ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ρωγμές» στην κυβέρνηση – Έρχεται ανασχηματισμός

«Ρωγμές» στην κυβέρνηση – Έρχεται ανασχηματισμός

-Οι δημόσιες κόντρες μεταξύ υπουργών και το «αντάρτικο» Βενιζέλου επιβάλλουν τη λήψη άμεσων μέτρων.

-Προβληματισμός για τη στάση των στελεχών της ΔΗΜΑΡ

Σε νευρική κρίση βρίσκεται η τρικομματική κυβέρνηση με τα σημάδια ασυνεννοησίας μεταξύ υπουργών αλλά και πολιτικών αρχηγών να είναι κάτι παραπάνω από εμφανή.

Η κυβέρνηση Σαμαρά βαδίζει εδώ και αρκετό καιρό σε τεντωμένο σχοινί. Οι δημόσιες κόντρες μεταξύ των υπουργών, ο έντονος διάλογος μεταξύ του πρωθυπουργού και της υφυπουργού Υγείας, το «αντάρτικο» Βενιζέλου για τον ΦΠΑ στην εστίαση, είναι μερικά από τα σημάδια «Βαβέλ» που επικρατούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Πρώτος άνοιξε τον χορό των αντιδράσεων ο Ευ. Βενιζέλος που ζητούσε την ένταξη στο πολυνομοσχεδίου την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Στην συνέχεια την σκυτάλη πήραν δύο υπουργοί που στηρίζει η ΔΗΜΑΡ.

Μπορεί ο Α. Σαμαράς να «τράβηξε αυτιά» στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, ωστόσο είναι πλέον ξεκάθαρο πως οι «τριγμοί» αναλώνουν την κυβέρνηση αποπροσανατολίζοντάς την.

Ο εκνευρισμός του πρωθυπουργού στο χθεσινό υπουργικό είναι χαρακτηριστικός της οξυμένης κατάστασης που επικρατεί. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Σαμαράς δεν ενοχλήθηκε τόσο από τα όσα είπε η κ. Σκοπούλη, αλλά από τον τρόπο που τα είπε και το ύφος που χρησιμοποίησε.

Σκοπούλη: Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση στο υπουργείο

Σαμαράς: Γιατί δεν με ενημερώσατε;

Σκοπούλη: Ενημέρωσα τον υπουργό

Σαμαράς: Τριψήφιο νούμερο δεν έχετε στο γραφείο σας;

Σκοπούλη: Θέλω καλύτερη συνεργασία με τους υπουργούς

Σαμαράς: Και εγώ απαιτώ να ενημερώνετε για να μην φτάνουν τα πράγματα σε αυτό το σημείο.

Στο Μαξίμου επικρατεί έντονος προβληματισμός και ο Πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να προχωρήσει άμεσα σε ανασχηματισμό και να καλέσει σε σύσκεψη τους δύο κυβερνητικούς εταίρους.

Τα ενδεχόμενα είναι όλα ανοιχτά για τις επόμενες κινήσεις του Πρωθυπουργού, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς γράφει και σβήνει συνεχώς ονόματα υπουργών από το μπλοκάκι του, ετοιμάζοντας τον ανασχηματισμό.

Πολιτικοί αναλυτές τοποθετούν τις αλλαγές στα πρόσωπα εντός του πρώτου δεκαημέρου του Μαΐου καθώς, αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή για την κυβέρνηση είναι να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο.

Προβλήματα από τους υπουργούς της ΔΗΜΑΡ

Η αντιπαράθεση και ο έντονος διάλογος μεταξύ της κ. Σκοπούλη και του πρωθυπουργού ήταν το κερασάκι στην τούρτα στην τεταμένη κατάσταση.

Οι υπουργοί της ΔΗΜΑΡ έχουν προκαλέσει «πονοκέφαλο» στο Μαξίμου με τις συνεχείς διαφωνίες και τους τσακωμούς με άλλους υπουργούς.

Ενδεικτική είναι η τελευταία διαφωνία μεταξύ Αντώνη Ρουπακιώτη και Αντώνη Μανιτάκη για τη διάταξη που αφορούσε στους συμβασιούχους του δημοσίου, και λίγο έλειψε να τινάξει στον αέρα το πολυνομοσχέδιο.

Μετά το τελεσίγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης ότι δεν επρόκειτο να υπογράψει την ρύθμιση που θεωρήθηκε ότι περιορίζει τα συνταγματικά δικαιώματα των υπό απόλυση εργαζομένων, αλλά και ένα έντονο παρασκήνιο με συνεννοήσεις εκπροσώπων των τριών κομμάτων που έφτασε ως τις... Βρυξέλλες, όπου βρισκόταν ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, η διάταξη αποσύρθηκε.

Η τρικομματική κυβέρνηση παρουσιάζει σημάδια αποσύνθεσης τον τελευταίο καιρό και είναι βέβαιο πως αν ο πρωθυπουργός δεν λάβει άμεσα μέτρα τότε η κατάσταση θα «ξεφύγει» και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τα μελλούμενα.