ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας από Έβρο:Η χώρα μας δεν είναι πια ξέφραγο αμπέλι

Δένδιας από Έβρο:Η χώρα μας δεν είναι πια ξέφραγο αμπέλι

«Η χώρα μας δεν είναι πια ξέφραγο αμπέλι» τόνισε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

O κ. Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Κέντρο Ορεστιάδας και στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Φυλακίου στον Έβρο. Ο κ. Δένδιας αρχικά επισκέφτηκε ενδεικτικά σημεία κατόπτευσης των συνόρων, στα οποία έχουν τοποθετηθεί θερμικές κάμερες, καθώς και σταθερούς Σταθμούς Ελέγχου Κυκλοφορίας. Ο Υπουργός στη συνέχεια μετέβη στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Κέντρο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με την συμμετοχή Αξιωματικών των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης των Αστυνομικών Διευθύνσεων Ορεστιάδας και Αλεξανδρούπολης.

Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων. Στη συνέχεια, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη μετέβη στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής του Φυλακίου Ορεστιάδας, προκειμένου να ενημερωθεί και να επιθεωρήσει την πρόοδο των εκεί διενεργούμενων εργασιών.

Ο κ. Δένδιας δήλωσε μετά την ολοκλήρωση των συγκεκριμένων συναντήσεων: «Επισκέφθηκα σήμερα πάλι τον Έβρο για να διαπιστώσω την ολοκλήρωση των εργασιών στο πρώτο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής που λειτουργεί εδώ. Ένα Κέντρο το οποίο είναι το πλέον σύγχρονο που υπάρχει στη χώρα, νομίζω το πλέον σύγχρονο που υπάρχει στην Ευρώπη, απόλυτα συμβατό με τα σύγχρονα ευρωπαϊκά standards και το οποίο θα αρχίσει τη λειτουργία του σε λίγο. Είναι, νομίζω, ένα σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση του πλάνου διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, που όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία, περί τις αρχές Ιουνίου, νομίζω θα είναι επίσης το πιο σύγχρονο σε όλη την Ευρώπη.

Περιμένουμε και την επιθεώρηση από την Επίτροπο την κα Malstrom, ακριβώς για να βεβαιωθεί ότι η χώρα επιτέλους κάνει ό,τι υπόσχεται στους ευρωπαίους εταίρους. Από την άλλη πλευρά, η επίσκεψή μου είχε και έναν άλλο σκοπό, να δω τους άντρες και τις γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας, που υπηρετούν εδώ, που φυλάνε τα σύνορα της χώρας με τεράστια επιτυχία. Να τους ευχαριστήσω θερμά και να εκφράσω τη βαθύτατη προσωπική μου ευγνωμοσύνη και την ευγνωμοσύνη της κυβέρνησης για το τεράστιο έργο που έχουν επιτελέσει. Οι άνθρωποι αυτοί, οι γυναίκες και οι άντρες αυτοί, έχουν καταφέρει αυτό που εδώ και δέκα μήνες φαινόταν ακατόρθωτο: να προασπίσουν τη χώρα, να κλείσουν τα σύνορα, να μην επιτρέπουν πια η χώρα να είναι ένα ξέφραγο αμπέλι».

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων που δέχτηκε ο Υπουργός, σε ότι αφορά το εάν και κατά πόσο υπάρχουν οφέλη για την τοπική κοινωνία από τη λειτουργία του κέντρου, ο κ. Δένδιας απάντησε πως υπάρχουν οφέλη, «γιατί ο προγραμματισμός είναι ένα Τμήμα των υπηρεσιών φύλαξης αυτού του Κέντρου και γενικά οι υπηρεσίες που παρέχονται σε αυτό το Κέντρο να παρέχονται και από άτομα και επιχειρήσεις της τοπικής κοινωνίας. Νομίζω ότι όλες σιγά –σιγά οι μικρές κοινότητες αντιλαμβάνονται ότι από αυτές τις εγκαταστάσεις έχουν ένα παράλληλο όφελος».

Σε ερώτηση που δέχτηκε για την ακινητοποίηση του 855 των υπηρεσιακών οχημάτων στην περιοχή, απάντησε: «Ένα κομμάτι από τις θερμές μου ευχαριστίες οφείλεται ακριβώς στο γεγονός ότι επιχειρούν υπό δυσχερέστατες συνθήκες. Στο θέμα των αυτοκινήτων, όμως, το οποίο καλώς μου θίγετε και μου έθιξαν και οι συνδικαλιστές και οι Αξιωματικοί, δόθηκε μια άμεση λύση με τη λειτουργία είκοσι καινούριων οχημάτων, που δεν λειτουργούσαν. Και αμέσως μόλις γυρίσω στην Αθήνα θα κοιτάξω να δω τι πρέπει και τι μπορεί να γίνει. Ευχαριστώ πολύ».

Ρoή Ειδήσεων