ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για εξόφληση των εργαζομένων στα ναυπηγεία

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για εξόφληση των εργαζομένων στα ναυπηγεία

Με μόνες τις ενστάσεις εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ που εκφράστηκαν με λευκή ψήφο, υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η τροπολογία έξι βουλευτών, που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και αποσκοπεί στην επαναλειτουργία των ναυπηγείων της Ελευσίνας και στην καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων.

Η τροπολογία προβλέπει, ότι οι διαφορές μεταξύ των πληρωμών του Πολεμικού Ναυτικού και των αξιώσεων των ναυπηγικών μονάδων που λειτουργούν στην Ελλάδα, αίρονται ύστερα από έκθεση του Σώματος Ορκωτών Λογιστών, η οποία θα βεβαιώνει την πρότερη αντιστοιχία μεταξύ πληρωμών που έχει καταβάλει το Πολεμικό Ναυτικό και το έργο που έχει εκτελεστεί από την εταιρεία σε συνδυασμό με τις δαπάνες που είναι απαραίτητες για την εκτέλεσή του.

Σύμφωνα με εξηγήσεις του αρμόδιου υπουργού, Πάνου Παναγιωτόπουλου, η τροπολογία δόθηκε για κατάθεση σε βουλευτές, προκειμένου να παρακαμφθεί η πλέον χρονοβόρος διαδικασία της κατάρτισης υπουργικής τροπολογίας, και να εξυπηρετηθεί έτσι ο στόχος της καταβολής δεδουλευμένων στους εργαζόμενους στα ναυπηγεία Ελευσίνας. Σύμφωνα με τον κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο, έχει επιτευχθεί συμφωνία με την ανάδοχο εταιρεία, η οποία κατοχυρώνει και το θέμα των εργαζομένων.

«Ο ανάδοχος δίνει τα οφειλόμενα στους εργαζόμενους. Δεν κλείνουν τα Ναυπηγεία, συνεχίζουν να εργάζονται οι περίπου 1000 εργαζόμενοι, συμφωνούμε σε νέο πρόγραμμα για τις πυραυλακάτους, δεσμεύουμε την εργοδοσία να παραδώσει σε συγκεκριμένες ημερομηνίες τα πλοία χωρίς αύξηση τιμήματος. Η τροποποίηση της σύμβασης θα έρθει στη Βουλή» ανακοίνωσε ο υπουργός.

«Εκείνο που χρειάζεται τουλάχιστον κατά τη γνώμη μας, είναι η σύμφωνη γνώμη του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και επίσης η ρητή αναφορά στο κείμενο της διάταξης νόμου, ότι η προκαταβολή ή η καταβολή των πληρωμών, χορηγείται υπό τον όρο της κατά προτεραιότητα εξόφλησης οφειλών προς τους εργαζόμενους των ναυπηγικών μονάδων και με την προϋπόθεση της αποκατάστασης των εργασιακών σχέσεων με πλήρη απασχόληση των εργαζομένων» τοποθετήθηκε από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Θ. Δρίτσας.

«Το νέο πλαίσιο συμφωνίας δεν ενσωματώθηκε στην τροπολογία, γιατί δεν το επέτρεπαν οι διαδικασίες» διευκρίνισε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος. «Είμαστε σε συνεννόηση, η κατάσταση στα ναυπηγεία δεν μπορεί να πάρει άλλες αναβολές, και πρέπει η λύση να είναι άμεση. Σε σύντομο χρόνο θα φέρουμε στη Βουλή την τροποποίηση της συμβάσεως, για να μπορέσουμε να ασχοληθούμε μετά με τον Σκαραμαγκά» συμπλήρωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ δήλωσαν «παρών», ενώ τα υπόλοιπα κόμματα υπερψήφισαν την τροπολογία. Την τροπολογία υπέγραφαν οι Μαρίνος Ουζουνίδης (ΑΝ.ΕΛ.), Αθανάσιος Μπούρας (ΝΔ), Παρασκευή Χριστοφιλοπούλου (ΠΑΣΟΚ), Γιώργος Βλάχος (ΝΔ), Γεωργία Μαρτίνου (ΝΔ) και Βασίλης Οικονόμου (ΔΗΜΑΡ).