ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΗΜΑΡ: Φαινόμενα φασίζουσας συμπεριφοράς στα ΑΕΙ

ΔΗΜΑΡ: Φαινόμενα φασίζουσας συμπεριφοράς στα ΑΕΙ

Τα κρούσματα βίας καταδικάζει η ΔΗΜΑΡ σε βάρος ακαδημαϊκών που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στα πανεπιστήμια, σημειώνοντας πως «σε καμία οργανωμένη κοινωνία δεν πρέπει να είναι ανεκτά τέτοια φαινόμενα φασίζουσας συμπεριφοράς».

Ο τομέας Παιδείας και Έρευνας του κόμματος αναφέρεται σε τρία περιστατικά.

Ειδικότερα, καταδικάζει απερίφραστα το γεγονός της ομηρείας του αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας την περασμένη Τρίτη από ομάδα φοιτητών, επειδή «δεν συναίνεσε στα απαράδεκτα αιτήματά τους για εφάπαξ παραμονή τους (4+2 χρόνια) στη φοιτητική εστία και προχώρησε στον ετήσιο έλεγχο για την αξιολόγηση των πραγματικά δικαιούχων απόρων φοιτητών».

Η Δημοκρατική Αριστερά θεωρεί επίσης απαράδεκτη την εισβολή που έγινε για το ίδιο θέμα στο γραφείο του Κοσμήτορα της σχολής Φυσικών Επιστημών του ΑΠΘ, πάλι από ομάδα φοιτητών, οδηγώντας τον στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ με λιποθυμικό επεισόδιο.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ο κοσμήτορας του ΑΠΘ έχει υποστεί και κατά το πρόσφατο παρελθόν απαράδεκτη στοχοποίηση για τις απόψεις του σχετικά με την αναγκαία μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Η ΔΗΜΑΡ αναφέρεται και σε «πρωτοφανή επεισόδια που σημειώθηκαν και στο ΕΜΠ, όταν κουκουλοφόροι, αφού εισέβαλαν στο γραφείο καθηγήτριας και μέλους του νεοεκλεγέντος Συμβουλίου Διοίκησης και την απείλησαν, κατέστρεψαν το γραφείο της».

«Σε καμία οργανωμένη κοινωνία δεν πρέπει να είναι ανεκτά τέτοια φαινόμενα φασίζουσας συμπεριφοράς. Τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι χώρος παραγωγής νέας γνώσης και όχι εστίες βίας και παρανομίας. Καλούμε την πανεπιστημιακή κοινότητα, τα κόμματα και τους φορείς της πολιτείας να αντιδράσουν πριν να είναι πολύ αργά», καταλήγει η ανακοίνωση.