ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρές διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση των δόσεων στα δάνεια

Σκληρές διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση των δόσεων στα δάνεια

Το ύψος της δόσης αλλά και τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία θα πληρώνει ο δανειολήπτης είναι τα βασικά «αγκάθια» στις συζητήσεις.

Σκληρές είναι οι διαπραγματεύσεις για το ποιο θα είναι τελικά το πρόγραμμα διευκόλυνσης των ενήμερων οφειλετών με ενυπόθηκα δάνεια. Οι συζητήσεις που έγιναν το απόγευμα της Πέμπτης έδωσαν κάποιες λύσεις αλλά όχι την τελική για τα θέματα που εκκρεμούν.

Το βασικό σημείο που διαφωνεί το Υπουργείο με την Τρόικα είναι το αν στην τετραετή περίοδο χάριτος που θα δοθεί όπου θα υπάρχουν 48 δόσεις, ο δανειολήπτης θα πληρώνει δόση με σταθερό επιτόκιο 1,5%, όπως προτείνει η κυβέρνηση, ή αν όπως επιμένει η τρόικα, το ποσό της καταβολής θα περιλαμβάνει και μέρος του κεφαλαίου.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το υπουργείο αντιτείνει ότι θα πρέπει να υπάρξει διεύρυνση των δικαιούχων μέσα από την αύξηση του εισοδηματικού κριτηρίου. Το νομοσχέδιο προβλέπει ως ανώτατο εισόδημα τις 25.000 ευρώ.

Επίσης ένα ακόμη "αγκάθι" στις διαπραγματεύσεις είναι και το ύψος του ανεξόφλητου υπόλοιπου του δανείου καθώς η Τρόικα προτείνει να είναι 125.000 ευρώ και το υπουργείο Ανάπτυξης πιέζει για την αύξησή του.

Όσον αφορά το ύψος της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, έχει ήδη συμφωνηθεί και είναι 180.000 ευρώ.