ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ε.Ε.: Πρόοδος της Ελλάδας στην ανάσχεση της λαθρομετανάστευσης

Ε.Ε.: Πρόοδος της Ελλάδας στην ανάσχεση της λαθρομετανάστευσης

Στις προσπάθειες της Ελλάδας να αντιμετωπίσει το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης αναφέρθηκε η Μόνικα Έκστρομ από το γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, μιλώντας στο συνέδριο με θέμα: «Ο μετέωρος βηματισμός της μεταναστευτικής πολιτικής στην Ελλάδα της κρίσης» που οργανώνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Τόνισε πως η Ελλάδα έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της και ανέφερε ότι από το καλοκαίρι του 2012 οι ελληνικές αρχές έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ανάσχεση των ροών της παράνομης μετανάστευσης, ενισχύοντας τον έλεγχο στα εξωτερικά σύνορα με την Τουρκία. Πρόσθεσε ακόμη, πως γίνονται μεγάλες προσπάθειες από την ελληνική πλευρά για την αύξηση του ποσοστού εθελοντικής επιστροφής των μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους.

Η κ. Έκστρομ επισήμανε την ανάγκη να υλοποιηθούν ακόμη δύο προτεραιότητες προκειμένου να βελτιωθεί περισσότερο η κατάσταση. Η πρώτη είναι «η διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών υποδοχής για όσους εισέρχονται, όπου υπάρχει πρόοδος, αλλά χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση στις συνθήκες κράτησης ειδικά στις υπηρεσίες υγείας και διατροφής» καθώς όπως είπε: «Τα κέντρα κράτησης και υποδοχής πρέπει να συμβαδίσουν με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές προδιαγραφές».

Η δεύτερη προτεραιότητα «πρέπει να είναι η διασφάλιση μιας δίκαιης και ανοιχτής διαδικασίας παροχής ασύλου» και για αυτό, όπως είπε, «είναι αναγκαία η πλήρης λειτουργία των τριών νέων υπηρεσιών, της Υπηρεσίας Ασύλου, της Υπηρεσίας Κέντρων Πρώτης Υποδοχής και της Αρχής Προσφυγών».

Από την πλευρά του ο βουλευτής Α' Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος, τόνισε ότι «αν δεν αντιμετωπιστεί στις σωστές βάσεις το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης, δηλαδή με όρους που αφορούν τη συνειδητοποίηση των ριζών της οικονομικής κρίσης και με όρους πλήρους σεβασμού των δικαιωμάτων των ανθρώπων, και όχι υπό όρους πολιτικής εκμετάλλευσης, υπό όρους θυμικού, υπάρχει ο κίνδυνος να μετατραπεί γρήγορα από παγκόσμιο, ευρωπαϊκό πρόβλημα σε καθαρά εσωτερικό μας ζήτημα».

Την ιστορική διαδρομή της μεταναστευτικής πολιτικής στη Γαλλία ανέπτυξε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Toulouse 1 Capitole Φιλίπ Νελιντόφ, υπογραμμίζοντας ότι και σήμερα παραμένει ένα ευαίσθητο θέμα στη Γαλλία. Αυτό όπως ανέφερε, καταδεικνύουν «η ατολμία των εφαρμοζόμενων πολιτικών απέναντι στους Ρομά καθώς και η διαφωνία που σημειώνεται όσον αφορά στο δικαίωμα ψήφου για τους αλλοδαπούς που δεν είναι από κράτη- μέλη της ΕΕ στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».