ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Θα επιβάλουμε το νόμο χωρίς καμία εξαίρεση

Δένδιας: Θα επιβάλουμε το νόμο χωρίς καμία εξαίρεση

Στο John Jay College of Criminal Justice, του Δημοτικού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (CUNY) μίλησε ο υπουργός Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Ο κ. Δένδιας στη συζήτηση με θέμα «H ασφάλεια του πολίτη και το Κράτος Δικαίου» επιχείρησε να περιγράψει την κατάσταση την οποία βιώνει η Ελλάδα.

Ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στη «σημαντική πρόοδο» που επιτεύχθηκε στην Ελλάδα και στις συνεχείς προσπάθειες στα ζητήματα της λαθρομετανάστευσης, της εγκληματικότητας και της προστασίας των συνόρων, κάνοντας αναφορά στη συνεργασία που έχει το υπουργείο με το Πανεπιστήμιο και ειδικότερα για την εφαρμογή του προγράμματος «Διασυνοριακή Αστυνόμευση: Ενίσχυση του ρόλου επιβολής του νόμου στην παγκόσμια διακυβέρνηση».

Ο κ. Δένδιας παρουσίασε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, μέσα στα πλαίσια της συνεργασίας, κάνοντας, επίσης, αναφορά στο πρόγραμμα υποτροφιών που επιτρέπει σε Έλληνες αξιωματούχους της αστυνομίας να αποκτήσουν μεταπτυχιακούς τίτλους από το Κολέγιο.

Αναφέρθηκε ακόμη στα ζητήματα που ταλανίζουν σήμερα την ελληνική κοινωνία και στις προσπάθειες που καταβάλλει το υπουργείο του για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων, όπως αυτά της τρομοκρατίας, των ναρκωτικών, της εμπορίας ανθρώπων, της οικονομικής απάτης, της παράνομης μετανάστευσης, της φοροδιαφυγής, του ξεπλύματος χρημάτων και άλλων.

Ακολούθως, ανέπτυξε την αρχή του Κράτους Δικαίου, ως το αντίθετο του «κανόνα του όχλου» ή του «νόμου της ζούγκλας». Για την Προστασία του Πολίτη επισήμανε ότι η έννοια της προστασίας των πολιτών περιλαμβάνει τη διασφάλιση όλων των θεμελιωδών δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται σε νομικές πράξεις, όπως η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (1948), το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (1966) και άλλα.

Ο κ. Δένδιας έκανε λεπτομερέστατη ανάλυση, προσθέτοντας ότι η διεθνής κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με την έξαρση της εγκληματικότητας, παρουσιάζοντας παράλληλα χαρακτηριστικές περιπτώσεις νομοθεσιών και διεθνών συμφωνιών και επισημαίνοντας ότι με νομικά μέσα και πολιτικές πρωτοβουλίες, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να βρει μια ισορροπία μεταξύ της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφενός, και της ασφάλειας του πολίτη, από την άλλη, εντός των ορίων που καθορίζονται από το κράτος δικαίου. Η απροθυμία κάποιων ανθρώπων σχετικά με τα μέτρα και τις πολιτικές που αφορούν την ανταλλαγή δεδομένων, σημείωσε χαρακτηριστικά, και η ενίσχυση της αστυνομικής συνεργασίας είναι κατανοητή.

Όπως υποστήριξε, η Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα μια άνευ προηγουμένου έξαρση των κινδύνων για την εσωτερική και εξωτερική ασφάλειά της. Βρίσκεται στη νοτιοανατολική άκρη της Ευρώπης, που περιβάλλεται από χώρες όπου η αναταραχή και ανασφάλεια κυριαρχούν.

Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι η κοινωνία βιώνει μια σοβαρή ποσοτική και ποιοτική διαφοροποίηση της εγκληματικότητας. Βαριά οπλισμένες συμμορίες διαπράττουν ληστείες ενάντια σε ανυποψίαστους πολίτες. Όπως ανέφερε, δίκτυα του οργανωμένου εγκλήματος είναι το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, βαρέων όπλων και ανθρώπων, αξιοποιώντας την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων και των κεφαλαίων, προκειμένου να επεκτείνουν τις συνδέσεις τους σε όλη την Ευρώπη, διαφεύγοντας τη σύλληψη και νομιμοποιώντας τα κέρδη των παράνομων δραστηριοτήτων τους.

Ο κ. Δένδιας υποστήριξε ότι η τρομοκρατία έχει μεταλλαχθεί, καθώς αντί για μικρές ομάδες που ενεργούν υπό πλήρη μυστικότητα και μια μαρξιστική - λενινιστική ιδεολογία, υπάρχουν σήμερα σύγχρονες τρομοκρατικές ομάδες. Για την αντιμετώπιση των προαναφερθέντων φαινομένων και για τη σωστή λειτουργία των Σωμάτων Ασφαλείας, παρουσίασε συγκεκριμένες ιδέες για την αναμόρφωση της αστυνομίας και για την αλλαγή δομών. Επίσης, μίλησε για την "στενή συνεργασία" με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η τρομοκρατία πρέπει να ηττηθεί τόσο επιχειρησιακά όσο και θεωρητικά. Αυτό λαμβάνει, ωστόσο, περισσότερο χρόνο απ' ό,τι κάποια κατασταλτικά μέτρα. Ανοίγει ανοιχτό, διαπολιτισμικό διάλογο και μια προσπάθεια να επουλωθούν οι πληγές της κοινωνίας, να διορθωθούν οι αδυναμίες του συστήματος που οδηγούν τους νέους στην απογοήτευση και την περιθωριοποίηση.

Με την αναδιοργάνωση της Αστυνομίας, υπογράμμισε ο κ. Δένδιας, θέλουμε να καταστήσουμε σαφές σε όλους ότι, παρά τη σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, δεν κάνουμε καμία παραχώρηση σε θέματα ασφάλειας. Είμαστε αποφασισμένοι να επιβάλουμε το νόμο χωρίς καμία εξαίρεση, προς κάθε κατεύθυνση. Είμαστε αποφασισμένοι να κρατήσουμε τις πόλεις και την Ελλάδα ως ασφαλή χώρα, καθώς το δικαιούνται οι πολίτες μας, οι τουρίστες μας, ενώ το ζητούν ξένοι επενδυτές.