ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημήτρης Σταμάτης: Ο... υπερυπουργός που «δοξάζεται» κρυπτόμενος

Δημήτρης Σταμάτης: Ο... υπερυπουργός που «δοξάζεται» κρυπτόμενος

Εξαφανισμένος ο υπουργός Επικρατείας που υποτίθεται ότι θα αναλάμβανε ρόλο συντονισμού των υπουργών, αλλά προτίμησε –προφανώς- να βγάλει την ουρά του απέξω.

Από τις πρώτες κιόλας ημέρες μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, όλοι μιλούσαν για τον καίριο ρόλο που έμελλε να παίξει ο Δημήτρης Σταμάτης.

Ο άνθρωπος που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Επικρατείας και -υποτίθεται- το ρόλο του συντονισμού των υπολοίπων υπουργών της κυβέρνησης. Ένα ρόλο εξαιρετικά δύσκολο, αλλά και πολύτιμο για μια κυβέρνηση με στελέχη που προέρχονται από τρία διαφορετικά κόμματα και καλούνται –ελέω μνημονίου, τρόικας και δανειστών- να εφαρμόσουν τα σκληρότερα μέτρα που έχει ζήσει ποτέ ο ελληνικός λαός.

«Ρολίστας», λοιπόν, ο κ. Σταμάτης; Μάλλον όχι, όπως αποδεικνύεται τελικά. Διότι, αν και διαφημίστηκε ως ο άνθρωπος-κλειδί για την κυβέρνηση και την επιτυχία του έργου της, όπως εκ των υστέρων φαίνεται, ουδέποτε ανέλαβε τέτοιες, συντονιστικές, πρωτοβουλίες.

Αντίθετα -ως παλιός πολιτικός που είναι- ο υπουργός Επικρατείας προφανώς προέβλεψε ότι πρόκειται για εξαιρετικά δύσκολη δουλειά, με πολύ μικρές πιθανότητες επιτυχίας και περιορισμένες προοπτικές να δρέψει δάφνες (αφού ο άχαρος ρόλος του συντονιστή έχει το μειονέκτημα να μην παίρνει αυτός τα «μπράβο» αλλά οι «μπροστινοί» υπουργοί σε περίπτωση επιτυχίας, αλλά και να χρεώνεται τα πάντα σε περίπτωση αποτυχίας). Κι έτσι, όπως όλα δείχνουν, προτίμησε να βγάλει από νωρίς την ουρά του απέξω και να αφήσει όλο το βάρος του «συντονισμού» στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Και, βέβαια, ούτε ο κ. Στουρνάρας έχει να επιδείξει κανένα αξιοσημείωτο έργο «συντονισμού», αφού αδυνατεί πλήρως να επιβληθεί στους άλλους υπουργούς, ενώ είναι και εκ χαρακτήρος μοναχικός παίκτης. Ετσι, άνευ συντονιστή, η κυβέρνηση βολοδέρνει και παρασύρεται καθημερινά από τις πολιτικές επιδιώξεις του κάθε ενός από τα τρία κόμματα που την απαρτίζουν, αλλά και από τις προσωπικές βλέψεις και διαθέσεις του καθενός από τα μέλη της (αφού καθόλου δε λείπουν οι περιπτώσεις του κάθε υφυπουργού που ξύπνησε στραβά και πηγαίνει στα κανάλια για να δηλώσει πόσο ξέφραγο αμπέλι θεωρεί την κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει).

Και, ασφαλώς, αυτή είναι μια εικόνα εξαιρετικά επιζήμια για την ίδια τη χώρα, αφού αυτή η κυβέρνηση –υποτίθεται ότι- έχει αναλάβει να βγάλει την Ελλάδα από το σκοτεινότερο τούνελ της ιστορίας της.

Τουλάχιστον, όμως, δε φορτώνεται το πολιτικό κόστος προσωπικά ο κ. Σταμάτης, που υποτίθεται είχε αναλάβει εξαρχής το ρόλο του συντονιστή. Τουλάχιστον, εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης σε όλα τα επίπεδα, ο υπουργός Επικρατείας διασώζεται. Κρυπτόμενος...