ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η έκτακτη εισφορά επί φωτοβολταϊκών σταθμών παραβιάζει το Σύνταγμα»

«Η έκτακτη εισφορά επί φωτοβολταϊκών σταθμών παραβιάζει το Σύνταγμα»

Στην έκτακτη εισφορά επί των φωτοβολταϊκών σταθμών αναφέρθηκε ο πρώην Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, πρώην υφυπουργός και βουλευτής κ. Μαν. Α. Μπεντενιώτης, καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπεντενιώτης δήλωσε πως «η έκτακτη ειδική εισφορά στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς, που μάλιστα ανέρχεται σε 25%, 27% και 30% ανάλογα με την περίοδο ενεργοποίησης της σύνδεσης μέχρι 10-8-2012, παραβιάζει υφιστάμενη συμβατική σχέση που έχει συναφθεί με συγκεκριμένους όρους και με συγκεκριμένη εικοσαετή διάρκεια. Έτσι όμως παραβιάζεται το Σύνταγμα, αλλά και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, γι' αυτό και είναι εύλογη η μαζική προσφυγή στη Δικαιοσύνη».

Για να συμπληρώσει ακόμη ότι:

«Από την ιστορία, είναι δεδομένο ότι μία νομοθέτηση για να λειτουργήσει, θα πρέπει να έχει ηθική βάση, αλλιώτικα η ευνομούμενη πολιτεία ότι, υφίσταται ισχυρό κλονισμό.».

Ενώ ο κ. Μπεντενιώτης εκτίμησε ότι:

«Η απόφαση της Δικαιοσύνης θα κρίνει την αντισυνταγματικότητα της διάταξης, η οποία αναμφίβολα παραβιάζει ακριβώς την ευνομούμενη πολιτεία».