ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το παρασκήνιο της συνάντησης Σόιμπλε – Τσίπρα

Το παρασκήνιο της συνάντησης Σόιμπλε – Τσίπρα

-Τραγικά λάθη τακτικής εκθέτουν την Κουμουνδούρου.

-Αντίθετο με τη συνάντηση το Αριστερό Ρεύμα.

Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον κ. Σόιμπλε, επιβεβαιώθηκε αργά χθες το βράδυ, αιφνιδιάζοντας αρκετούς.

Στην πραγματικότητα, το παρασκήνιο προετοιμασίας της συνάντησης, εξελίσσεται εδώ και αρκετό καιρό. Μετριοπαθή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι κ.κ. Δραγασάκης και Σταθάκης είχαν επισημάνει, με έμφαση, ότι θα πρέπει να σπάσει η ευρωπαϊκή απομόνωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η άρνηση του κ. Γιούνκερ να συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα, θεωρούν ότι έβλαψε την εικόνα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Τα δύο αυτά στελέχη, εκτιμούν ότι η ευρωπαϊκή απομόνωση του ΣΥΡΙΖΑ εμποδίζει ψηφοφόρους, με αστική πολιτική καταγωγή, να προσεγγίσουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να του δώσουν δυναμική εξουσίας.

Το αριστερό κόμμα Die Linke ανέλαβε να διευθετήσει τις λεπτομέρειες της συνάντησης του κ. Τσίπρα με τον κ. Σόιμπλε.

Ο κ. Σόιμπλε ενημέρωσε για το αίτημα συνάντησης τον κ. Ράιχενμπαχ και του ανέθεσε να ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση και να διερευνήσει τις προθέσεις της.

Ο κ. Σαμαράς, κυριολεκτικά, αιφνιδιάστηκε και μετά από διαβουλεύσεις και με τους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς, διεμήνυσε στον κ. Ράιχενμπαχ ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί με τη συνάντηση.

Οι κ.κ. Σαμαράς-Βενιζέλος-Κουβέλης θεωρούν ότι η συνάντηση αυτή θα βάλει τον κ. Τσίπρα στο κάδρο του ρεαλισμού και της ευθύνης, οι πολίτες ,που στηρίζουν το ΣΥΡΙΖΑ, θα αντιληφθούν ότι η χώρα δεν μπορεί να αποκοπεί από την Ευρώπη ούτε να αγνοεί την κορυφαία δύναμη της Ευρώπης.

Εκτιμούν ότι αυτή η συνάντηση θα αποδυναμώσει τα ακραία στοιχεία μέσα στο Σύριζα και θα αμβλύνει τις κοινωνικές αντιδράσεις.

Τα ωραία όμως αρχίζουν από εδώ και πέρα.

Χθες το μεσημέρι το Die Linke ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα ότι η συνάντηση με τον κ.Σόιμπλε διευθετήθηκε και προσδιορίστηκε για τη Δευτέρα.

Η Κουμουνδούρου μάλιστα σκόπευε να το ανακοινώσει, επισήμως, σήμερα το πρωί.

Αργά χθες το βράδυ όμως, τους περίμενε μία εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη. Το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών διέρρευσε την είδηση της συνάντησης, μπαίνοντας μάλιστα και σε λεπτομέρειες όπως η διάρκειά της (θα κρατήσει μισή ώρα) και η θεματολογία της (θα περιστραφεί γύρω από την εφαρμογή του Μνημονίου και των μεταρρυθμίσεων).

Το μούδιασμα και την αμηχανία που επικράτησε στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ διαδέχθηκε η αντίδραση. Βουλευτές του κόμματος, που ήταν στη Βουλή για τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου, δήλωναν άγνοια και εμφανίζονταν από αμήχανοι έως ενοχλημένοι.

Υπήρχαν μάλιστα και κάποιοι που διέψευδαν την είδηση και μιλούσαν για ...γκεμπελικού χαρακτήρα διασπορά ειδήσεων.

Άγνοια είχε και ο κ. Λαφαζάνης, ο επικεφαλής του Αριστερού Ρεύματος, ο οποίος δεν κρύβει τη διαφωνία του σε αυτή την κίνηση.

Όπως όλα δείχνουν, ο ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα όσοι είχαν αναλάβει να σχεδιάσουν τη συνάντηση Τσίπρα-Σόιμπλε, έκαναν παιδαριώδη λάθη και εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα, μετά την διαρροή της είδησης από τους ίδιους τους Γερμανούς.

Μάλιστα η ανακοίνωση της διάρκειας της συνάντησης αλλά και η ατζέντα της ουσιαστικά δημιουργεί την εντύπωση ότι οι Γερμανοί επιβάλλουν τους όρους τους στον κ. Τσίπρα.

Στελέχη του Αριστερού Ρεύματος επισημαίνουν με νόημα ότι τα πράγματα μπορεί να γίνουν χειρότερα, μετά τη συνάντηση όπου ασχέτως του τι θα πει ο κ. Τσίπρας , το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών θα βγάλει τη δική του ανακοίνωση για το περιεχόμενο της συνάντησης.

Ήδη, συγκεκριμένοι κύκλοι, διαρρέουν ότι στη συνάντηση ο κ. Σόιμπλε θα καταστήσει σαφές ότι ο μοναδικός δρόμος που υπάρχει για την Ελλάδα είναι η εφαρμογή του προγράμματος περικοπών και μεταρρυθμίσεων. Ο κ. Σόιμπλε θα προειδοποιήσει τον κ. Τσίπρα ότι αν διακοπεί το πρόγραμμα, για οποιοδήποτε λόγο και με πρωτοβουλία της Ελλάδας, τότε θα διακοπεί και η χρηματοδότηση.

Το όλο ζήτημα συνδέεται με τη γενικότερη στρατηγική και τον προσανατολισμό του Σύριζα αλλά και με τις πολιτικές εξελίξεις του άμεσου μέλλοντος.

Το βέβαιο είναι ότι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν δύο σχολές σκέψης.

Η μία θέλει την απομόνωση των ακραίων στοιχείων και τη διαμόρφωση μιας αξιόπιστης κυβερνητικής πρότασης που θα προσελκύει ψηφοφόρους με αστική πολιτική καταγωγή, που αυτή τη στιγμή τους ''φοβίζει'' ο Σύριζα και οι θέσεις που παίρνει για τη δράση των αντιεξουσιαστών, για τους λαθρομετανάστες και την ενδεχόμενη επιστροφή στη δραχμή.

Η άλλη σχολή σκέψης, που εκπροσωπείται από τον κ. Λαφαζάνη προτάσσει τη ριζοσπαστικοποίηση αλλά και τη ρήξη με τον ηγετικό πυρήνα της Ευρωπαίκής Ένωσης και την τρόικα.

Παράλληλα, κινούνται και δύο αντίθετα ρεύματα στο πεδίο των διεθνών συμμαχιών.

Το ένα το εκπροσωπούν οι Ευρωπαϊστές και το άλλο όσοι έχουν ξεκινήσει, εδώ και 5 περίπου μήνες, την προσέγγιση με τις ΗΠΑ, ως αντίβαρο στο γερμανικό ηγεμονισμό.