ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Κοσοβάρου Υπ.Εξ. με Αβραμόπουλο

Συνάντηση Κοσοβάρου Υπ.Εξ. με Αβραμόπουλο

Συνάντηση με τον Κοσοβάρο Υπ.Εξ Ενβέρ Ζονχάι είχε σήμερα ο Έλληνας Υπ.Εξ. κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Η συνάντηση είχε σαν στόχο την ανάπτυξη σχέσεων κυρίως στον εμπορικό τομέα με το Κόσοβο, αν και η Ελλάδα δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του. Μετά τη συνάντηση των δύο αντρών ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε: «Είχαμε σήμερα μια πραγματικά πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση με τον κύριο Ενβέρ Ζονχάι, κατά την οποία εξετάσαμε τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας μας σε σημαντικούς τομείς, όπως αυτόν της οικονομίας, καθώς επίσης και θέματα που έχουν να κάνουν με εξελίξεις στη γειτονιά μας, την πορεία, βεβαίως, του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας και την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής μας.

Είναι γνωστό ότι, στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ως προς το ζήτημα του καθεστώτος του Κοσόβου. Η θέση της Ελλάδας είναι γνωστή. Όλοι όμως συμφωνούν ότι η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων έχει σαφή ευρωπαϊκή προοπτική.

Αυτά τα θέματα είχαμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε στην κατ' ιδίαν συνομιλία που προηγήθηκε με τον κύριο Ζονχάι, το οποίο καλωσορίζω στην Αθήνα. Στην ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής μας, στην οποία αναφέρθηκα προηγουμένως, περιλαμβάνεται και το Κόσοβο, το οποίο θα πρέπει να εργασθεί, με την καθοδήγηση πάντα της Ευρώπης, για την εκπλήρωση των κριτηρίων και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται. Απαιτήσεις οι οποίες περιλαμβάνονται στο πλαίσιο αξιολόγησης της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στρατηγική επιδίωξη της Ελλάδας είναι η δημιουργία ενός χώρου ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αυτό προϋποθέτει οικονομική συνεργασία και ειρηνική επίλυση των διαφορών μέσω της διπλωματίας.

Για την ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στην Αθήνα και την Πρίστινα, αποφασίσαμε την εγκαθίδρυση ενός Γραφείου Εμπορικών Υποθέσεων του Κοσόβου στην Ελλάδα. Η απόφαση αυτή δεν επηρεάζει τις θέσεις της Ελλάδος ως προς το καθεστώς, αλλά στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι η ανάπτυξη αποτελεί βασικό εργαλείο και καταλύτη για την ειρήνη. Ένα εργαλείο που είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε. Οι δυνατότητες επενδυτικής, εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας ανάμεσά μας είναι πάρα πολύ μεγάλες. Ήδη, σημαντικός αριθμός ελληνικών εταιριών έχει κάνει αισθητή την παρουσία του εκεί, ενώ το ενδιαφέρον των Ελλήνων επιχειρηματιών είναι μεγάλο.

Πέραν αυτών, είναι πολύ σημαντικό να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στο διάλογο που συνεχίζεται ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα. Αυτός ο διάλογος έχει ήδη να παρουσιάσει σημαντικά αποτελέσματα και γι' αυτό θα ήθελα σήμερα, από τη θέση αυτή, να εκφράσω τα συγχαρητήριά μας αλλά και την ενθάρρυνσή μας προς τις δύο πλευρές, να συνεχίσουν.

Ο κύριος Ζονχάι με ενημέρωσε σήμερα αναλυτικά για την πορεία του διαλόγου και επανέλαβα από την πλευρά μου τη σταθερή στήριξη της Αθήνας σε αυτήν τη διαδικασία και, βέβαια, τη διαθεσιμότητα και ετοιμότητά μας να συμβάλλουμε με όποιον τρόπο μπορούμε. Ελπίζουμε αυτός ο διάλογος να φέρει αποτελέσματα, να ευοδωθεί το συντομότερο δυνατό, ώστε να κατοχυρωθεί το ευρωπαϊκό μέλλον ολόκληρης της περιοχής μας.

