ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιμένει ο Βενιζέλος για ανασχηματισμό και ρόλο στην κυβέρνηση

Επιμένει ο Βενιζέλος για ανασχηματισμό και ρόλο στην κυβέρνηση

Με δική του ατζέντα θα προσέλθει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη συνάντηση των αρχηγών την Τετάρτη ενώ επιμένει για νέα προγραμματική σύγκλιση

Του Λουκιανού Κάλλιμπαν

Αν ακουγόταν μερικές ώρες αργότερα θα μπορούσε να είναι πρωταπριλιάτικο αστείο, ωστόσο, η πληροφορία δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Ανασχηματισμό και νέα προγραμματική συμφωνία απαιτεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος από τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, την ώρα που όλοι τρέχουν εν όψει της νέας επίσκεψης που θα κάνει η τρόικα.

Για μια σειρά εσωκομματικών λόγων, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ανοίγει δική του ατζέντα για τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, την Τετάρτη.

Όπως σας έχουμε αποκαλύψει εδώ και μέρες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλει πάση θυσία να προκαλέσει ανασχηματισμό ώστε διά της νομής της εξουσίας να εκτονώσει την εσωστρέφεια στο κόμμα.

Ταυτοχρόνως μπαίνει στον πειρασμό να προτείνει «αναβάθμιση» της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών. Επηρεασμένος από το ΠΑΣΟΚ «όπου λαλούν πολλοί κοκκόροι» ο κ. Βενιζέλος οραματίζεται πως εκείνος, μαζί με τον κ. Αντώνη Σαμαρά και τον κ. Φώτη Κουβέλη «θα συντονίζουν την κυβερνητική δράση».

Πηγές από την Ιπποκράτους λένε μάλιστα ότι η πρόταση αυτή αποσκοπεί στην επιτάχυνση δράσεων, αν κι έχει αποδειχθεί το αντίθετο όταν διαθλάται το κόστος μιας απόφασης σε πολλά κέντρα. Προς μεγάλη χαρά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βενιζέλος εγείρει ζήτημα νέας προγραμματικής συμφωνίας.

Ήδη στην Κουμουνδούρου συζητούν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων και δεν αποκλείουν τελικά να αναγκασθεί ο πρωθυπουργός είτε να απειλήσει, είτε τελικώς να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές προκειμένου να ανανεώσει τη λαϊκή εντολή.

Θέμα διαφωνιών

Τόσο η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, όσο και οι προεδρικοί της ΔΗΜΑΡ έχουν αρχίσει να διαισθάνονται τα ζόρια μετά την ταπεινωτική απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο και τις διαθέσεις της τρόικας που παρομοιάζονται με τις «φουσκοδεντριές». Γι’ αυτό άρχισαν τα γνωστά μισόλογα για τη μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση και στα περί του ειδικού τέλους ακινήτων που καταβάλλεται μέσω της ΔΕΗ. Και τα δύο θέματα αποτελούν συμβατικές υποχρεώσεις οι οποίες συμφωνήθηκαν συνολικώς ενώ τώρα φαίνεται ότι οι εταίροι της Ν.Δ. κάνουν πίσω.

Στην Ιπποκράτους επικαλούνται τη ρήτρα (και το φόβο) «βαθύτερης ύφεσης» για να θυμηθούν ότι πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Όπως έχουμε γράψει ο κ. Βενιζέλος εδώ και καιρό έχει θέσει στον κ. Σαμαρά θέμα «δίκαιης μοιρασιάς κόστους και οφέλους μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλει να γίνει τριχοτόμηση της κυβέρνησης σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Μαΐου ’12 ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχει λάβει την απάντηση ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα γίνει με τα δεδομένα του Ιουνίου οπότε και προέκυψε η παρούσα κυβέρνηση.

Κουβέντα δεν γίνεται βεβαίως για την εικόνα που παρουσιάζουν οι δημοσκοπήσεις αν και στο ΠΑΣΟΚ ως πιο έμπειροι στη διαχείριση της φθοράς που προκαλεί η εξουσία έχουν αρχίσει και ξαναθυμούνται την ξύλινη ρητορική επί κ. Κώστα Σημίτη ή και επί κ. Γιώργου Παπανδρέου.

Πράσινοι λαϊκισμοί

Κάποιοι μέσα στην Ιπποκράτους μας υπενθυμίζουν το ΠΑΣΟΚ που (σ.σ. τρόπως του λέγειν) «όλοι αγαπήσαμε». Διαρρέουν δήθεν εμπιστευτικά τις κοινωνικές ανησυχίες του προέδρου ο οποίος «θα επιμείνει στις προτάσεις νόμων που έχει καταθέσει». Μιλάμε για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Το πιο ωραίο είναι ότι έχουν αρχίσει κι εκτοξεύονται αιχμές εναντίον υπουργών, τους οποίους δεν κατονομάζουν επισήμως αλλά τους «δίνουν» με τρόπο. Λένε για παράδειγμα: «Υπάρχουν υπουργοί της κυβέρνησης Σαμαρά που δεν γνωρίζουν τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ στις επαφές τους με την τρόικα».

Πίσω απ’ αυτές τις λέξεις όλοι καταλαβαίνουν ότι υπάρχει το ολόγραμμα του («λέγε με και “κόκκινο πανί” για τον Βενιζέλο) κ. Γιάννη Στουρνάρα. Ακολουθεί ο κ. Κωστής Χατζηδάκης για την εμμονή του να ανοίγουν τα καταστήματα κάθε Κυριακή. Τα σχόλια που γίνονται στην Ιπποκράτους θα ενέπνεαν τον σατυρικό ποιητή Γεώργιο Σουρή.

Ο κ. Βενιζέλος φέρεται να ζητεί κοινοβουλευτικές και πολιτικές πρωτοβουλίες, εντός της εβδομάδας ώστε «να αναδειχθεί το απόλυτο στρατηγικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις επικίνδυνες και αντιφατικές θέσεις του για την κυπριακή κρίση και την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ».

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να αρχίσει και η κριτική για τη σύγκλιση του ΣΥΡΙΖΑ με τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» με καυστικά σχόλια στελεχών του ΠΑΣΟΚ τόσο εναντίον του κ. Αλέξη Τσίπρα, όσο και εναντίον του κ. Πάνου Καμμένου…

Διαβάστε επίσης: