ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βρούτσης: Άλλη εποχή για το ασφαλιστικό σύστημα

Βρούτσης: Άλλη εποχή για το ασφαλιστικό σύστημα

Για μια «άλλη εποχή» για το ασφαλιστικό σύστημα έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, με την υπερψήφιση και επί των άρθρων του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην κοινωνική ασφάλιση και την αγορά εργασίας.


Στις παρεμβάσεις του στη Βουλή, ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε τη σημασία της πλήρους εξαφάνισης της παθογένειας των «μαϊμού συντάξεων» που επιτυγχάνεται, όπως τόνισε, με την εφαρμογή του συστήματος «Αριάδνη», από το οποίο ο κρατικός Προϋπολογισμός θα εξασφαλίσει ετησίως 478 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη, ο υπουργός Εργασίας επικαλέστηκε δημοσιονομικούς λόγους προκειμένου να απορρίψει πληθώρα προτάσεων που κατατέθηκαν υπό μορφή τροπολογιών από την αντιπολίτευση αλλά και την συμπολίτευση, όπως η συνέχιση της καταβολής συντάξεων και επιδομάτων αναπηρίας για όλους τους εγγεγραμμένους αναπήρους που δεν έχουν επανεξεταστεί από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας με ευθύνη των τελευταίων, η καταβολή συντάξεων ΟΓΑ στους νεοπρόσφυγες Ποντίους και Βορειοηπειρώτες, η αποκατάσταση των απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, η απαλλαγή των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ από την υποχρέωση να καταβάλουν εισφορές όλο το έτος προκειμένου να θεωρήσουν βιβλιάριο ασθενείας, η εξαίρεση των 380 απολυμένων κλωστοϋφαντουργών της Νάουσας από τον ν.3996, ο διορισμός των επιτυχόντων της προκήρυξης 8Κ/2008 του ΑΣΕΠ και η αποκατάσταση των διορισμένων επιτυχόντων της προκήρυξης 9Κ/2008 κ.ά.

Προηγουμένως, κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο υφυπουργός Εργασίας, Ν. Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση του Αθ. Δαβάκη από τη ΝΔ, είχε αποκλείσει για τους ίδιους δημοσιονομικούς λόγους, το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, εκείνοι οι αγρότες που είχαν ήδη προκαταβάλλει δύο εξάμηνα εισφορές για να ενταχθούν στο συνταξιοδοτικό καθεστώς - ειδικά εκείνοι που γεννήθηκαν το 1948.

Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε κατά τα άλλα και σε δύο νέα προγράμματα που αφορούν στην ένταξη 35.000 νέων μέχρι 29 ετών στην αγορά εργασίας και την απασχόληση 10.000 νέων σε τουριστικές επιχειρήσεις.

Επιπλέον τόνισε πως και η εξαγγελία για την καταβολή βοηθήματος στους ανέργους ελεύθερους επαγγελματίες βρίσκεται στην τελική ευθεία της υλοποίησής της, μετά την χθεσινή δημοσίευση της ρύθμισης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Τέλος, ο Γιάννης Βρούτσης, υπερασπίστηκε την αλήθεια των τελευταίων ανακοινώσεων του υπουργείου Εργασίας για 51.551 καταχρηστικές συντάξεις, σημειώνοντας πως «το νούμερο αυτό δυστυχώς θα ανέβει ακόμα περισσότερο, καθώς εκκρεμεί η έρευνα σε έναν πληθυσμό άνω των 500.000 που αφορά τις συντάξεις χηρείας».