ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Όχι» στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ-Ο Δήμος ζητά δημοψήφισμα

«Όχι» στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ-Ο Δήμος ζητά δημοψήφισμα

«Όχι» στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Εταιρίας Ύδρευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) και «ναι» στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με το οποίο θα κληθούν οι Θεσσαλονικείς να απαντήσουν αν συμφωνούν ή όχι με την ιδιωτικοποίηση, είπε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η διαχείριση του νερού να γίνεται από τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, πρότεινε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, σημειώνοντας πως σε όλη την Ευρώπη εγκαταλείπεται πλέον η ιδιωτικοποίηση στη διαχείριση του νερού. Τόνισε, ακόμα, πως δεν πρέπει να αντικατασταθεί ένα ιδιωτικό μονοπώλιο από ένα δημοτικό μονοπώλιο και, επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε το ζήτημα του βιολογικού καθαρισμού και διαχείρισης λυμάτων.

Ο εκπρόσωπος του συντονιστικού φορέων και πολιτών, με την επωνυμία «SOSTE το νερό», Σωκράτης Φάμελλος και ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ, Γιώργος Αρχοντόπουλος, μίλησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, εξέθεσαν τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί η ΕΥΑΘ και παρουσίασαν την πρόταση να γίνει δημοψήφισμα και να αποφανθούν οι Θεσσαλονικείς πως θέλουν να γίνεται η διαχείριση του νερού.

Επισήμαναν, ότι σε 40 μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις εγκαταλείφθηκε η λύση της ιδιωτικοποίησης και επιστρέφουν στη δημοτική διαχείριση του νερού, με τελευταίο παράδειγμα τη Βιέννη, όπου έγινε δημοψήφισμα. Κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ τάχθηκαν επίσης, εκπρόσωποι των παρατάξεων, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, με το επιχείρημα ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό δημόσιου χαρακτήρα.

Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος επιχειρηματολόγησε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο οποίος τόνισε πως το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και «δεν πωλείται, δεν μεταβιβάζεται».