ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιπαραθέσεις στη συζήτηση για το Φορολογικό νομοσχέδιο

Αντιπαραθέσεις στη συζήτηση για το Φορολογικό νομοσχέδιο

Με επιμονή στις τροπολογίες που απορρίφθηκαν χθες από τον Γιάννη Στουρνάρα, εμφανίστηκαν σήμερα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

«Εμείς θα περιμένουμε τη Δευτέρα που μπαίνουν οι εφαρμοστικοί νόμοι, να περάσουμε αυτές τις ρυθμίσεις και για τους ανάπηρους από 80% και άνω και για όλους τους κοινωνικά αδύναμους και τους μακροχρόνια άνεργους» ανέφερε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας, ενώ και ο Χρήστος Γκόγκας, σημείωσε πως «πρέπει οπωσδήποτε κάποια στιγμή αυτή η τροπολογία να θεσμοθετηθεί ως έμπρακτη έκφραση της κοινωνικής αλληλεγγύης και της μέριμνας του κράτους».

Αντίστοιχα και ο Δημήτρης Αναγνωστάκης (ΔΗΜΑΡ) δήλωσε πως το κόμμα του επιμένει στην τροπολογία του για την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών που απέρριψε χθες ο υπουργός Οικονομικών, ενώ η Νίκη Φούντα, εξέφρασε την ευχή να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του Γιώργου Μαυραγάνη για μια μεγάλη και δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση μετά την σταθεροποίηση της οικονομίας. «Εκεί, ελπίζω πως θα εισακουστεί η Δημοκρατική Αριστερά, όχι μόνο σε αυτά που θα γίνουν κατά τη διάρκεια της διαβούλευσής της, αλλά και στις τροπολογίες της σε ένα νομοσχέδιο που θα έχει πραγματικά στοιχεία κοινωνικής αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης».

Την στάση αυτή της ΔΗΜΑΡ, σχολίασε ο Νίκος Βούτσης (ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος, απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, παρατήρησε πως ο Γιάννης Στουρνάρας, «με κυνικό τρόπο τους κορόιδεψε»:

«Όταν έλεγαν πως για να πάρουμε τη δόση, χρειαζόμαστε μέτρα 9 έως 9,5 δις, εννοούσαν 13,5 δις συν 2,5 δις, δηλαδή 16 δις. Απλώς, το έσπασε και στο φορολογικό» παρατήρησε ο κος Βούτσης - ενώ αντίστοιχες παρατηρήσεις επεφύλαξε για την ΔΗΜΑΡ και ο Γιάννης Αμανατίδης.

Πιο πλατιά υπήρξε η δυσφορία για την κατάργηση των Δ.Ο.Υ. στα νησιά του Αιγαίου. «Είμαι αντίθετος στο κλείσιμο των νησιωτικών Δ.Ο.Υ.. Και ορθολογιστικά και εθνικά είναι αναγκαία η διατήρησή τους» δήλωσε απευθυνόμενος προς τον υπουργό Οικονομικών, ο Βασίλης Υψηλάντης (ΝΔ). «Οι Δ.Ο.Υ. των νησιών, θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν, να μπουν μέσα στη διαδικασία της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Όταν όμως τα πράγματα δεν είναι έτοιμα, θα πρέπει να μην βιαζόμαστε, γιατί τα αποτελέσματα θα είναι αρνητικά» υποστήριξε ο Παναγιώτης Ρήγας (ΠΑΣΟΚ). «Αν σε άλλες περιοχές το κλείσιμο των Δ.Ο.Υ. προκαλεί μεγάλες δυσκολίες, στα νησιά προκαλεί έμφραγμα» σημείωσε η Αγνή Καλογερή (ΣΥΡΙΖΑ). «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, είχε πει βάζοντας την Ελλάδα στην ΕΟΚ, πως η δύναμη της Ελλάδας είναι η αγροτική μας παραγωγή και ο ορυκτός μας πλούτος. Εσείς θέλετε να μας κάνετε να πιστέψουμε πως αυτά που έχουμε και μπορούμε να κάνουμε, είναι λίγα και λειψά» συμπλήρωσε. «Το ξεπούλημα των λιμανιών είναι αντεθνική πράξη. Κλείνετε τις Δ.Ο.Υ. και αναστατώνετε τους νησιώτες. Γιατί το κάνετε;» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Δημήτρης Γάκης (ΣΥΡΙΖΑ). «Στοχεύοντας στο ξεπούλημα των νησιών, υποβάλλετε με το κλείσιμο των Δ.Ο.Υ. τους νησιώτες σε πολυέξοδη ταλαιπωρία» κατηγόρησε την κυβέρνηση και η Μαρίνα Χρυσοβελώνη (ΑΝ.ΕΛ).

