Τυποποίησης ΕΛΟΤ, Νικόλαος Βιτανζάκης, τόνισε την ανάγκη συνέχισης της λειτουργίας του Οργανισμού σημειώνοντας τον κίνδυνο για απουσία εκπροσώπησης της χώρας μας από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Ο εκπρόσωπος των Συλλόγων Ατόμων με βαριά αναπηρία Χρήστος Νάστας, έκανε λόγο για διάλυση των κοινωνικών δομών τα τελευταία χρόνια ενώ ζήτησε την απόσυρση των διατάξεων που, όπως είπε, οδηγούν σε κοινωνική ευθανασία όλους όσους χρειάζονται την φροντίδα της πολιτείας. Στο ίδιο μήκος, ήταν και η τοποθέτηση του εκπροσώπου της συντονιστικής επιτροπής αγώνα αναπήρων Χάρη Χορδάκη, που ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι με το νομοσχέδιο διαλύονται όλα τα ιδρύματα που τους στηρίζουν.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος 28 φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών Θεόδωρος Κομινός, χαρακτήρισε αδικαιολόγητες τις συγχωνεύσεις οι οποίες όπως υποστήριξε γίνονται χωρίς να έχουν προηγηθεί σχετικές μελέτες. «Δεν μπορεί κανείς να πει ότι με βάση αυτό το νομοσχέδιο καταργούμε το κράτος δικαίου και την πρόνοια. Διατηρήσαμε πάση θυσία την αυτοτέλεια των φορέων που συγχωνεύονται ώστε να λειτουργούν με τρόπο ευέλικτο, αποτελεσματικό και οικονομικό», αντέτεινε από την πλευρά του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης ενώ σημείωσε:

«Όλες τις μελέτες τις έχουν συντάξει τα καθ ύλην αρμόδια υπουργεία. Εμείς απλά διεκπεραίωση κάνουμε. Παρόλα αυτά, επειδή πιστεύουμε στο διάλογο, τον τηρήσαμε με εξαντλητικό τρόπο. Είχαμε συνεχείς διαβουλεύσεις και λήφθηκαν υπόψη προτάσεις και φορέων και των αρμόδιων υπουργείων». Απαντώντας στον εκπρόσωπο της ΑΔΕΔΥ, ο κ. Μανιτάκης παραδέχτηκε ότι πράγματι το υπουργείο δεν ήρθε σε επαφή με τον φορέα διευκρινίζοντας ότι δεν το έκανε καθώς «το νομοσχέδιο δεν αφορούσε τους δημοσίους υπαλλήλους για τους οποίους δεν θίγεται το εργασιακό καθεστώς τους». «Θέλουμε να ζητήσουμε την γνώμη της ΑΔΕΔΥ. Και η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ένα καλόπιστο δημιουργικό διάλογο». πρόσθεσε.

Ο κ. Μανιτάκης, ανέφερε ότι οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων αφορά περίπου 4.514 υπαλλήλους που απασχολούνται σε αυτούς, η πλειονότητα των οποίων ήταν ήδη, όπως είπε, με σχέσεις ιδιωτικού δικαίου. «Σεβαστήκαμε στο ακέραιο την αποστολή όλων όσων φορέων συγχωνεύονται. Μεταφέρθηκαν όλοι οι υπάλληλοι με το ίδιο καθεστώς που ίσχυε στον προηγούμενο φορέα που εργάζονταν. Η μόνη αλλαγή που έγινε αφορούσε το Εθνικό Κέντρο Ερευνών στο οποίο εργάζονται 69 άτομα που θα είναι με καθεστώς αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου με όλες τις εγγυήσεις που παρέχει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας. Δεν μπορούν να διατηρήσουν τη σχέση δημοσίου δικαίου που είχαν πριν», υπογράμμισε ο κ. Μανιτάκης.

Παράλληλα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης απέρριψε τις επικρίσεις που ακούστηκαν για απαξίωση του ρόλου και του έργου του ΕΚΕ, τονίζοντας ότι μπορεί να συγχωνεύεται αλλά «διατηρεί εξ ολοκλήρου και εκπληρώνει την αποστολή του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». Να σημειωθεί πάντως ότι ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης, εξέφρασε την αντίθεσή του στην διάταξη που αφορά την κατάργηση του ΕΚΕ ως αυτοτελούς ερευνητικού κέντρου, ζήτησε την απόσυρση της και κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου να δει ξανά την πρόταση των ερευνητών, η οποία όπως είπε, είναι πολύ λογική.

«Σαφώς και πρέπει να αλλάξουν ορισμένα πράγματα. Αλλά να γίνουν μέσα από μια σοβαρή συζήτηση. Χωρίς, δικαιοσύνη, χωρίς εκπαιδευτικούς, χωρίς ασφάλεια και κοινωνική προστασία των πολιτών πως θα λειτουργήσει το κράτος; Πρέπει η Ελλάδα να βρει το κοινωνικό της πρόσωπο. Διαφωνώ με την πρόταση του υπουργού. Αν δεν υπήρχε το ΕΚΕ θα έπρεπε να το ιδρύσουμε και όχι να προσπαθούμε να το αλλάξουμε» Η πολυδιάσπαση και ο συγκεντρωτισμός μπορεί να φτιάξει ένα τέρας», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Πανούσης.