ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανικανότητα της κυβέρνησης να «χτυπήσει» τη φοροδιαφυγή

Ανικανότητα της κυβέρνησης να «χτυπήσει» τη φοροδιαφυγή

Εκτός στόχων η κυβέρνηση σύμφωνα με την έκθεση Ράιχενμπαχ -

Έλεγξαν μόνο το 1/3 των εύπορων φορολογούμενων

Πλήρη αδράνεια και ανικανότητα των ελεγκτικών μηχανισμών καταγράφει η έκθεση της Task Force για τη φοροδιαφυγή.

Ο Χόρστ Ράιχενμπαχ και η ομάδα Δράσης για την Ελλάδα έδωσαν στη δημοσιότητα την τριμηνιαία έκθεση στην οποία υπογραμμίζονται οι μεγάλες καθυστερήσεις στη θεσμοθέτηση της φορολογικής μεταρρύθμισης και οι σημαντικές αποκλίσεις στους στόχους αύξησης των εσόδων από την περιστολή της φοροδιαφυγής.

Όπως αναφέρει η έκθεση - «κόλαφος» για την Ελλάδα, οι μηχανισμοί έλεγξαν μόλις το ένα τρίτο των εύπορων φορολογουμένων. Ο στόχος των 2 δισ. για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών περιορίστηκε στο μισό.

Σύμφωνα με το «Έθνος», είναι ενδεικτικό πως ενώ θα έπρεπε να ελεγχθούν 1.300 εύποροι φορολογούμενοι, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου στο «μικροσκόπιο» της εφορίας μπήκαν μόνο 467. Την ίδια ώρα οι εισπράξεις από ληξιπρόθεσμα χρέη δεν έχουν φτάσει το 1 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 2 δισ. ευρώ.

Μάλιστα γίνεται ειδική μνεία στην τροποποίηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, η οποία υλοποιήθηκε χωρίς να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις της Ομάδας Δράσης και του ΔΝΤ.

«Φταίνε» οι εκλογές

Στην έκθεση τονίζεται πως από την άνοιξη και μετά παρατηρήθηκε «έντονη επιβράδυνση» στη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης λόγω και των δύο εκλογικών αναμετρήσεων.

Πολλές αποστολές τεχνικών κλιμακίων ματαιώθηκαν, ενώ εκκρεμεί ακόμη η τοποθέτηση «μόνιμου» γενικού γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων.

Προστίθεται πως η προθυμία της νέας κυβέρνησης να προχωρήσει σε συνολική μεταρρύθμιση στην φορολογία εξακολουθεί να παρακωλύεται από την έλλειψη διοικητικής ικανότητας και την αδράνεια.

«Δεν θα πιάσετε τους στόχους»

Η Task Force επισημαίνει ότι τα πιο πρόσφατα στοιχεία (τέλη Οκτωβρίου) δείχνουν ότι η Ελλάδα υπολείπεται των στόχων και δεν θα είναι σε θέση να ικανοποιήσει τα ορόσημα για τα τέλη του 2012.

Οι εισπράξεις των «παλαιών» οφειλών (ληξιπρόθεσμα χρέη) ανέρχονται μέχρι στιγμής σε 983 εκατ. ευρώ έναντι των 2 δισ., που αποτελεί τον στόχο για το τρέχον έτος.

Ο στόχος των προσωρινών ελέγχων των μεγάλων φορολογουμένων έχει επιτευχθεί (ολοκληρώθηκαν 354 έλεγχοι έναντι του στόχου των 325). Όμως, ο στόχος για ελέγχους πλήρους κλίμακας των μεγάλων φορολογουμένων (88 έλεγχοι ολοκληρώθηκαν έναντι του στόχου των 300) και για ελέγχους πολύ εύπορων ατόμων (467 έλεγχοι ολοκληρώθηκαν στις 31/10 έναντι του στόχου των 1.300) θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί τους τελευταίους δύο μήνες του 2012.

Προτεραιότητες

Οι τρεις τομείς που εστιάζει πλέον η ομάδα Δράσης και ο Χόρστ Ράιχενμπαχ είναι:

  • Θεσμική Μεταρρύθμιση.
  • Επίτευξη των βραχυπρόθεσμων επιβεβλημένων στόχων για την είσπραξη εσόδων και την πραγματοποίηση ελέγχων.
  • Σχεδιασμός για την πλήρη αναδιοργάνωση όλων των κεντρικών λειτουργιών της φορολογικής διοίκησης.