ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή η τροπολογία για δέσμευση καταθέσεων υπόπτων

Στη Βουλή η τροπολογία για δέσμευση καταθέσεων υπόπτων

Στην εισροή πολλών εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία του Δημοσίου, μέσω της αξιοποίησης δεσμευμένων καταθέσεων τραπεζικών λογαριασμών κατηγορουμένων ή υπόπτων, αποσκοπεί νομοθετική ρύθμιση που προωθεί επειγόντως στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης.

Σύμφωνα με τον υπουργό η σχετική τροπολογία που αναμένεται να ενταχθεί στο προσφάτως κατατεθέν νομοσχέδιο, «Σχέδιο Νόμου για τον Κώδικα περί ναρκωτικών και άλλων διατάξεων», θα επιτραπεί, ειδικότερα, στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να αξιοποιήσουν «παγωμένους» τραπεζικούς λογαριασμούς, μέσω της σύστασης ενεχύρου.

Δηλαδή, με τη ρευστοποίηση υπέρ του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ δεσμευμένων καταθέσεων τραπεζικών λογαριασμών κατηγορουμένων ή υπόπτων για υποθέσεις παράβασης του Νόμου περί πόθεν έσχες, ξεπλύματος μαύρου χρήματος (νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες) φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου.

Η σύσταση ενεχύρου θα είναι δυνατή κατά το στάδιο της ανάκρισης ή κατά το προανακριτικό στάδιο, με διάταξη του δικαστικού λειτουργού ή με την έκδοση βουλεύματος ή με ειδική έκθεση ελέγχου φορολογικής αρχής, μέχρι του ποσού της φερόμενης απαίτησης ή ζημίας ή αξίωσης του ελληνικού Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ.

Ροή Ειδήσεων