Νικολόπουλος: Να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στην Αχαΐα

Νικολόπουλος: Να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στην Αχαΐα

Ερώτηση για τα προβλήματα από την κακοκαιρία στην Αχαΐα, έκανε ο βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.

Στην ερώτηση ο βουλευτής αναφέρει:

«Στο έλεος της κακοκαιρίας βρέθηκε η Δυτική Αχαΐα και πολύ μεγάλη έκταση στα ορεινά του δήμου Καλαβρύτων.

Γέφυρες κρέμονται. Χωριά απομονώθηκαν. Τα χέρια όμως της αυτοδιοίκησης που ανέλαβε τον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, είναι «δεμένα» λόγω έλλειψης κονδυλίων.

Τα κονδύλια για αντιπλημμυρικά έργα δεν έφτασαν. Η φύση εκδικήθηκε. Πνίγηκαν καλλιέργειες. Σοβαρές οι καταστροφές σε ελιές και πατάτες.

Στα Καλαβρυτοχώρια, σημειώθηκαν αρκετές κατολισθήσεις οδοστρωμάτων και καταπτώσεις βράχων. Και το πιο σοβαρό ότι υποχώρησε η γέφυρα στην επαρχιακή οδό Κλειτορίας-Τρίπολης.

Ο Κλειτόριος ποταμός «φούσκωσε» από τα ορμητικά νερά με αποτέλεσμα να σπάσει το τοιχίο αντιστήριξης, το «πόδι» της γέφυρας.

Η κοιλάδα του Βουραϊκού ποταμού και του Λάδωνα «χάθηκαν» κάτω από νερό.

Το ίδιο και ο δρόμος προς το χωριό Κέρτεζι. Τα προβλήματα που προκλήθηκαν είναι σοβαρά.

Τώρα όλοι μετρούν τις πληγές τους μετρούν από την επέλαση της κακοκαιρίας οι φορείς και οι κάτοικοι της Αχαΐας, ιδίως της ορεινής, κυρίως στο οδικό δίκτυο. Προκλήθηκαν υπερχειλίσεις του Βουραϊκού ποταμού και του Λάδωνα, κατολισθήσεις οδοστρωμάτων και καταπτώσεις βράχων στην περιοχή του ορεινού δήμου Καλαβρύτων.

Το σοβαρότερο πρόβλημα παρουσιάστηκε στην γέφυρα που βρίσκεται στην Επαρχιακή οδό Κλειτορίας-Τρίπολης, στον Κλειτόριο ποταμό, που συνδέει την Κλειτορία με την Τρίπολη και τα χωριά Κρινόφυτα, Λυκούρια και Παγκράτι.

Λόγω των ορμητικών νερών καταστράφηκε το τοιχίο αντιστήριξης της γέφυρας με αποτέλεσμα να καθίσταται απαγορευτική η κυκλοφορία των οχημάτων από το σημείο αφού οι αρμόδιοι προέβησαν σε αυτοψία στη γέφυρα, διαπίστωσαν την επικινδυνότητα της και ως άμεσα μέσα προστασίας και ασφάλειας των διερχόμενων οχημάτων και πεζών, σε συνεργασία και με το αστυνομικό τμήμα Κλειτορίας, διέκοψαν την κυκλοφορία από την γέφυρα.

Τελικά η γέφυρα «έφυγε» …ευτυχώς ποτ την είχαν διαβεί οι μικροί μαθητές πριν λίγη ώρα…

Ο λαός της περιοχής ζητά την άμεση αποκατάσταση της κυκλοφορίας ακόμη και με την τοποθέτηση μεταλλικής γέφυρας (τύπου Belley), προκειμένου να μην αποκλειστεί η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Δήμου, η Κλειτορία, και να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα οι κάτοικοι της, οι μαθητές που φοιτούν στα σχολεία της, οι κτηνοτρόφοι, οι επαγγελματίες και οι επισκέπτες.

Επίσης πρωταρχικής σημασίας κρίνεται και η αποκατάσταση της καθίζησης του οδοστρώματος που προκλήθηκε στο δρόμο που συνδέει το Αίγιο με την Ιερά Μονή Ταξιαρχών, στην οποία διαμένουν τέσσερις μοναχοί, δεδομένου ότι η διέλευση των οχημάτων είναι αδύνατη.

Στο μεταξύ από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα και στην παλιά εθνική οδό Πατρών-Πύργου στο ύψος του Αλισσού, καθώς η γέφυρα του Πείρου ποταμού «έγειρε»!

Το ένα πόδι της γέφυρας υποχώρησε από τα ορμητικά νερά και τα φερτά υλικά, μεταξύ των οποίων και αρκετοί κορμοί δένδρων, με αποτέλεσμα να κριθεί αναγκαία η διακοπή της κυκλοφορίας.

Επειδή το κύμα κακοκαιρίας υποχώρησε, όμως τα προβλήματα τώρα άρχισαν να βγαίνουν στην επιφάνεια σταδιακά και υπάρχει σοβαρός φόβος να πολλαπλασιαστούν τα επικίνδυνα σημεία σ’ όλη την Αχαΐα.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

  • Έχουν ενημερωθεί για το μέγεθος και την έκταση των ζημιών;
  • Έχουν εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους για την αποκατάσταση των ζημιών; Να κατατεθούν οι σχετικές εγκριτικές αποφάσεις…
  • Συγκεκριμένα τι κάνουν για την γέφυρα Πείρου και Κλείτορα καθώς και για το δρόμο στο μοναστήρι Ταξιαρχών; Να κατατεθούν οι σχετικές μελέτες

 

Ο ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος»