ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρβιτσιώτης: Χρονοβόρες διαδικασίες για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Βαρβιτσιώτης: Χρονοβόρες διαδικασίες για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων αναφέρθηκε σε συνέντευξή του τη γερμανική οικονομική εφημερίδα Der Handelsblatt, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων του ελληνικού Κοινοβουλίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ο βουλευτής της ΝΔ εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δεν θα υπάρξει γρήγορη απόφαση, ίσως υπάρξει μέσα σε αυτό το έτος», ενώ υποστηρίζει ότι «νομικά θεμελιωμένες αξιώσεις δεν θα επιβάρυναν τις διμερείς σχέσεις», αντιθέτως «η σχέση μας θα επιβαρυνόταν οριστικά, εάν δεν τεθούν δικαιολογημένες αξιώσεις», καθώς -όπως επισημαίνει- «αυτό θα σήμαινε ότι δεν διεκδικώ ό,τι δικαιούμαι, διότι υποτάσσομαι».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αρνείται απόλυτα κάθε καταβολή χρημάτων, αλλά η Ελλάδα επιμένει να εξετάζει τις πιθανές αξιώσεις για επανορθώσεις από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι οποίες ανέρχονται σε δισεκατομμύρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το δημοσίευμα από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, η γερμανική κυβέρνηση εμμένει στη θέση ότι το ζήτημα των επανορθώσεων έχει χάσει τη σημασία του και ότι η Γερμανία, στο πλαίσιο πολλών συμφωνιών, έχει προβεί σε μεγάλης έκτασης αποζημιώσεις.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης εξηγεί ότι η νομική κατάσταση σχετικά με τις πολεμικές αποζημιώσεις είναι πολύ περίπλοκη. Διευκρινίζει, όμως, πως «σε ό,τι αφορά το αναγκαστικό δάνειο, τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα και θα μπορούσε να προκύψει αξίωση».

Η εφημερίδα κάνει, ακόμη, λόγο για το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων σχετικά με τις αποζημιώσεις, αλλά και για τη δράση του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος, όπως τονίζεται, εκτιμά ότι οι επανορθώσεις ανέρχονται στα 108 δισ. ευρώ και ότι σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθούν αξιώσεις άνω των 54 δισ. ευρώ από το αναγκαστικό δάνειο, το οποίο το γερμανικό Ράιχ είχε λάβει από την ελληνική κεντρική τράπεζα το 1941.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι, με το συγκεκριμένο δάνειο, που επισφράγισε την οικονομική καταστροφή της χώρας, οι Γερμανοί επιβάρυναν τους Έλληνες στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όχι μόνο με τις δαπάνες για τους στρατιωτικούς μισθούς και τη διατροφή των κατοχικών στρατευμάτων, αλλά και με το κόστος της εκστρατείας στην Αφρική.

Το ρεπορτάζ καταλήγει σημειώνοντας: «Λίγες χώρες υπέφεραν όσο η Ελλάδα από τη γερμανική κατοχή στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Επανορθώσεις δεν δόθηκαν ποτέ, εκτός από παροχές σε είδος, ύψους λίγων εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων».