ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μόνη λύση οι εκλογές, λέει η κοινή γνώμη

Μόνη λύση οι εκλογές, λέει η κοινή γνώμη

Απάντηση στο πολιτικό αδιέξοδο και τις πιέσεις της τρόικας από τους αναγνώστες του “Newsbomb.gr” οι οποίοι ζητούν από τον πρωθυπουργό να διεκδικήσει ανανέωση της λαϊκής εντολής ώστε να συνεχίσει την πολιτική του

Του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου

Την προσφυγή στις κάλπες δείχνει η κοινή γνώμη στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά ως τη μόνη διέξοδο για την υπέρβαση των προβλημάτων και των αγκυλώσεων που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση.

Το συμπέρασμα αυτό βγαίνει από τα αποτελέσματα της ανοικτής δημοσκόπησης που πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα το Newsbomb.gr” με τη συμμετοχή περισσότερων από τρεις χιλιάδες μεμονωμένους αναγνώστες. Το ερώτημα που τέθηκε από την ιστοσελίδα μας αναφέρει: «Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα “βγήκε από την εντατική, όχι όμως από το νοσοκομείο”. Πώς πρέπει να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση;».

Στη δημοσκόπηση που άρχισε την προηγούμενη Κυριακή και ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής πήραν μέρος 3.076 μοναδικοί χρήστες.

Η συντριπτική πλειοψηφία των αναγνωστών συνέστησε στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά να κατέλθει σε εκλογές ώστε να διεκδικήσει νωπή λαϊκή εντολή. Αυτήν την απάντηση επέλεξαν 2.007 αναγνώστες, οι οποίοι αντιστοιχούν στο αξιοπρόσεκτο ποσοστό του 65,25% επί του συνόλου. Πολιτικοί παρατηρητές εξηγούν ότι αυτή είναι μια τάση που μπορεί να διαβαστεί από δύο όψεις.

Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, η τρικομματική κυβέρνηση εμφανίζει σοβαρές αγκυλώσεις, ανεπάρκειες και παραφωνίες ώστε χρειάζεται ένα ενιαίο και αυστηρά δομημένο κυβερνητικό σχήμα ώστε να προωθήσει μεταρρυθμίσεις και δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί βάσει του Μνημονίου. Η δεύτερη εκδοχή φαίνεται πως ευνοεί τη ρητορική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ αφού η προσφυγή σε εκλογές μπορεί να προκαλέσει ένα νέο πλαίσιο διαπραγματεύσεων, διεκδικήσεων και τακτικής έναντι των δανειστών, οι οποίοι μέσω της τρόικας εξαντλούν κάθε όριο αυστηρότητας και κοινωνικής αναλγησίας.

Οι άλλες απαντήσεις

Ένα υψηλό ποσοστό αναγνωστών που αντιστοιχεί στο 17,65% επί των ερωτηθέντων προτείνει στον πρωθυπουργό να προτείνει τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών παρατάξεων.

Με άλλα λόγια, οι 543 αναγνώστες που επέλεξαν αυτήν την απάντηση φαίνεται να πιστεύουν ότι μια ενδεχόμενη συμμετοχή δυνάμεων όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» και το ΚΚΕ θα μπορούσε να διαμορφώσει το πλαίσιο που απαιτείται ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις των δανειστών και της τρόικας αλλά και τα κοινωνικά προβλήματα που πολλαπλασιάζονται. Οι πολιτικοί παρατηρητές σχολιάζουν πάντως ότι ενώ μια τέτοια ιδέα μπορεί να βρίσκει έδαφος στην κοινή γνώμη, δεν μπορεί να γίνει πράξη εξ αιτίας των σοβαρών διαφορών που διαπιστώνονται στις ηγεσίες της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ με αυτές του λεγόμενου «αντιμνημονιακού μετώπου».

Τα μικρότερα ποσοστά

Στη συνέχεια, 325 μοναδικοί αναγνώστες του “Newsbomb.gr” απάντησαν ότι ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι η χώρα βγήκε από την εντατική αλλά όχι από το νοσοκομείο συνεπώς πρέπει να συνεχίσει το κυβερνητικό έργο χωρίς την παραμικρή διακοπή. Αυτή η αντίληψη φαίνεται πως εκφράζει ποσοστό 10,57% επί των ερωτηθέντων.

Το μικρότερο ποσοστό της κοινής γνώμης είναι αυτό που θα ήθελε να γίνει άμεσα ανασχηματισμός ώστε να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις. Αυτήν την απάντηση επέλεξε το 6,53%, δηλαδή 201 από τους 3.076 αναγνώστες που συμμετείχαν στην ανοικτή δημοσκόπηση της πρώτης ενημερωτικής ιστοσελίδας στην Ελλάδα.