ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απορρίφθηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κατώτερο εγγυημένο μισθό

Απορρίφθηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κατώτερο εγγυημένο μισθό

Απορρίπτει η πλειοψηφία την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για επαναφορά του κατώτερου εγγυημένου μισθού και επανασύσταση του ΟΕΕ και του ΟΕΚ.

Την επαναφορά του κατώτερου εγγυημένου μισθού στα 751 ευρώ μηνιαία, την επαναφορά των διατάξεων του ν. 1876/90 για την μετενέργεια των συλλογικών συμβάσεων και τον ΟΜΕΔ, αλλά και την επανασύσταση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, προέβλεπε πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ που συζητήθηκε απόψε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, χωρίς να τεθεί σε ψηφοφορία ή να γίνει αποδεκτή απ' την κυβέρνηση.

Ο λόγος που η πρόταση νόμου δεν τέθηκε σε ψηφοφορία, ήταν το ότι συνεπαγόταν έξοδα για το ελληνικό Δημόσιο - και το άρθρο 73 του Συντάγματος απαγορεύει τη συζήτηση μη κυβερνητικής πρότασης νόμου, τροπολογίας, ή προσθήκης, εφόσον συνεπάγεται οικονομική δαπάνη σε βάρος του Δημοσίου.

Παρότι δε, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν προσδιόρισε την δαπάνη, ο λόγος αυτός ήταν αρκετός ώστε να απορριφθεί τυπικά η πρόταση.

Σε επίπεδο ουσίας ωστόσο, ο υφυπουργός Εργασίας διευκρίνισε πως η πρόταση νόμου απορρίπτεται καθώς η Βουλή, μόλις χθες υπερψήφισε διάταξη που εναποθέτει στον ΟΑΕΔ την ευθύνη της συνέχισης πολιτικών των καταργηθέντων Οργανισμών της Εργατικής Εστίας και της Εργατικής Κατοικίας. Ταυτόσημη υπήρξε και η τοποθέτηση του εισηγητή της ΝΔ, Μενέλαου Βλάχβεη.

Πηγή: amna