ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κυβέρνηση βάζει στο «μάτι» και τις αδρανείς καταθέσεις

Η κυβέρνηση βάζει στο «μάτι» και τις αδρανείς καταθέσεις

Τα 3 δισ. ευρώ αγγίζουν τα χρήματα που λιμνάζουν στις τράπεζες για περισσότερο από 20 χρόνια -

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο που κατατίθεται προς διαβούλευση

Χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής καμία επίσημη καταγραφή, η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει «χέρι» στις αδρανείς καταθέσεις.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι καταθέσεις που βρίσκονται σε τράπεζες αδρανείς για περισσότερο από 20 χρόνια, ενδέχεται να αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ!

Σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να δώσει για διαβούλευση το νομοσχέδιο, στο οποίο προβλέπεται ένα "αυτοματοποιημένο" σύστημα κατάσχεσης των αδρανών καταθέσεων, υπέρ του δημοσίου, με την παρέλευση της εικοσαετίας.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του νόμου, δεν θα γλιτώσουν από την …κατάσχεση, ούτε οι λογαριασμοί με μικροποσά.

Αναλυτικά το σχέδιο νόμου θα προβλέπει:

- Κάθε τράπεζα (εμπορική ή συνεταιριστική) τουλάχιστον έξι μήνες πριν την συμπλήρωση της 20ετίας θα πρέπει να ενημερώνει εγγράφως τον καταθέτη ή τους συγγενείς του για την ύπαρξη μη κινούμενου λογαριασμού και το χρηματικό ποσό που βρίσκεται σε αυτόν.

-Με τη συμπλήρωση της 20ετούς προθεσμίας η τράπεζα υποχρεούται μέσω του κεντρικού υποκαταστήματος της στην Αθήνα και όχι μέσω των υποκαταστήματων να καταβάλει σε λογαριασμό που έχει γνωστοποιήσει προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Τράπεζα της Ελλάδας το ποσό που περιέχεται στον καταθετικό λογαριασμό του πελάτη.

-Το ποσό των αδρανών καταθέσεων θα πρέπει με ευθύνη του ορκωτού λογιστή κάθε πιστωτικού ιδρύματος να αναφέρεται στις τριμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις της τράπεζας.

- Η Τράπεζα της Ελλάδας θα ζητά σε τακτά χρονικά διαστήματα τα σχετικά στοιχεία από τις τράπεζες (εμπορικές και συνεταιριστικές).

- Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα τηρείται ειδικός λογαριασμός για τα έσοδα από τις αδρανείς καταθέσεις από τον οποίο θα χρηματοδοτούνται δαπάνες του Προϋπολογισμού για την στήριξη ευπαθών ομάδων και κυρίως των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

- Ο υπουργός Οικονομικών θα μπορεί να ελέγχει ανά πάσα στιγμή την απόδοση των αδρανών καταθέσεων.