ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηλιός:Θα καταργήσουμε το μνημόνιο και θα επαναδιαπραγματευθούμε

Μηλιός:Θα καταργήσουμε το μνημόνιο και θα επαναδιαπραγματευθούμε

Τα χαράτσια για τη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου θα καταργηθούν από μια κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει ο υπεύθυνος του τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής, Γιάννης Μηλιός, σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η βασική ιδέα είναι η εξής, προσθέτει: Ένας ενιαίος φόρος με πολλές κλίμακες ,που θα ελαφρύνει σημαντικά τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και επιτυγχάνει υψηλότερα έσοδα από τα ψηλά εισοδήματα και τη μεγάλη περιουσία». Σχολιάζοντας το γεγονός ότι δημοσκοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να παρουσιάζει μια κόπωση, που κάποιοι σπεύδουν να αποδώσουν σε ένα στρογγύλεμα των θέσεών του, κυρίως για την οικονομία, ο Γιάννης Μηλιός τονίζει:

«Πράγματι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι υπάρχει ένα ποσοστό γύρω στο 30%, αν κάνουμε τις αναγωγές, που έχει φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά αν δούμε και στις προηγούμενες εκλογές, οι δημοσκοπήσεις μας έδιναν πολύ χαμηλά ποσοστά. Είμαστε εδώ για να ανατρέπουμε τις δημοσκοπήσεις. Θα κάνουμε οτιδήποτε για να πείσουμε τον κόσμο ότι χρειάζεται μια αλλαγή πολιτικής, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί αυτή την πρόταση, που είναι αξιόπιστη και μπορεί να βγάλει την πλειοψηφία του κόσμου από την ανέχεια και τη δυστυχία στην οποία βρίσκεται. Επιπλέον, επιμένουμε ότι θέλουμε μια ευρεία συμμαχία των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, που μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ένα πρόγραμμα αλλαγής πορείας».

Σε ερώτηση που δέχτηκε ο κ. Γιάννης Μηλιός για το ποιες είναι αυτές οι δυνάμεις απάντησε: «Βρισκόμαστε σε μια πολύ ρευστή κατάσταση στην Ελλάδα και όλη την Ευρώπη. Στην Ιταλία για παράδειγμα φάνηκε αυτή η ρευστότητα, ότι η ανάγκη του κόσμου για μια αλλαγή μπορεί να τον οδηγήσει σε μια ψήφο διαμαρτυρίας χωρίς σαφές πρόγραμμα. Ήταν όμως μια ψήφος καταδίκης της λιτότητας και των πολιτικών που ακολουθούν οι ευρωπαϊκές ελίτ και με αυτή την έννοια δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το πολιτικό σκηνικό μετά από λίγους μήνες και, εν πάση περιπτώσει, στην πολύ πυκνή περίοδο των εκλογών, και για αυτό πιστεύουμε ότι μπορεί να διαμορφωθεί ένας συνασπισμός κοινωνικών πρώτα από όλα, αλλά και πολιτικών δυνάμεων που θα φέρουν την αλλαγή».

«Η εγκύκλιος Θεοχάρη οδηγεί στην ανομία»