Αγαπητέ Ενβέρ, σε ευχαριστώ, πραγματικά, για τις εποικοδομητικές συνομιλίες που είχαμε μέχρι τώρα και που θα συνεχισθούν σε λίγο. Πιστεύω ότι σήμερα ανοίγει μία καινούρια σελίδα στη συνεργασία μας. Σε καλωσορίζω και πάλι».

Ο Κοσοβάρος Υπ.Εξ. κ. Ενβέρ Ζονχάι δήλωσε: «Ευχαριστώ, κυρίες και κύριοι, Υπουργέ, είναι μία εξαιρετική ημέρα που βρίσκομαι σήμερα στην Αθήνα. Δε θα μακρηγορήσω, αλλά θα ήθελα να μοιραστώ κάποια κύρια σημεία μαζί σας. Πρώτα από όλα θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας προς τον ελληνικό λαό, προς την Ελληνική Κυβέρνηση, που μας έχουν στηρίξει πάρα πολύ σε πάρα πολύ κρίσιμες περιόδους. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους στρατιωτικούς, τα στελέχη του Δημοσίου, όλα τα άτομα που μας στήριξαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ʽ90 και μετά, και που μας βοήθησαν να οικοδομήσουμε ένα ισχυρό σύγχρονο Κόσοβο.

Ήμουν φοιτητής του Πανεπιστημίου της Πρίστινας και θυμάμαι καθαρά την επίσκεψη του κυρίου Αβραμόπουλου, ο οποίος έφερνε ανθρωπιστική βοήθεια σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο όπου ο λαός μας την είχε μεγάλη ανάγκη. Γιʼ αυτό θα θέλαμε και πάλι να ευχαριστήσουμε τον ελληνικό λαό γιʼ αυτήν την αμέριστη στήριξη.

Επίσης, μιλήσαμε για τη δυνατότητα στενότερης συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κοσόβου καθώς και για την εγκαθίδρυση του Εμπορικού Γραφείου, η οποία θα ενισχύσει αυτήν τη συνεργασία. Μας ενδιαφέρει να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας σε πολλούς τομείς, μεταξύ των οποίων στον τομέα της οικονομίας, του εμπορίου, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.

Επίσης, πρέπει να σας πω ότι, επί του παρόντος, έχουμε 76 ελληνικές εταιρίες οι οποίες έχουν επενδύσει στο Κόσοβο. Θα θέλαμε να δούμε περισσότερες, αλλά θα θέλαμε να δούμε και εξαγωγή περισσότερων ελληνικών προϊόντων στο Κόσοβο. Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό όχι μόνο να έχουμε στενή συνεργασία σε επίπεδο Κυβερνήσεων, αλλά και μεταξύ λαών, και δίνουμε ιδιαίτερη σημασία σε αυτό στο Κόσοβο.

Φυσικά, θα θέλαμε στο εγγύς μέλλον να δούμε μία θετική στάση από την Αθήνα στο θέμα της αναγνώρισης, αλλά βέβαια αυτό είναι θέμα κυριαρχικών θέσεων της Ελλάδας και αυτή θα πάρει τις αποφάσεις της.

Ήθελα να επισημάνω ως τρίτο σημείο το διάλογο μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου. Είναι διάλογος μεταξύ δύο ανεξαρτήτων κρατών. Ενημέρωσα για την πορεία του διαλόγου τον κ. Υπουργό. Θα ήθελα να αναφέρω ότι μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να κλείσουμε αυτό το κακό κεφάλαιο στην ιστορία μας, έτσι ώστε να έχουμε μία φυσιολογική πορεία στο μέλλον και να έχουμε και την ευρωπαϊκή προοπτική.

Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον Υπουργό Εξωτερικών, για τη στήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία του Κοσόβου ως μέρος της ενταξιακής πορείας της περιοχής. Το Κόσοβο ήταν και θα παραμείνει πάντοτε μέρος της Ευρώπης, ιστορικά, γεωγραφικά και πολιτισμικά και πρέπει να πούμε ότι είμαστε ευγνώμονες που η Ελλάδα μας στηρίζει σε αυτήν μας την πορεία».