ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φιλοευρωπαίους μας θεωρεί ο Βεστερβέλε και ζητά την Τουρκία στην Ε.Ε.

Φιλοευρωπαίους μας θεωρεί ο Βεστερβέλε και ζητά την Τουρκία στην Ε.Ε.

«Όταν στην Ελλάδα ένας διαδηλωτής κρατά μια φωτογραφία, η οποία δυσφημεί την Άγκελα Μέρκελ, αυτή δεν είναι η άποψη της Ελλάδας ή των Ελλήνων», δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε και επισημαίνει ότι «στην Ελλάδα -και στην Ολλανδία- έγιναν εκλογές, στις οποίες επιβεβαιώθηκε η ισχύς των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Saarbruecker Zeitung, ο κ. Βεστερβέλε αναφέρεται ακόμη στις εκλογές της Ιταλίας, εξηγώντας ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να αναμιχθεί στην εκεί εκλογική διαμάχη. Τονίζει, ωστόσο, ότι «η πολιτική των μεταρρυθμίσεων πρέπει να συνεχιστεί» και επισημαίνει ότι δεν ήταν η Γερμανία και η Ευρώπη που προκάλεσαν τα προβλήματα της Ιταλίας, αλλά «άλλοι, οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκαν κατά το παρελθόν στην ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στη χώρα».

Εξάλλου, ερωτηθείς για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, ο Γερμανός υπουργός δηλώνει ότι η Άγκυρα«ζητεί δικαίως δικαιοσύνη, αξιοπιστία και σεβασμό στις διαπραγματεύσεις» και αναφέρεται στις «εξαιρετικές επιτυχίες» που έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια η χώρα, ενώ αναδεικνύει τη δυνατότητα της Τουρκίας να δημιουργήσει «μια γέφυρα με τις ισλαμικές χώρες».

Προειδοποιεί δε την Ευρώπη να αξιοποιήσει το πρώτο εξάμηνο του 2013, προκειμένου να ανοίξει νέα κεφάλαια της διαπραγμάτευσης, καθώς, όπως λέει, «μπορεί στο τέλος να έχουμε εμείς περισσότερο ενδιαφέρον για την Τουρκία από ό,τι η Τουρκία για μας».