Σε ερώτηση του ΑΠΕ για την εγκύκλιο του κ. Θεοχάρη προς τις εφορίες για άσκηση ποινικής δίωξης σε όσους χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ, την ίδια ώρα που έκθεση της ΕΕ και του ΔΝΤ κάνει λόγο για τεράστια προβλήματα στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, ο κ. Μηλιός απάντησε: «Η έκθεση αυτή παρότι προέρχεται από εκείνες τις δυνάμεις που προωθούν και αγωνίζονται για την υλοποίηση αυτού του αντιλαϊκού, άδικου και αδιέξοδου τελικά προγράμματος, επισημαίνει ότι υπάρχουν τεράστια ανείσπρακτα ποσά δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ από μεγαλοοφειλέτες. Και δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός συλλογής αυτών των εσόδων. Έχουμε υποφορολόγηση του μεγάλου πλούτου, ανοχή στους μεγαλοοφειλέτες, παρανομία όπως είναι με το λαθρεμπόριο τσιγάρων και πετρελαίου. Τίποτα δεν γίνεται, ουδείς μηχανισμός φτιάχνεται σε αυτή την κατεύθυνση και από την άλλη πλευρά έχουμε την αφαίμαξη του κόσμου της εργασίας, των συνταξιούχων, της μικρής επιχείρησης με την περιστολή των εισοδημάτων και την υπερφορολόγηση. Αυτό είναι μια τεράστια αδικία και σε αυτή την αδικία έρχεται να προστεθεί η απειλή της φυλάκισης όσων χρωστούν ποσά πάνω από 5.000. Που μπορεί να οδηγήσει αυτό; Μπορούν να φυλακιστούν τόσοι άνθρωποι; Η απάντηση είναι όχι. Επομένως οδηγούμαστε σε μια ανομία. Δηλαδή να υπάρχουν νόμοι και να μην μπορούν να εφαρμοστούν....».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η απάντηση που έδωσε ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για το εάν τα καταργήσουν μονομερώς το μνημόνιο με ένα νόμο ή θα το επαναδιαπραγματευθούν με τους δανειστές. Ο κ. Μηλιός απάντησε: «Και τα δύο θα κάνουμε. Το μνημόνιο είναι το πρόγραμμα της λιτότητας. Τι έχει αποδειχτεί; Ότι αυτά τα μέτρα επιδεινώνουν το δημόσιο χρέος, το κάνουν μη βιώσιμο. Εμείς λέμε ότι θα καταργήσουμε το μνημόνιο, δηλαδή τη λιτότητα. Το θέμα της δανειακής σύμβασης θα το δούμε σε μια άλλη βάση που θα λέει στους δανειστές ότι η κατάσταση σήμερα είναι ένα βαρέλι χωρίς πάτο. Θα πρέπει να αναδιαπραγματευθούμε τη δανειακή σύμβαση και είναι θέμα εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας για την νέα κυβέρνηση. Να δημιουργήσει πρωτογενές πλεόνασμα , να επιτύχει δηλαδή την δημοσιονομική σταθεροποίηση με άλλα μέσα και τα μέσα αυτά το δίκαιο φορολογικό σύστημα, η πάταξη της φοροδιαφυγής ,του λαθρεμπορίου κλπ.»

Διαγραφή χρέους αλλά όχι μονομερώς

Ο κ. Μηλιός δέχτηκε ερώτηση για ο εάν τίθεται για τον ΣΥΡΙΖΑ θέμα διαγραφής του λεγόμενου επαχθούς χρέους για να απαντήσει «Βεβαίως. Το θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε επίλυση του προβλήματος. Το σημαντικό παράδειγμα είναι η σύνοδος του Λονδίνου το 1953 που αποφάσισε ότι το γερμανικό χρέος πρέπει να απομειωθεί περισσότερο από 60% και το υπόλοιπο να πληρώνεται με ρήτρα ανάπτυξης. Δηλαδή δεν θα πληρώνονται τόκοι στη διάρκεια των χρόνων της ύφεσης... Επομένως το χρέος πρέπει να κουρευτεί. Όχι μονομερώς αλλά μέσα από μία διαπραγμάτευση με τους εταίρους και τους δανειστές γιατί κάθε αναπτυγμένη οικονομία, όπως και η ελληνική δεν μπορεί να κοπεί από το διεθνές της περιβάλλον, επομένως πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία».

