ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μουσουρούλης:Υποστηρίζουμε πρωτοβουλίες για εξάλειψη της πειρατείας

Μουσουρούλης:Υποστηρίζουμε πρωτοβουλίες για εξάλειψη της πειρατείας

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, υποστηρίζει κάθε διεθνή πολιτική ή επιχειρησιακή πρωτοβουλία τόσο στο πλαίσιο του Διεθνούς Οργανισμού Ναυσιπλοΐας (International Maritime Organization ΙΜΟ) όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με απώτερο σκοπό την εξάλειψη των περιστατικών πειρατείας, δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, σε χαιρετισμό του, σε συζήτηση που διοργάνωσε το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, με θέμα «Η σύγχρονη απειλή της ναυτικής πειρατείας - Η απάντηση της Ευρώπης».

Ο κ. Κωστής Μουσουρούλης αναφέρει, ότι ένα σημαντικό βήμα για την προστασία των ελληνικών πλοίων αποτελεί η θέσπιση από τη χώρα μας ειδικής νομοθεσίας σχετικά με την πρόληψη και την καταστολή πειρατείας, μέσω της έκδοσης αδειών για την παροχή υπηρεσιών ασφαλείας από ένοπλους ιδιώτες φρουρούς εταιρειών που επιβιβάζονται και αποβιβάζονται σε ελληνικά εμπορικά πλοία μέσω λιμένων της αλλοδαπής.

Τονίζει επίσης, ότι προωθείται ήδη νομοθετικό πλαίσιο για τον καθορισμό πλαισίου λειτουργίας και πιστοποίησης και ελληνικών εταιρειών παροχής ασφάλειας, ενώ υπογραμμίζει ότι έχουν χορηγηθεί ήδη σχετικές άδειες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας σε 142 πλοία ελληνικής σημαίας, που διασχίζουν περιοχές υψηλού κινδύνου.

Απελευθερώθηκε ελληνόκτητο τάνκερ

Απελευθερώθηκε μετά από δέκα μήνες το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο «Σμύρνη» με σημαία Λιβερίας της εταιρείας Dynacom Tankers Management LTD, που είχε καταλάβει άγνωστος αριθμός πειρατών 300 ναυτικά μίλια ανατολικά του Ομάν. Το πλοίο είχε αποπλεύσει από την Τουρκία, μεταφέροντας 135.000 μετρικούς τόνους πετρελαιοειδών. Η Dynacom Tankers Management LTD σε ανακοίνωσή της ευχαριστεί το πλήρωμα, τις οικογένειές τους, αλλά και τους υπαλλήλους της εταιρείας, που παρείχαν υποστήριξη σε αυτή τη μακρά δοκιμασία. Πληροφορίες διεθνών πρακτορείων κάνουν λόγο για την καταβολή λύτρων από την εταιρεία στους πειρατές, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται από την Dynacom Tankers. Το πλοίο είχε πλήρωμα Έλληνα καπετάνιο και μηχανικό, 14 Φιλιππινέζους, 11 Ινδούς και ένα Ρουμάνο.