ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας για Στουρνάρα: Είστε μνημονιακότερος του Μνημονίου!

Τσίπρας για Στουρνάρα: Είστε μνημονιακότερος του Μνημονίου!

Έξω φρενών ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα...


Η κυβέρνηση δεν διεκδίκησε τίποτα, υπογράμμισε ο πρόεδρος, προτείνοντας νέο κούρεμα, διάσκεψη για το χρέος και συντονισμό με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι ο Γ. Στουρνάρας είναι και ότι ο Αντ. Σαμαράς ανέλαβε την ιδιοκτησία του προγράμματος και θα πληρώσει την αποτυχία του.

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας από τον Οκτώβριο το ΔΝΤ έκανε λόγο για το λάθος στον πολλαπλασιαστή.

Ο υπουργός, συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας, αντί να διεκδικήσει κάτι στο Eurogroup, "αρχικά τήρησε σιγή ασυρμάτου και μετά την πίεση και της αξιωματικής αντιπολίτευσης κι όλης της κοινωνίας το θέσατε λίγο έως πολύ όπως έθετε, στο ανέκδοτο με τον λαγό και το λιοντάρι, ο λαγός καμιά φορά αστεία απέναντι στο λιοντάρι. Λέμε και καμιά φορά και καμιά αστειότητα για να περνάει η ώρα". "Όχι μόνο δεν θέσατε το θέμα, αλλά είπατε ότι η συζήτηση αυτή είναι μια ακαδημαϊκή συζήτηση. Είναι ακαδημαϊκή συζήτηση το ότι έχουμε 1,5 εκατ. ανέργους, ότι έχει κλείσει η πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα, ότι οι συνταξιούχοι δεν έχουν να πάρουν τα φάρμακά τους και έχουμε έλλειψη φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία, ότι υπάρχουν χιλιάδες οικογένειες στον τόπο μας που δεν έχουν να πληρώσουν το πετρέλαιο θέρμανσης και κρυώνουν, ότι έχουμε πάνω από 5.000 αυτοκτονίες;" αναρωτήθηκε.

Μάλιστα είπε ο υπουργός ότι ο Όλι Ρεν "κάνει λάθος αν πιστεύει ότι για την όλη ύφεση ευθύνεται μόνο η Ελλάδα". "Το αποτέλεσμα είναι ότι την επόμενη μέρα βγήκε ο Όλι Ρεν και είπε ότι δεν υπάρχει θέμα. Σε μια επιστολή που έστειλε δεν αναφέρθηκε ούτε καν στη λέξη ύφεση, δεν υπήρχε στο λεξιλόγιό του η λέξη ύφεση. Κι ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε το λάθος, παρά την παραδοχή", του επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας.

Ο υπουργός εκτίμησε ότι "δεν είναι μόνο δικό μας λάθος, γιατί φτάσαμε στην ύφεση σήμερα, γιατί φτάσαμε στα όρια χρεωκοπίας. Ένα μεγάλο ποσοστό, βέβαια, του λάθους είναι δικό μας, γιατί αφήσαμε την ελληνική οικονομία και έφτασε στο σημείο αυτό. Αλλά, επίσης, ένα άλλο κομμάτι της ευθύνης έχουν και οι εταίροι μας".

Αλλά επί της ουσίας ο Γ. Στουρνάρας στήριξε το Μνημόνιο και απέκλεισε την επαναδιαπραγμάτευση: «Επειδή μια παράμετρος, που χρησιμοποιούσε το ΔΝΤ στις προβλέψεις του, είναι λάθος, σημαίνει ότι πρέπει να ακυρώσουμε ολόκληρο το πρόγραμμα, να βγούμε από το Μνημόνιο, να ζητήσουμε επαναδιαπραγμάτευση;». «Είστε μνημονιακότερος του Μνημονίου και πιο φανατικός υποστηρικτής αυτής της πολιτικής. Αλλά αυτή η πολιτική έχει αποτύχει», του απάντησε ο Αλ. Τσίπρας και αναρωτήθηκε: «Πώς είναι δυνατόν να ακούγονται από το ΔΝΤ οι φωνές ότι πρέπει να πάμε σε κούρεμα γιατί το πρόγραμμα δεν βγαίνει και να μην το λέει η ελληνική κυβέρνηση;».

Ο Γ. Στουρνάρας επέμεινε: «Ποιος θα μας δώσει χρήματα αν βγούμε από το Μνημόνιο; Έχετε κάποια πρόταση εσείς; Σας έχω προκαλέσει εδώ και μήνες. Επισκέπτεστε ξένες χώρες, ζητάτε, μιλάτε. Πρόταση συγκεκριμένη -για το τι θα κάνουμε αν βγούμε από το Μνημόνιο, ποιος θα μας δώσει αυτά τα 550 δισ. που έχουμε πάρει- δεν έχω λάβει».

«Αυτά τα πού θα βρούμε τα λεφτά.. ε, τάχουμε ακούσει τόσες φορές. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου μας τα έλεγε αυτά. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο προκάτοχός σας, αυτά μας έλεγε την ώρα που έκρυβε τα στικάκια. Αυτά μας έλεγε. Συνεχίζετε να μας λέτε κι εσείς τα ίδια; Πού θα βρούμε τα λεφτά;» σχολίασε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, που επεσήμανε τις αποτυχίες του προγράμματος που εφαρμόζεται στην Ελλάδα. Τόνισε δε ότι «ο Α. Σαμαράς ανέλαβε την ιδιοκτησία του προγράμματος. Θα αναλάβει και την αποτυχία του προγράμματος τώρα» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας.

Και τι να απαντήσει ο κ. Στουρνάρας;;; Τα σκάνδαλα των τελευταίων κυβερνήσεων μιλούν από μόνα τους!