ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Στενεύουν τα περιθώρια... »

«Στενεύουν τα περιθώρια... »

Η σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Γ. Παπακωνσταντίνου κυριαρχεί ως θέμα ελληνικού ενδιαφέροντος. Αναλογίες μεταξύ Ελλάδας και Βαϊμάρης σκιαγραφεί η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Η είδηση της απόφασης του ελληνικού κοινοβουλίου για σύσταση προανακριτικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνταντίνου σχετικά με τη διαχείριση της «λίστας Λαγκάρντ» αναπαράγεται στα γερμανόφωνα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.

Η Die Welt του Βερολίνου διερωτάται: «Έσβησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας συγγενείς του από μία λίστα φορολογικών παραβατών; Το ελληνικό κοινοβούλιο το θεωρεί πιθανό και συστήνει προανακριτική επιτροπή». Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, «το ελληνικό σκάνδαλο φοροδιαφυγής προχωρά σε δεύτερο γύρο και τα περιθώρια γίνονται ολοένα στενότερα για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου».

«...στην Ελλάδα δεν πραγματοποιήθηκαν έρευνες» για τη «λίστα Λαγκάρντ»

Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα, η αυστριακή εφημερίδα Der Standard στην ηλεκτρονική της έκδοση υπογραμμίζει: «Η Ελλάδα είχε παραλάβει ήδη πριν από δύο χρόνια την επονομαζόμενη ‘λίστα Λαγκάρντ’ από τη γαλλική κυβέρνηση. Σε αντίθεση με άλλες χώρες, στις οποίες τέτοιου είδους στοιχεία προκάλεσαν την επέμβαση των αρμόδιων αρχών, στην Ελλάδα δεν πραγματοποιήθηκαν έρευνες».

Αναφορά στις εξελίξεις της υπόθεσης κάνει και η ηλεκτρονική έκδοση του Der Spiegel επισημαίνοντας: «Στην περίπτωση που αρθεί η ασυλία του Παπακωνσταντίνου, ένα ειδικό δικαστήριο θα έκρινε στη συνέχεια αν είναι ένοχος. Σε περίπτωση καταδίκης ο Παπακωνσταντίνου απειλείται με έως και 20 χρόνια κάθειρξης, λένε νομικοί επιστήμονες στην Αθήνα».

ΠΗΓΗ dw