ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Στουρνάρας δικαιώνει τον...Καραμανλή

Ο Στουρνάρας δικαιώνει τον...Καραμανλή

Στροφή 180 μοιρών από τον Υπουργό Οικονομικών, μετά τις επικριτικές δηλώσεις του εναντίον της διακυβέρνησης Καραμανλή.

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, ο κ.Στουρνάρας...αποθεώνει τον Κώστα Καραμανλή και επικρίνει τον Γ. Παπανδρέου για το «Λεφτά υπάρχουν».

Όπως αναφέρει «Μακάρι ο κ.Παπανδρέου να είχε εισακούσει τη δραματική έκκληση του κ.Καραμανλή στη ΔΕΘ για την λήψη περιοριστικών μέτρων στο δημόσιο. Αν έπαιρνε μέτρα αμέσως, σίγουρα θα ήταν καλύτεροι οι όροι. Ενδεχομένως να μπαίναμε σε ένα μνημόνιο με τους όρους της Ιρλανδίας ή της Πορτογαλίας. Ήταν τεράστιο το λάθος του κ.Παπανδρέου».

Η εκπληκτική αυτή μεταστροφή, σε διάστημα λιγότερο των 10 ημερών, έχει την εξήγησή της.

Ο κ.Σαμαράς ζήτησε από τον κ.Στουρνάρα να «μαζέψει» όσα είπε εναντίον της διακυβέρνησης Καραμανλή, φοβούμενος όχι κυρίως τις αντιδράσεις από βουλευτές του σκληρού Καραμανλικού πυρήνα, που ούτως η άλλως εκδηλώθηκαν, όσο την αντίδραση του ίδιου του πρώην Πρωθυπουργού.

Την τελευταία εβδομάδα, άρχισαν να επεξεργάζονται στο Μαξίμου, ανησυχητικά μηνύματα σχετικά με τις προθέσεις του κ.Καραμανλή.

Ο Πρωθυπουργός, στην ψηφοφορία για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, αντιλήφθηκε ότι δεν ελέγχει την κοινοβουλευτική του ομάδα. Τα 2/3 της Κ.Ο της Ν.Δ ακολούθησαν τη γραμμή Καραμανλή ψηφίζοντας και στις 4 κάλπες.

Ταυτόχρονα όμως, άρχισαν να φτάνουν στα αυτιά του , πληροφορίες για διαφοροποίηση του πρώην Πρωθυπουργού από τη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να προσδέσει τη χώρα στο άρμα της Γερμανίας. Ο κ.Καραμανλής θεωρεί επίσης ότι η στρατηγική της έντασης και της όξυνσης που έχει επιλέξει ο κ.Σαμαράς έναντι του Σύριζα, αποδυναμώνει την εθνική και κοινωνική ενότητα που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η χώρα.

Έντονα επικριτικός είναι στις κατ΄ιδίαν συζητήσεις του, ο κ.Καραμανλής με ορισμένους που υπερθεματίζουν, υποδαυλίζουν την ένταση και το διχασμό και εμφανίζονται να εκπροσωπούν την επίσημα γραμμή του κόμματος .

Ο πρώην Πρωθυπουργός θεωρεί ότι αυτή η στρατηγική συρρικνώνει τη Ν.Δ, την περιορίζει να απευθύνεται σε ένα ακροατήριο που δε συνάδει με την έννοια της παράταξης που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Άνθρωπος του στενού περιβάλλοντος του πρώην Πρωθυπουργού, έχει προβεί στην εκτίμηση ότι ορισμένοι από αυτούς θα μπορούσαν να είχαν βρεθεί κάλλιστα στις τάξεις της Χρυσής Αυγής.

Ο κ.Σαμαράς φοβάται μία ηχηρή διαφοροποίηση του κ.Καραμανλή που μπορεί να κλονίσει συθέμελα την κυβέρνηση. Ζήτησε λοιπόν από τον κ.Στουρνάρα να ανασκευάσει προκειμένου να καταπραϋνθεί η οργή του πρώην Πρωθυπουργού.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Οικονομικών διαισθανόμενος ότι έχει ανοίξει πολλά μέτωπα, θέλησε να κλείσει το ζήτημα για να μην δεχθεί νέες επιθέσεις, σε μία εποχή που κρίνονται κυριολεκτικά τα πάντα για τον ίδιο και την κυβέρνηση.

Τελικά ο κ.Στουρνάρας κατάφερε να αποδείξει και κάτι άλλο: ότι οι αυτοαποκαλούμενοι «εκσυγχρονιστές» είναι ικανοί για τα πάντα. Αλλάζουν με χαρακτηριστική ευκολία θέσεις, προκειμένου να επιβιώσουν.

Διαβάστε επίσης:

Το Μαξίμου θέλει τον Καραμανλή εκτός πολιτικής

Το... δώρο Στουρνάρα στον Σημίτη!

Ο Σημίτης, ο Στουρνάρας και το κόμμα - σφήνα

Κριτής του Στουρνάρα για Καραμανλή, τα πρακτικά της Βουλής