ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στουρνάρας: Δύσβατος ο δρόμος αλλά είμαστε αισιόδοξοι

Στουρνάρας: Δύσβατος ο δρόμος αλλά είμαστε αισιόδοξοι

Όλες οι αποφάσεις για ληξιπρόθεσμα, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, χαράτσι και τράπεζες

Συνέντευξη τύπου εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε στις νέες ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, στις αλλαγές στο χαράτσι των ακινήτων αλλά και στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

«Η Ελλάδα έχει κάνει τα 2/3 της δημοσιονομικής της προσπάθειας και έχει καλύψει τα 3/4 της χαμένης ανταγωνιστικότητας», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, χαρακτηρίζοντας ως μείζον εθνικό στόχο την επίτευξη για φέτος πρωτογενούς πλεονάσματος ώστε -όπως είπε- η χώρα να διεκδικήσει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους της.

Παρουσιάζοντας την συμφωνία με την τρόικα, ο κ. Στουρνάρας απέκλεισε στην παρούσα φάση οποιαδήποτε σκέψη για νέα μέτρα, ενώ χαρακτήρισε εξαιρετικά πιθανό να μην χρειαστεί να ληφθούν ούτε τα πρόσθετα μέτρα ύψους 2,5 δισ. ευρώ για τα έτη 2015 και 2016.

Αναφορικά με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο για τα φυσικά πρόσωπα με χρέη έως 5.000 ευρώ, δεν υπάρχει περιορισμός στις δόσεις, αλλά ο αριθμός τους θα διαμορφώνεται με βάση την οικονομική κατάσταση του υπόχρεου.

Αντίθετα, για τους επαγγελματίες και τα νομικά πρόσωπα γενικότερα οι δόσεις θα είναι έως 48. Όσοι βρίσκονται ήδη σε ρύθμιση η οποία εξελίσσεται κανονικά χωρίς προβλήματα δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση.

Για χρέη άνω των 75.000 ευρώ θα απαιτείται πιστοποιητικό λογιστή για τη ρύθμιση των χρεών, ενώ για 300.000 και πάνω θα απαιτούνται και εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και όσοι δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν σε παλαιότερες ρυθμίσεις.

Το υπουργείο οικονομικών στο πλαίσιο των νέων ρυθμίσεων για τα ληξιπρόθεσμα εξετάζει αύξηση του ορίου για την άσκηση ποινικής δίωξης από τις 5.000 ευρώ στις 10.000 ευρώ.

Αναφορικά με τις απολύσεις στο Δημόσιο ο κ. Στουρνάρας γνωστοποίησε πως η ελληνική κυβέρνηση θα αντικαταστήσει 15.000 δημοσίους υπαλλήλους μέχρι το τέλος του 2014 εκ των οποίων οι 4.000 μέχρι το τέλος του 2013. Από την απομάκρυνση των υπαλλήλων το δημόσιο, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα θα έχει ένα πολύ σημαντικό όφελος.

Σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο υπουργός επανέλαβε πως προχωρά κανονικά, ενώ είναι θέμα ημερών και η εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ που προορίζονται για τον σκοπό αυτό.

Όπως είπε, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα μπορούν μετά την ανακεφαλαιοποίηση και μέχρι τον Ιούλιο να λειτουργήσουν ως «ενσωματωτές» μικρότερων τραπεζών.

Ερωτηθείς για το χαράτσι, ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε πως θα εισπραχθεί και το 2013 από τη ΔΕΗ, μειωμένο κατά 15%, ενώ από το 2014 θα ισχύσει ο ενιαίος φόρος ακινήτων, ο οποίος θα προβλέπει και αφορολόγητο όριο.