Για τον κατώτατο μισθό υποστήριξε και πάλι πως θα τον επαναφέρουν στα επίπεδα του 2009. «Άμεσα... Λέμε το εξής και το λέμε καθαρά στον κόσμο, δεν μπορούμε να πάρουμε άμεσα τέτοια μέτρα που να επανέλθουν όλα τα εισοδήματα στα επίπεδα του 2009. Πρέπει να αρχίσουμε από κάτω προς τα πάνω. Και αυτό που θα γίνει άμεσα είναι η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η δημιουργία μιας πραγματικής Επιθεώρησης Εργασίας γιατί όπως ξέρετε πολύ καλά δεν τηρείται καν ο νόμος για τον κατώτατο μισθό».

Σε ότι αφορά την «μαύρη» εργασία και τις δυνατότητες περιορισμού της με δεδομένο ότι οι άνεργοι αναμένεται να φτάσουν τα δύο εκατομμύρια απάντησε: «Είναι δύσκολο. Αυτό που λέτε το συμμεριζόμαστε. Δεν είμαστε μάγοι, ούτε υποσχόμαστε ότι μπορούμε να τα θεραπεύσουμε όλα, αλλά όταν υπάρχει βούληση και κυρίως -το τονίζω- κυρίως η συνεργασία του κόσμου και τη συστράτευση, μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε». Σε ότι αφορά τα χαράτσια τόνισε πως «εμείς λέμε ότι πρέπει να υπάρχει ένας ενιαίος φόρος με πολλές κλίμακες. Ο φόρος ακίνητης περιουσίας πρέπει να έχει το χαρακτήρα φόρου μεγάλης περιουσίας. Επομένως, τα χαράτσια για τη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου θα καταργηθούν. Η βασική ιδέα είναι η εξής: Ένας ενιαίος φόρος με πολλές κλίμακες, που ελαφρύνει σημαντικά τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και επιτυγχάνει υψηλότερα έσοδα από τα ψηλά εισοδήματα και τη μεγάλη περιουσία».

Ο κ. Μηλιός αναφέρθηκε και στο πετρέλαιο θέρμανσης λέγοντας πως «το παράδειγμα του πετρελαίου είναι παράδειγμα αποτυχημένης πολιτικής. Γιατί όπως πολύ σωστά είπατε τα έσοδα δεν αυξήθηκαν, ο κόσμος υπέφερε, το περιβάλλον υπέφερε γιατί ο κόσμος στράφηκε στα καυσόξυλα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί νέφος στις μεγάλες πόλεις, αλλά συγχρόνως να τεθεί και θέμα αποψίλωσης των δασών. Η επιβάρυνση του πετρελαίου πρέπει να σταματήσει. Το απλό θα ήταν η εξίσωση του φόρου προς τα κάτω και όχι προς τα πάνω. Έχοντας συζητήσει με τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει απολύτως η τεχνική δυνατότητα να επιτευχθεί η πλήρης πάταξη του λαθρεμπορίου πετρελαίου και επομένως η αύξηση των εσόδων».

Για την λεγόμενη εισφορά αλληλεγγύης και στο ερώτημα που δέχτηκε για το εάν θα την καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε «βεβαίως. Οι έκτακτοι φόροι πρέπει να είναι έκτακτοι και να αφορούν αυτούς που έχουν να πληρώσουν και όχι όλους. Εμείς ανοίγουμε ένα μεγάλο θέμα που δεν αφορά μόνο στην κατάργηση των χαρατσιών, αλλά και το κούρεμα των δανείων, την αναδιαπραγμάτευση των ιδιωτικών δανείων. Γιατί η εξυγίανση των τραπεζών, να μπορούν δηλαδή να δανείζονται για να δανείσουν να περνάει και μέσα από αυτό. Οι τράπεζες λειτουργούν σήμερα ως ζωντανοί-νεκροί, είναι «τράπεζες-ζόμπι», όπως λένε στο εξωτερικό και αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί . Επίσης είναι αδιανόητο το κράτος να δίνει τόσα χρήματα στις τράπεζες χωρίς να παίρνει τον αντίστοιχο έλεγχο στη διοίκηση».