ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα μέτρα θέλει η τρόικα

Νέα μέτρα θέλει η τρόικα

Τουλάχιστον 3,5 με 4 δισ. υπολογίζεται η μαύρη τρύπα του 2013- Τρόμος στην κυβέρνηση από τις απαιτήσεις των δανειστών. Στο τραπέζι και πάλι οι απολύσεις.

Η κατάρρευση των εσόδων από το Φ.Π.Α, την φορολογία εισοδήματος (παρά την υπερφορολόγηση) και η αδυναμία είσπραξης εσόδων για την στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος, φέρνει νέα μέτρα είτε στην αρχή του καλοκαιριού είτε το Σεπτέμβριο.

Αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά η αστοχία του προγράμματος και για μία ακόμα φορά πάλι, επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία: μέτρα και περικοπές χωρίς τέλος.

Υπολογίζεται ότι η μαύρη τρύπα θα απαιτήσει μέτρα ύψους 3.5 δις ευρώ ενώ κάποιοι εκτιμούν ότι το άνοιγμα στο τέλος του 2013 θα φτάσει ακόμα και τα 4 δις ευρώ.

Οι τροϊκανοί, κατά τη διάρκεια της πρώτης τους επίσκεψης το Μάρτιο, διαπίστωσαν ότι το πρόγραμμα που μας έχουν επιβάλλει είναι και πάλι εκτός στόχων.

Αναφέρθηκαν στην ανάγκη να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις και για αυτούς οι διορθωτικές κινήσεις συνίστανται στη λήψη μέτρων.

Η κυβέρνηση είναι κυριολεκτικά έντρομη απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αφού γνωρίζει ότι ο εξαναγκασμός της σε λήψη νέων μέτρων, θα αποτελέσει την αρχή του τέλους.

Προσπαθεί κυριολεκτικά με αλχημείες να ''κρύψει'' τη μαύρη τρύπα. Ο ''μεγάλος αλχημιστής'' Υπουργός Οικονομικών, προκειμένου να το πετύχει αυτό έχει δώσει εντολή να μην καταβάλλονται επιστροφές φόρου αλλά και να εξοφλούνται τα χρέη του δημοσίου προς τρίτους.

Με πολύ απλά λόγια, το Κράτος...δεν πληρώνει.

Το πλέον ανησυχητικό, για το οικονομικό επιτελείο, είναι ότι αυξάνονται αυτοί που έχουν προχωρήσει σε μία ουσιαστική στάση πληρωμών απέναντι στο Κράτος, επιλέγοντας να καλύψουν πρώτα τις βασικές βιοτικές τους ανάγκες. Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε την ύφεση αλλά και τη φυγή καταθέσεων από τις τράπεζες που είναι προ των πυλών και θα αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο τις επόμενες μέρες, αντιλαμβάνεται ότι τα νέα μέτρα είναι αναπόφευκτα με τη λογική που έχει επιβάλει το Βερολίνο.

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας, που σχεδόν έχει αντικαταστήσει τον ''εξαφανισμένο'' κ. Σαμαρά στη διακυβέρνηση της χώρας, θεωρεί ότι αν δεν θέλουμε να υπάρξουν νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, τότε θα πρέπει να υπάρξουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και να διατηρηθεί το χαράτσι στα ακίνητα μέχρι το 2015.

Για μία ακόμα φορά επιχειρείται ένας ακόμα εκβιασμός προς την κοινωνία αλλά και προς τους βουλευτές που θα κληθούν να ψηφίσουν τα νέα μέτρα.

Μόνο που αυτή τη φορά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι δεν θα υπάρξει ανάφλεξη, τη στιγμή μάλιστα που επικρατεί σκεπτικισμός στις τάξεις της Κ.Ο της Ν.Δ και έχουν ανοίξει συζητήσεις για θέματα που άλλοτε θεωρούνταν ταμπού. Ένα από αυτά είναι η ανάγκη ύπαρξης ενός PLAN B.