ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουμουτσάκος: Σκόπια-Τίρανα μπορεί να εκπλαγούν από τις αντιδράσεις

Κουμουτσάκος: Σκόπια-Τίρανα μπορεί να εκπλαγούν από τις αντιδράσεις

«Δεν είναι "ευκαιρία" η δυσμενής οικονομική συγκυρία που διέρχεται η Ελλάδα για να προβάλουν οι γείτονες μας ανιστόρητες, προκλητικές και τελικά αποσταθεροποιητικές θέσεις» αναφέρει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και πρώην διπλωμάτης Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο κ. Κουμουτσάκος έδωσε συνέντευξη σήμερα στην εφημερίδα «Η Ελλάδα Αύριο» αναδημοσιεύουν πρώτοι τα «Βορειοηπειρωτικά». Ο έμπειρος πολιτικός δηλώνει ότι οι γείτονες μπορεί να εκπλαγούν από τις αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσουν σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο οι αλυτρωτισμοί τους.

Διαβάστε το την ερώτηση και την απάντηση όπως ακριβώς δημοσιεύθηκαν :

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό παρατηρούνται ακραία φαινόμενα εθνικισμού στα Βαλκάνια όπως και απειλητικές διαθέσεις εναντίον της χώρας μας. Πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν και ποια θα είναι η «συμφέρουσα» πορεία για τη χώρα μας;

ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Στρατηγική επιλογή της βαλκανικής πολιτικής της Ελλάδας είναι να διασφαλιστεί ότι οι γειτονικές μας χώρες, χωρίς εξαιρέσεις, θα πρέπει να έχουν ξεκάθαρη ευρωπαϊκή προοπτική και τελικά να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι προς όφελος της σταθερότητας, της συνεργασίας και της ανάπτυξης ολόκληρης της περιοχής. Αυτή η στρατηγική επιλογή της Ελλάδας παραμένει ισχυρή και αμετάβλητη. Υπάρχει, όμως, μια απαράβατη προϋπόθεση: Οι σταθερές σχέσεις καλής γειτονίας των υποψήφιων προς ένταξη χωρών με όλες τις άλλες χώρες της περιοχής, κυρίως, δε, με εκείνες που είναι ήδη κράτη-μέλη της Ε. Ε. Αυτό το «διπλωματικό αξίωμα» δεν πρέπει να το ξεχνούν ούτε στα Σκόπια ούτε στα Τίρανα. Δεν είναι «ευκαιρία» η δυσμενής οικονομική συγκυρία που διέρχεται η Ελλάδα, για να προβάλουν οι γείτονές μας ανιστόρητες, προκλητικές και τελικά αποσταθεροποιητικές θέσεις. Είναι μια όλου ώς διόλου λανθασμένη εκτίμηση. Ας μην κάνουν, λοιπόν, αυτό το λάθος γιατί θα εκπλαγούν από τις αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσουν σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.