ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρύ το κλίμα στην κυβέρνηση λίγο πριν την έλευση της τρόικας

Βαρύ το κλίμα στην κυβέρνηση λίγο πριν την έλευση της τρόικας

Αδιέξοδο με τις απαιτήσεις των δανειστών και τις επιφυλάξεις των κυβερνητικών εταίρων -Αύριο η κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει η κυβέρνηση μόλις δύο ημέρες πριν από την έλευση της τρόικας στην Αθήνα.

Οι κυβερνητικοί εταίροι προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή για το χαράτσι, την υστέρηση στα έσοδα αλλά και τις απολύσεις στο δημόσιο, την ώρα που οι εταίροι διαμηνύουν πως δεν πρόκειται να δοθεί το «πράσινο φως» για τη δόση αν δεν υπάρξει τήρηση των συμφωνηθέντων.

Η κυβέρνηση φοβάται πως αν δεν υπάρξει οριστική συμφωνία μέχρι το Eurogroup στις 12 Απριλίου, η απόφαση για τη δόση των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ θα μετατεθεί για τον Μάιο.

Εφόσον όμως υπάρξει συμφωνία στο θέμα της διαθεσιμότητας, η έγκριση για τα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ είναι πιθανόν να εγκριθεί νωρίτερα, στη συνεδρίαση του Euro Working Group.

Παράλληλα, ο Α. Σαμαράς επιχειρεί να βρει λύση στο αδιέξοδο που έχει προκύψει με τους κυβερνητικούς εταίρους, καθώς τόσο ο Φ. Κουβέλης όσο και ο Ευ. Βενιζέλος ξεκαθαρίζουν πως δεν είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν νέα μέτρα, όπως το χαράτσι.

Αναφορικά με το τέλος ακινήτων, η κυβέρνηση φαίνεται να εξετάζει σχέδιο για μείωση 205% με παράλληλη μικρή αύξηση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.

Όσον αφορά τις απολύσεις στο δημόσιο, η τρόικα ζητά συγκεκριμένα στοιχεία για το ποιοι θα ενταχθούν στο σύστημα της κινητικότητας στο δημόσιο. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχουν πάρει στα χέρια τους τα όσα έχουν ζητήσει από τον Αντώνη Μανιτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής ο κατάλογος με τους 25.000 υπαλλήλους που θα μπουν σε κινητικότητα μέχρι τέλους του έτους, ενώ οι αποδεδειγμένα επίορκοι με τα βίας φτάνουν τους 1.000.

Ο πρωθυπουργός διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις πως είναι παραπάνω από αναγκαία η συνοχή του κυβερνητικού σχήματος και η εμφάνιση ενιαίας στάσης απέναντι στην τρόικα. Ο Ευ. Βενιζέλος όμως και ο Φ. Κουβέλης σκληραίνουν τη στάση τους και θέτουν τη δική τους ατζέντα για την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη το απόγευμα.

Μπορεί ο Ευ. Βενιζέλος να ζητά μετ’ επιτάσεως ανασχηματισμό και συμμετοχή του στην κυβέρνηση, ωστόσο ο Α. Σαμαράς μεταθέτει το θέμα για αργότερα, καθώς αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να κλειδώσει η διαπραγμάτευση.

Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου πριν καθίσουν στο τραπέζι οι τρεις αρχηγοί, να αμβλυνθούν οι όποιες διαφωνίες υπάρχουν στο εσωτερικό της τρικομματικής, ο υπουργός Οικονομικών είχε χθες το βράδυ συναντήσεις με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Ο Γιάννης Στουρνάρας ενημέρωσε το Φίλιππο Σαχινίδη και τον Δημήτρη Χατζησωκράτη για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τις απαιτήσεις των δανειστών και συζήτησαν τα σημεία όπου μπορεί να υπάρξει σύγκλιση απόψεων μεταξύ των τριών κομμάτων.

Αν και η συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα, στο Μαξίμου γνωρίσουν πως οι κυβερνητικοί εταίροι δεν θα βάλουν εύκολα νερό στο κρασί τους αυτή τη φορά και θα παραμείνουν στις κόκκινες γραμμές τους, γεγονός που εμπεριέχει κινδύνους για τη συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης:

Στη σύσκεψη των «τριών» στο Μαξίμου παραπέμπεται το χαράτσι

Σύσκεψη Στουρνάρα με κυβερνητικούς εταίρους για το χαράτσι