ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ:Δεν θέλουν να εκμεταλλευτούν στην ουσία του το «λάθος» του ΔΝΤ

ΣΥΡΙΖΑ:Δεν θέλουν να εκμεταλλευτούν στην ουσία του το «λάθος» του ΔΝΤ

«Ίδια πολιτική με ολίγη ζάχαρη», αναφέρουν κύκλοι της Κουμουνδούρου, σχολιάζοντας δημοσιογραφικές πληροφορίες που θέλουν τον Γιάννη Στουρνάρα να έθεσε στο τελευταίο Eurogroup θέμα αναπροσαρμογής του ελληνικού προγράμματος με αφορμή τις λανθασμένες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την ύφεση, το περίφημο λάθος δηλαδή στον πολλαπλασιαστή. Ωστόσο, σημειώνεται ότι στις Βρυξέλλες δεν το επιβεβαιώνουν αυτό.

Στην Κουμουνδούρου τονίζουν, ότι υπάρχει ρεαλιστική δυνατότητα εναλλακτικής πολιτικής και εξαπολύουν βολές κατά του Γιάννη Στουρνάρα, υπογραμμίζοντας «ότι ο κ. Στουρνάρας υπήρξε και εξακολουθεί να είναι ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές στην Ελλάδα της καταστροφικής πολιτικής του Μνημονίου».

Όπως λένε, το καλοκαίρι του 2010 σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ «ο ίδιος υποστήριζε (σε πλήρη αντίθεση από την τότε αντιμνημονιακή θέση του κ. Σαμαρά) ότι το Μνημόνιο «αποτελεί διαβατήριο για τη σωτηρία της Ελλάδας», ότι «τα μέτρα του [πρώτου] μνημονίου είναι αναγκαία για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας» ότι «δεν γνωρίζουμε να υπάρχει εναλλακτική λύση» και ότι «όσοι ακόμα επιχειρηματολογούν υπέρ της αναδιάρθρωσης [του δημόσιου χρέους] δείχνουν να αγνοούν τη νέα πραγματικότητα στην Ευρωζώνη».

Επίσης, τονίζουν «εμμέσως πλην σαφώς, ζητούσε να περιληφθούν στο Μνημόνιο ακόμη περισσότερα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα (όπως πχ οι ιδιωτικοποιήσεις) πράγμα που πράγματι συνέβη με το δεύτερο Μνημόνιο της κυβέρνησης Παπαδήμου». «Ο κ. Στουρνάρας μετά την παταγώδη οικονομική αποτυχία και των δύο Μνημονίων, μετά την απίστευτη κοινωνική καταστροφή και ανθρωπιστική κρίση, ο ίδιος ήταν από τους πιο ένθερμους υποστηριχτές του τρίτου Μνημονίου νέας άγριας λιτότητας και ύφεσης που συμφώνησε η συγκυβέρνηση τον προηγούμενο Νοέμβριο», λένε.

Επομένως, συνεχίζουν οι ίδιοι κύκλοι, η «αναπροσαρμογή του προγράμματος» που ενδεχομένως ζητάει η ελληνική κυβέρνηση «θα αφορά ήσσονος σημασίας παραμετρικές αλλαγές που δεν θα αμφισβητούν τον πυρήνα της μνημονιακής πολιτικής, δηλαδή την άγρια λιτότητα, τους μισθούς και εργασιακές σχέσεις σκλαβοπάζαρου και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας».

«Αυτό αποδεικνύεται επίσης και από το γεγονός ότι μετά την παραδοχή του σφάλματος από το ΔΝΤ (η οποία σημειωτέον έγινε πρώτη φορά τον περασμένο Οκτώβριο) η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο δεν έκανε την παραδοχή αυτή σημαία της για να αμφισβητήσει την ουσία του προγράμματος, αλλά απεναντίας συμφώνησε στο τρίτο μνημόνιο που κινείται επιθετικότερα στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση. Πόσο μάλλον όταν, όπως αναφέρεται σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, το ίδιο το ΥΠΟΙΚ πολύ πριν διέθετε στοιχεία/ενδείξεις για πολλαπλασιαστές ακόμη μεγαλύτερους και από αυτούς που παραδέχεται το ΔΝΤ».

Στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν, ότι «το λάθος που παραδέχεται το ΔΝΤ όσο και τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ για ακόμη μεγαλύτερους πολλαπλασιαστές επιβεβαιώνουν περίτρανα τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη δυνατότητα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας μέσω αναπροσαρμογής των δημοσίων δαπανών, ιδιαίτερα αύξηση των δαπανών για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, και των δαπανών για την άμεση ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης και την αποτροπή κατάρρευσης του κοινωνικού κράτους».

Αυτό συμβαίνει, λένε, για τον εξής λόγο: «εφόσον ο πολλαπλασιαστής είναι τόσο πολύ υψηλός, αν αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες τότε το ΑΕΠ θα αυξηθεί πολύ (αυτό ακριβώς σημαίνει υψηλός πολλαπλασιαστής) πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα υπάρξει ανάσχεση της ανεργίας, συγκράτηση της πτώσης του βιοτικού επιπέδου και γενικότερα ανάκαμψη της οικονομίας. Όποιος λοιπόν επιδιώκει πραγματικά να μειωθεί η ανεργία, να αντιμετωπιστεί η φτώχεια και η ανθρωπιστική κρίση, να ανακάμψει η ελληνική οικονομία: ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα».

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων