ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα «χαρακώματα» Βενιζελικοί-Παπανδρεϊκοί

Στα «χαρακώματα» Βενιζελικοί-Παπανδρεϊκοί

Ένα βήμα πριν την εισαγγελική εμπλοκή και έρευνα βρίσκεται η υπόθεση της «μαύρης τρύπας» στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ με ό,τι συνέπειες αυτό συνεπάγεται για τις παλιότερες ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη των «κηπουρών» τους και των «εκσυγχρονιστών» τους, ύστερα από τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας.

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος, αναμένεται ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος να ζητήσει τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας κάτι που θα σημάνει και την επίσημη έναρξη του «πράσινου εμφύλιου», με ότι αυτό συνεπάγεται όχι μόνο για το παρόν και το μέλλον του κόμματος του ΠΑΣΟΚ, αλλά και για τη συνοχή ενδεχομένως της ίδιας της κυβερνητικής συμμαχίας.

Σε μία τέτοια περίπτωση θα υπάρξει άμεση αντίδραση από την πλευρά του πρώην Πρωθυπουργού, συνεργάτες του οποίου τονίζουν με νόημα ότι ο κ. Βενιζέλος «θα εκπλαγεί από την αντίδραση του Γιώργου Παπανδρέου».

Ήδη κινούνται στο παρασκήνιο μία σειρά στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που πρόσκεινται στον κ. Παπανδρέου, τα οποία είναι αποφασισμένα να αντιδράσουν με πολύ σκληρό τρόπο στην προσπάθεια ηθικής και πολιτικής απαξίωσης του πρώην Πρωθυπουργού από τη σημερινή ηγεσία του Κινήματος.

Ο κ. Βενιζέλος από την πλευρά του θεωρεί ότι το ζήτημα που έχει ανακύψει δεν έχει την πολιτική διάσταση που θέλει να του δώσει ο κ. Παπανδρέου αλλά είναι ένα ζήτημα που θα κληθεί να διερευνήσει η Δικαιοσύνη.
Ενδεικτικό της «εμπόλεμης» ατμόσφαιρας που επικρατεί στην Ιπποκράτους είναι και οι διάλογοι των δύο αντρών που είδαν το φως της δημοσιότητας, με τον Γιώργο Παπανδρέου να αρνείται να παραλάβει τον φάκελο με τα στοιχεία που του έδινε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και τον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να φωνάζει ότι «δεν είναι ταξιδιωτικό πρακτορείο» και να απαιτεί συνεργασία από τον Νίκο Αθανασάκη και τον Ροβέρτο Σπυρόπουλο.

Μάλιστα, στη σύσκεψη στελεχών υπό τον σημερινό Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που ακολούθησε της συνάντησης των δύο αντρών, ειπώθηκε αρκετές φορές η άποψη ορισμένων στελεχών, ακόμα και να διαγραφθεί ο Γιώργος Παπανδρέου από το κίνημα. Αυτό μπορεί να μην έγινε δεκτό ...σε αυτή τη χρονική στιγμή δεν σημαίνει όμως ότι δεν γυρνάει και πάνω στο τραπέζι...

Την άποψη ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «έπρεπε να απορρίψει τις διαρροές και τις φήμες» σχετικά με τα οικονομικά του κόμματος εξέφρασε και ο Θεόδωρος Πάγκαλος, με αφορμή την αντιπαράθεση που ξέσπασε μεταξύ του κ. Βενιζέλου και του κ. Παπανδρέου.

Μιλώντας στη ΝΕΤ, ο κ. Πάγκαλος εκτίμησε ότι «ορθώς εκκαθαρίζεται το παρελθόν» και «ορθώς επιβλήθηκε η παρουσία ελεγκτών», ωστόσο σημείωσε ότι πρέπει να περιμένουμε να τελειώσει ο έλεγχος και να δούμε τι θα προκύψει από τα πορίσματα των ελεγκτών.

«Ας έρθουν τα πορίσματα στα όργανα του ΠΑΣΟΚ και ας κριθεί το αποτέλεσμα. Αν υπάρχει ποινικό αδίκημα τότε το ποινικό αδίκημα πρέπει να έχει τη μεταχείριση που έχουν όλα τα αδικήματα», ανέφερε. Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των κομμάτων, υποστήριξε ότι πρέπει να επιτρέπεται η χρηματοδότηση από φυσικά πρόσωπα με όρια, να γίνεται μέσω Internet και να δημοσιεύεται άμεσα ποιός έδωσε τα χρήματα.

Πολλά στελέχη, όπως ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το άνοιγμα μιας διαδικασίας που θεωρούν ότι θα τραυματίσει το ΠΑΣΟΚ και ενδέχεται να το οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση. Μάλιστα ο κ. Κακλαμάνης διεμήνυσε την ανησυχία του στον κ. Βενιζέλο, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του. Επιζήμιες θεωρεί τις κινήσεις του κ. Βενιζέλου και ο Κώστας Λαλιώτης αφού θεωρεί ότι θα βάλουν την ταφόπλακα στο ΠΑΣΟΚ και θα απαξιώσουν την ιστορία του.

Θιασώτες της σκληρής γραμμής και της ρήξης με τον πρώην Πρωθυπουργό είναι στελέχη όπως ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρουλάκης, ο κ. Λ. Γρηγοράκος,ο κ. Ο. Κωνσταντινόπουλος, η κ. Τώνια Αντωνίου αλλά και ο νυν Διευθυντής των γραφείων του ΠΑΣΟΚ και πρώην Βουλευτής κ. Νίκος Σαλαγιάννης. Με νέες διαρροές από την Ιπποκράτους, «φωτογραφίζονται» δύο στελέχη προσκείμενα στον κ. Παπανδρέου, ως υποχρεωμένα να παράσχουν εξηγήσεις για τη μαύρη τρύπα στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ.

Πρόκειται για τον σημερινό διοικητή του ΙΚΑ κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο, που υπήρξε Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΟΚ επί Γ. Παπανδρέου και τον κ. Νίκο Αθανασάκη, τον «διαχρονικό» άνθρωπο των Παπανδρέου και επονομαζόμενο «Αρκούδο». Ο κ. Αθανασάκης, την επίμαχη περίοδο, είχε διατελέσει Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και ακολούθως Δ/ντης του γραφείου του κ. Παπανδρέου.

Την ενόχλησή του για τα όσα συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ σε βάρος του Γιώργου Παπανδρέου τόνισε και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ALPHA και τόνισε ότι τα χρέη του ΠΑΣΟΚ αφορούν δάνεια από την ίδρυση του κινήματος κιόλας και όχι μόνο από την περίοδο ηγεσίας του Γιώργου Παπανδρέου και εμμέσως πλην σαφώς προειδοποίησε, πως οποιαδήποτε ρήξη εντός του ΠΑΣΟΚ θα έχει άμεσες συνέπειες και στη συνοχή της κυβερνητικής συμμαχίας, ζητώντας εμμέσως παρέμβαση από το Μέγαρο Μαξίμου για να ...λήξει εδώ αυτή η ιστορία.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος βλέπει μπροστά του μάλλον ως ιδανική την συγκεκριμένη χρονική συγκυρία για να ξεμπερδεύει με το παρελθόν και την εσωκομματική αντιπολίτευση, ωστόσο υπάρχει έντονη νευρικότητα τόσο στη ΔΗΜΑΡ όσο και στη ΝΔ για τις συνέπειες μίας τέτοιας συνεχιζόμενης εσωστρέφειας στο ΠΑΣΟΚ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα φανεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, εάν οι μέρες της παντοδυναμίας του Γιώργου Παπανδρέου ίσως ακόμη και του Κώστα Σημίτη, έχουν περάσει πια στο παρελθόν...