ΠΟΛΙΤΙΚΗ

"Δεν γνωρίζω κανένα λάθος του ΔΝΤ!" δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών

"Δεν γνωρίζω κανένα λάθος του ΔΝΤ!" δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών

...την ώρα που η κυβέρνηση στο εσωτερικό "σκίζει τα ιμάτιά της" ότι θα εκμεταλλευτεί την ομολογία του ΔΝΤ για να διαπραγματευτεί με την Τρόικα!

Για ακόμα μία φορά αποκαλύπτεται το διπλό παιχνίδι που παίζει η κυβέρνηση και μερίδα των μέσων ενημέρωσης που την στηρίζουν, προκειμένου να ρίξει στάχτη στα μάτια της ανυποψίαστης κοινής γνώμης την ώρα που συνεχίζει "σαν καλός μαθητής" να επιδεικνύει στρατιωτική πειθαρχία στις εντολές των δανειστών μας. Δεν θα υπήρχε θέμα αν η κουβέντα που άνοιξε στην Ελλάδα σε σχέση με την παραδοχή του Ταμείου ότι υποεκτίμησε τις επιπτώσεις της σκληρής πολιτικής λιτότητας στην πραγματική οικονομία, περιοριζόταν μόνο σε δημοσιογραφικές αναλύσεις και δεν χρησιμοποιούνταν από το Μέγαρο Μαξίμου ως ακόμα ένα προπαγανδιστικό εφεύρημα για να πείσει τους πολίτες ότι έχει σκοπό- έστω και αργά- να διαπραγματευτεί με την Τρόικα.

Την ώρα που σειρά κυβερνητικών στελεχών αλλά και επικεφαλής των κομμάτων της συγκυβέρνησης, με πρόσφατο παράδειγμα τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη, ότι "η ομολογία του λάθους του ΔΝΤ θα αποτελέσει σύντομα ένα επιχείρημα στα χέρια της ελληνικής πλευράς" για να αλλάξει το μείγμα οικονομικής πολιτικής και πιθανότατα κάποιες παράμετροι του Μνημονίου, ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας χθες από τις Βρυξέλλες κινήθηκε σε άλλη γραμμή... Παρά την προσπάθεια που έγινε λίγες ώρες μετά από τα γνωστά και μη εξαιρετέα "παπαγαλάκια" να σώσουν τον κ. Στουρνάρα από την γκάφα του, ήταν ήδη αργά. Πιο συγκεκριμένα, ένα 24ωρο μετά το Eurogroup στο οποίο η Ελλάδα έμεινε μετεξεταστέα με τους Ευρωπαίους να αναβάλλουν την καταβολή της δόσης των 2,8 δις ευρώ, το μιντιακό σύστημα Στουρνάρα έπεσε με τα μούτρα να πείσει την κοινή γνώμη ότι ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών έθεσε κατά την συνεδρίαση στους ομολόγους του το θέμα του λάθους του ΔΝΤ. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν συνέβη, αφού όμως ομολόγησε ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup σε ερώτηση Έλληνα ανταποκριτή "η συζήτηση για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές περιορίστηκε σε ένα γενικό θεωρητικό και ακαδημαϊκό επίπεδο".

Παρόλα αυτά, το σύστημα Στουρνάρα την επόμενη μέρα επιχειρούσε να μας πείσει ότι αυτή η "γενική θεωρητική ακαδημαϊκή συζήτηση"- όπως την ονόμασε ο Πρόεδρος του Eurogroup- ήταν το δήθεν... αίτημα του Έλληνα ΥΠΟΙΚ να εξεταστεί το λάθος του ΔΝΤ. Εκτός όμως όλων αυτών, ο κ. Στουρνάρας, όπως μαθαίνουμε από καλά πληροφορημένη πηγή στις Βρυξέλλες, όχι μόνο δεν έθεσε το θέμα, αλλά σχεδόν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει καν θέμα λάθους του ΔΝΤ! Κι αυτό γιατί κληθείς από τους δημσιογράφους να απαντήσει αν συμφωνεί με την άποψη ότι το ΔΝΤ ομολόγησε το λάθος του, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι "εγώ δεν έχω πει κάτι τέτοιο!". Και συνέχισε λέγοντας: "εγώ προσωπικά δεν έχω εξάγει κανένα συμπέρασμα για την Ελλάδα από τα όσα γράφονται στην έκθεση του ΔΝΤ" αναφερόμενος στην επίμαχη έκθεση Μπλανσάρ για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές.

Το ερώτημα είναι απλό: πώς ο κ. Στουρνάρας έθεσε το θέμα του λάθους του ΔΝΤ στους Ευρωπαίους- όπως διατείνεται η κυβερνητική πλευρά και οι πηγές του Υπουργείου Οικονομικών- την ώρα που ο ίδιος στις δηλώσεις δεν αποδέχεται την ύπαρξη του λάθους;

Ανεξαρτήτως πάντως του πώς προσπαθεί να "πουλήσουν" η κυβέρνηση και τα φίλα προσκείμενα σε αυτήν μέσα ενημέρωσης το θέμα στην ελληνική κοινή γνώμη, το βέβαιο είναι ότι όπως το ΔΝΤ έτσι και οι Βρυξέλλες δεν προτίθενται να ανοίξουν καμία συζήτηση για τυχόν "λάθη" στο ελληνικό πρόγραμμα τα οποία δεν αναγνωρίζουν προτιμώντας έτσι ότι λάθη έχουν γίνει, να τα χρεώνουν αποκλειστικά στην ελληνική πλευρά. Και αυτό κάποιοι το ονομάζουν "διαπραγμάτευση"...

Διαβάστε επίσης:

Ιδού πόσα παίρνει ο Γ. Μέργος που θεωρεί «πολλά» τα 586 ευρώ!