Αρκετοί ομιλητές της Νέας Δημοκρατίας, έψεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ για την σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιεί κατά της κυβέρνησης, χωρίς να αντιπροτείνει ένα δικό του φορολογικό σύστημα. Το επιχείρημα αυτό χρησιμοποίησε ο υπουργός Ναυτιλίας, Κώστας Μουσουρούλης, ο οποίος υποσχέθηκε επανόρθωση των αδικιών στο μέλλον, δεδομένου ότι «φορολογικό σχέδιο σε ορθολογική βάση, επιτυγχάνεται μόνο όταν υπάρχει σταθερότητα και ένα λειτουργικό και αποδοτικό παραγωγικό σύστημα και όχι στη φάση αναδιαμόρφωσης του παραγωγικού μοντέλου».

Ο κος Μουσουρούλης, τόνισε επίσης πως «θεσπίζεται για πρώτη φορά η υποχρέωση καταβολής φόρου και για τα υπό ξένη σημαία πλοία, τα οποία διαχειρίζονται εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα - ανάλογος του φόρου που καταβάλλουν ήδη τα υπό ελληνική σημαία, πλοία».

Ο Απόστολος Κακλαμάνης (ΠΑΣΟΚ), παρατήρησε με τη σειρά του πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ξέχασε να μας πει τις δικές του προτάσεις» και σχολίασε λέγοντας πως «στον πόλεμο της Αλβανίας, ο λαός δεν πολέμησε για να μην φύγει ο Μεταξάς και δεν υπήρχε πέμπτη φάλαγγα στα μετόπισθεν να του λέει να μην πολεμήσει επειδή οι ηγήτορες στο μέτωπο είναι πράκτορες του Μουσολίνι».

«Οι προτάσεις μας είναι σαφείς: Με τα μέτρα τόνωσης του λαού υπάρχει η δυνατότητα κίνησης της αγοράς και της παραγωγής αγαθών. Δεν το βλέπετε;» απάντησε ο Μανώλης Γλέζος (ΣΥΡΙΖΑ).

«Η οικονομία μας στηρίζεται στο μεταπρατικό κεφάλαιο - και ακριβώς αυτό το ίδιο το χτυπάτε. Το δημοσιονομικό πρόβλημα θα λυθεί με σωστή φορολόγηση, με την αξιοποίηση του τραπεζικού δυναμικού, με τα χρήματα του κατοχικού δανείου, με ένα μερικώς εθελοντικό εσωτερικό δάνειο. Και ο λαός πρέπει να κάνει αντίσταση, αλλά ποτέ με χρήση της βίας. Αλλά με πολιτικές πράξεις που θα οδηγήσουν στην πτώση της κυβέρνησης, ώστε να έρθει η πραγματική εξουσία του λαού που όλοι ονειρευόμαστε» υποστήριξε ο κος Γλέζος.

«Είμαστε με τον Έλληνα, με τον άνεργο. Όχι με τον κουκουλοφόρο, τον κρατικοδίαιτο άεργο, εκείνον που εμποδίζει την ανάπτυξη αυτού του τόπου» απάντησε στον Μανώλη Γλέζο ο Βασίλειος Υψηλάντης (ΝΔ).

Την ιστορική ρήση του Βίσμαρκ «καθηγητές τρείς και εχάθη η πατρίς» απηύθυνε προς τον υπουργό Οικονομικών, ο Γιώργος Γερμενής. «Μας διατυμπανίσατε χθες ότι οι εξαγωγές έπιασαν ιστορικό υψηλό, αλλά αυτό συνέβη επειδή δεν υπάρχει εσωτερική ζήτηση. Η ανεργία το Οκτώβριο ανήλθε σε 26,8%, σε 1.345.000 ανέργους. Συγχαρητήρια, κύριε καθηγητά!» ανέφερε ο κος Γερμενής.

Την κατάργηση του ΦΠΑ στα φυτοφάρμακα, στα μηχανήματα και στα λιπάσματα, αλλά και στην διακίνηση των αγροτικών προϊόντων, όπως επίσης και επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες, «για να μην υπάρχει κανένα κίνητρο υπερτιμολόγησης και να έχουμε έτσι μείωση των τιμών στη λαϊκή κατανάλωση» ζήτησε μεταξύ άλλων ο Νίκος Μωραΐτης (ΚΚΕ).