ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας την Κυριακή – Ανησυχία για τα έσοδα

Νέα συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας την Κυριακή – Ανησυχία για τα έσοδα

Περίπου 2,5 ώρες διήρκεσε η συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με τους επικεφαλής της τρόικας.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν ο προϋπολογισμός του 2013, η απόδοση των μεταρρυθμίσεων και το milestone του Μαρτίου.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έχουν και τρίτη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών την Κυριακή, πριν αναχωρήσουν από την Ελλάδα για να συντάξουν την έκθεση αξιολόγησης για την πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί αισιοδοξία για την έκβαση του ελέγχου, από τον οποίο θα κριθεί η εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ.

Η πορεία του προϋπολογισμού προβληματίζει την τρόικα αλλά είναι νωρίς ακόμη να βγουν συμπεράσματα για το σύνολο του 2013. Όμως τα μηνύματα είναι αρνητικά, από το πρώτο δίμηνο δεδομένου ότι υπάρχει υστέρηση των φορολογικών εσόδων, ιδιαίτερα από την έμμεση φορολογία και το ΦΠΑ.

Ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας εστιάζεται σε οκτώ άξονες, οι οποίοι αφορούν στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, στις εκτιμήσεις για το 2013, στην ανεργία, στις διαρθρωτικές αλλαγές, στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων για τη δόση του Μαρτίου (μείωση δημόσιου τομέα, τιμές φαρμάκων), στις αποκρατικοποιήσεις, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στη φορολογική διοίκηση.