ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διατηρεί το προβάδισμά του ο ΣΥΡΙΖΑ

Διατηρεί το προβάδισμά του ο ΣΥΡΙΖΑ

Απογοητευμένη από την κυβέρνηση και απαισιόδοξη για τη χρονιά που έρχεται η πλειοψηφία των πολιτών

Πρώτο κόμμα αναδεικνύεται και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ στην τελευταία δημοσκόπηση της χρονιάς, η οποία διεξήχθη από την εταιρεία Κάπα Research για λογαριασμό της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής».

Αναλυτικά, στην ερώτηση «αν σήμερα είχαμε νέες βουλευτικές εκλογές, εσείς ποιο κόμμα θα ψηφίζατε» ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 22,6%, η ΝΔ 21,5%, ενώ η Χρυσή Αυγή αναδεικνύεται τρίτο κόμμα με 9,8%. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 6,2%, το ΚΚΕ με 5,2%, η ΔΗΜΑΡ με 5% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,8%.

Το 54,5% των πολιτών εμφανίζεται απογοητευμένο από την πορεία της τρικομματικής κυβέρνησης, ενώ μόλις 2 στους 10 δηλώνουν ικανοποιημένοι.

Στην ερώτηση για τον ποιος είναι ο καταλληλότερος Πρωθυπουργός μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα, τον νυν Πρωθυπουργό επιλέγει το 46,1% των ερωτηθέντων, ενώ τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 31,4%.

Παράλληλα, οι πολίτες σε ποσοστό που ξεπερνάει το 70% πιστεύουν ότι το εκλογικό σύστημα πρέπει να γίνει αναλογικό, ώστε τα κόμματα να είναι αναγκασμένα να συνεργασθούν.

Όσον αφορά τη νέα χρονιά, οι Έλληνες είναι εμφανώς απαισιόδοξοι, αφού 6 στους 10 δηλώνουν ότι το 2013 θα είναι χειρότερο από το 2012.

Την ίδια στιγμή, το 76,5% επιθυμεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ και μόνο το 15,8% προτιμά την επιστροφή στη δραχμή.

Τέλος, το 76,9% δηλώνει ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πληρωμή των λογαριασμών, ενώ το 92,5% σκοπεύει να περιορίσει ακόμα περισσότερο τις δαπάνες του προκειμένου να αντεπεξέλθει στην κρίση.